Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vynikající škvarková pomazánka třikrát jinak: Její chuť vylepší vařená vajíčka, pikantní křen, ale překvapivě i brambory
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Dostali jste se někde k většímu množství škvarků a přemýšlíte, co s nimi? Pokud je nechcete jíst jen tak jako chuťovku, rozemelte je do pomazánky. Je to asi nejjednodušší možnost, jak se škvarky naložit. Taková pomazánka je navíc neskutečně dobrá, a to na čerstvém chlebu, bagetě i topince. 

Co s domácími škvarky?

Křupavé škvarky jsou asi nejoblíbenější pochutinou ze zabijačky. Vznikají při škvaření sádla a mají nesčetně možností využití. Kromě toho, že jsou samy o sobě výbornou chuťovkou k pivu či k vínu, dají se použít i do slaného či sladkého pečiva a v neposlední řadě jsou vynikající výchozí surovinou pro výrobu luxusní pomazánky

Škvarková pomazánka je tradičním hospodským pokrmem – nejlépe totiž chutná namazaná na opečeném chlebu k pivu jako samotné škvarky. Pomazánka je navíc oproti škvarkům ochucená, což pozvedne vás kulinární zážitek ještě o trochu výš. Škvarkovou pomazánku si ovšem snadno vyrobíte i doma. Škvarky totiž koupíte v řeznictví i v supermarketu, případně si je rovnou můžete udělat domácí podle postupu z našeho staršího článku

Jak ochutit škvarkovou pomazánku?

Na pomazánku jsou vhodnější ty větší a měkčí škvarky, ale chcete-li ji mít trochu křupavější, můžete si je nakombinovat s těmi malými. Škvarky pak už stačí jen rozmixovat a smíchat s dalšími ingrediencemi a máte pomazánku hotovou. 

  • Do klasické škvarkové pomazánky patří kromě škvarků hlavně cibule, která jí dodá lehce štiplavou chuť. Cibule může být i předem osmaženáKlasickou cibuli můžete vyměnit za naťovou, ta pomazánku navíc barevně oživí.
  • Hezčí vzhled a příjemnou vůni dodají pomazánce rovněž čerstvé bylinky, třeba petrželka, tymián nebo pažitka
  • Cibuli je možné doplnit česnekem, díky němuž bude pomazánka ještě pikantnější. Pro barvu lze přidat i mletou papriku, případně chilli koření
  • Tradiční ingrediencí bývají i kyselé okurky, které dodají trochu svěžesti. Případně lze zvolit i jiný druh nakládané zeleniny
  • Vynikajícím dochucovadlem je rovněž hořčice, můžete vyzkoušet také nějakou pikantní omáčku, např. harissu.

Možností je však mnohem víc. Jak tedy můžete pomazánku ochutit? Inspirujte se třeba třemi následujícími recepty

1. Škvarková s vajíčky

Škvarky se ve škvarkové pomazánce poměrně často doplňuji vajíčky. Vejce se přidávají vařená natvrdo a nakrájená najemno nebo nastrouhaná na hrubém struhadle. Místo celých vajec je možné přidat i jen samotný žloutek utřený s hořčicí. A jak takovou pomazánku připravíte?

Budete potřebovat: 200-250 g škvarků, 1 vejce (natvrdo uvařené), 1 středně velkou cibuli, 1 lžíci hořčice, mletý pepř a sůl. 

Postup: Škvarky pomelte, cibuli nadrobno nakrájejte a vajíčko nastrouhejte na struhadle. Vše dejte do misky a přidejte hořčici. Všechny suroviny smíchejte v misce a dochuťte podle vlastní chuti. Pokud se vám pomazánka zdá moc hrubá, můžete ji rozmixovat ručním mixérem dohladka. Hotovou pomazánku uložte do skleničky a vychlaďte v ledničce.

2. Pikantní pomazánka

Pokud vám jen samotné škvarky v pomazánce nestačí, můžete je doplnit salámem. Tuto méně tradiční verzi pak navíc dochutí i křen, díky němuž je příjemně pikantní, a jablka, která jsou typická pro bavorské pomazánky se sádlem

Budete potřebovat: 100 g škvarků, 100 g měkkého salámu, 50 g majonézy, 2 lžíce strouhaného křenu, 1 jablko, 1 lžíci citronové šťávy, sůl a mletý pepř podle chuti. 

Postup: Na masovém strojku umelte škvarky se salámem. Pak přidejte oloupané a najemno nastrouhané jablko společně s křenem a nakonec zlehka vmíchejte majonézu. Dle chuti osolte a opepřete a zakápněte citronovou šťávou. Promíchejte a podávejte s krajíčky chleba. 

3. Rakouská s bramborami

Pokud nemáte škvarků dostatek, můžete je nastavit vařenými bramborami. Taková pomazánka je populární v Rakousku a její předností navíc je, že není tak tučná.

Budete potřebovat: 160 g malých křupavých škvarků, 500 g brambor (moučných), 1 špetku soli, 1 špetku pepře, 1 pórek (na ozdobu), pažitku (na ozdobu) a 4 lžíce zakysané smetany nebo crème fraiche. 

Postup: Brambory uvěřte v osolené vodě doměkka (můžou se klidně až rozpadat), oloupejte je a prolisujte přes struhadlo na brambory. Škvarky krátce prohřejte na pánvi bez tuku. Smíchejte bramborovou hmotu se zakysanou smetanou, přidejte škvarky a pomazánku dochuťte solí a pepřem. Chléb s pomazánkou nakonec posypejte nasekanou pažitkou nebo pórkem nakrájeným najemno. 

Náš tip: Klasickou škvarkovou pomazánku s cibulí, hořčicí a kyselými okurkami si můžete udělat podle našeho video receptu

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více