Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Upečte si se mnou škvarkové rohlíčky! Voňavé škvarkovníčky vždy zmizí ze stolu bleskovou rychlostí
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Škvarkovníčky jsou menší škvarkové rohlíky pečené na najedení a vlastně i pro chuť. Jsou měkounké a příjemně voní po škvarcích. S pružnou, hedvábnou a jemnou střídou, která stejná vydrží do druhého dne. Chutnají i samotné, jen tak, chytit do ruky a s chutí se zakousnout.

Když pekařka promluví...

Sklenice se škvarky stojí v naší lednici téměř pořád. Samozřejmě ne stále stejnými, co chvíli musíme sklenici prázdnou vyměnit za plnou - škvarky nám totiž záhadně mizí. Podezírám je, že sublimují, protože manžel je nejí. Tedy - alespoň on to tvrdí. :)
Škvarkovníčky jsou rohlíčky náramně voňavé. A máte-li škvarky rádi, jistě uvítáte, že občas kousek škvarečku příjemně křupne mezi zuby.

Co budeme na úžasně voňavé rohlíčky potřebovat?

  • 280 g vody
  • 50 g zcela změklého sádla
  • 50 g drobně krájených škvarků
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • necelá lžička pepře (můžete vynechat)
  • 13-15 g čerstvého droždí

Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo s robotem:
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umíchejte kvásek, který nechte asi 20 minut kynout. Potom k němu přidejte zbytek surovin, uhněťte a dobře propracujte těsto, které nechte zakryté v míse cca hodinu kynout.

Hotové a vykynuté těsto na stole zlehka propracujeme, rozdělíme na dva kusy a každý kus rozválíme do kruhu. Kráječem na pizzu nebo nožem kruhy rozdělíme na 8 dílů (jako pizzu).

Díly svineme do rohlíků (celkem 16), které uložíme na plech s pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple místnosti asi 25-35 minut kynout.

Vykynuté rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem (můžeme posypat celým kmínem) a upečeme ve vyhřáté troubě (210 °C / asi 13-15 minut).

Drobečky z ošatky

  • Místo vody můžete použít i zvětralé pivo.
  • Pokud nemáte rádi pepř, není nutné ho do těsta přidávat.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Tonja

13. 3. 2023 00:53

Dělal jsem tyto škvarkovníčky minulý týden, jsou vynikající. Udělal jsem 16 kousků, část skončila v mrazáku, po vytažení jsou jak čerstvě upečené. Doporučuji.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více