Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dobrý koláč: Několik vrstev spojuje báječný máslový krém a lahodná pařížská šlehačka doladí božskou chuť vláčného dezertu
Zdroj: Toprecepty, Milenka01

Máte chuť na skutečně dobrý koláč? Aby byl opravdu dokonalý, určitě mu prominete, že je jeho příprava trochu náročnější a že na něj musíte mít spoustu ingrediencí. Výsledná dobrota vás dostane!

Slavnostní koláč

Pokud chceme skutečně dobrý doláč, po kterém se jen zapráší, bude se hodit náš dnešní tip. Je sice náročnější na přípravu a skládá se ze spousty ingrediencí, ale lahodná chuť za to ve výsledku rozhodně stojí. Nebudete se bát podat ho při svátečních příležitostech. Kromě toho totiž nakrájený na řezy i krásně vypadá. 

Správně připravená pařížská šlehačka

Tento dezert připravujeme z několika chutných vrstev a jednou z nich je vynikající pařížská šlehačka. Existují dvě možnosti, jak si tuto dobrotu připravit. My samozřejmě využijeme tu snazší, při které je potřeba kvalitní čokoláda. V hrnci zahřejeme 250 ml tekuté smetany ke šlehání, než se z ní začne kouřit. Odstavíme. Rozlámeme 100 g kvalitní tmavé čokolády na vaření, rozmícháme, dokud se nerozpustí. Necháme zchladnout, zakryjeme a dáme do ledničky do druhého dne. Druhý den necháme trochu povolit a vyšleháme do husté pěny. Nesmíme ale směs přešlehat.

Pokud bychom si přece jen chtěli vyzkoušet druhou variantu pařížské šlehačky, provedeme to tak, že budeme zahřívat 250 ml tekuté smetany ke šlehání se 350 g cukru moučka. Když se ze smetany začne kouřit, dobře v ní rozmícháme metličkou 100 g práškového holandského kakaa. Směs necháme přejít varem. Pak hned odstavíme, necháme vychladnout, zakryjeme a dáme do ledničky do druhého dne. Pak postupujeme jako v případě s čokoládou. Dezerty s pařížskou šlehačkou je třeba spotřebovat do dvou dnů.

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Dobrý koláč

Na přípravu těchto řezů budete potřebovat: na korpus: 500 g hladké mouky, 200 g cukru moučky, 40 g másla, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 prášky do pečiva, 8-10 lžic mléka, trochu sádla na vymazání plechu. Na krém: 0,5 litru mléka, 3-4 lžíce hladké mouky, 250 g cukru moučka a 250 g tuku (másla). Na pařížskou šlehačku: 0,5 l šlehačky a 100 g čokolády na vaření. Na proklad: 240 g dětských piškotů. Na vlhčení korpusu: 200 ml silné kávy, 100 ml mléka a rum (dle chuti).

Jak na to? Den předem rozpusťte čokoládu a krátce ji provařte se šlehačkou. Mixujte, a pak nechte směs vychladit v uzavřené misce v lednici. Máte tak připravenou pařížskou šlehačku.

Troubu předehřejte na 180 °C. Korpus si připravte tak, že všechny ingredience dáte do mísy a spojíte je do těsta. Potom těsto rozdělte na dva díly a rozválejte je. Plechy vytřete sádlem a rozložte na na vyválené placky. Pečte 15 až 20 minut. Pak vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

Mléko a mouku smíchejte a v kastrolu ze směsi uvařte hustou kaši. Nechte stranou vychladnout. Ve šlehači vyšlehejte máslo s cukrem a spojte s kaší do krému.

Uvařte silnou kávu a nechte ji vychladnout. Z lednice vyndejte čokoládovou šlehačku a vyšlehejte ji dotuha. Jednu upečenou vychladlou placku nechte na plechu a pokapejte kávou. Potřete polovinou krému, na to narovnejte piškoty jeden vedle druhého. Smíchejte mléko s rumem a pokapejte s tím piškoty. Naneste druhou polovinu krému, položte druhou placku. I tu pokapejte silnou kávou a potřete ušlehanou pařížskou šlehačkou. Nechte uležet do druhého dne. Dezert se hezky rozleží a nebude tuhý. Druhý den ho snadno nakrájíte.

Náš tip: Připravte si dobrý koláč podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více