Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hush puppies: Americké slané koblížky z kukuřičné mouky jsou nadýchané, křupavé a hlavně hotové za pár minut
Zdroj: Wikimedia Commons, By Jeremy Keith from Brighton & Hove, United Kingdom - Hush puppiesUploaded by Fæ, CC BY 2.0

I v Americe se slaví masopust, pravda jen v některých částech USA a trochu jinak než u nás, ale slaví. Hush puppies jsou pak jednou ze specialit, které se právě s americkým masopustem spojují, i když nejen s ním. Tyto malé koblížky nadchnou hlavně ty, kteří si nepotrpí na sladké, a zacpou pusu každému. 

Koblížky pro štěňata

Ti, kteří umí anglicky, určitě vědí, že slovo puppy znamená štěně. Jak ale štěňata souvisejí s těmito americkými speciálními kroketami připomínajícími malé koblihy? I když by to tak mohlo vypadat, výraz nevychází z nějaké jejich vzájemné podobnosti. V překladu totiž celý název pokrmu znamená „Ticho, štěňata!“ a k jeho vzniku se vztahuje hned několik zajímavých historek.

Nejzajímavější je ta, podle níž prý tyto smažené kuličky nebo placky házeli vojáci Konfederace štěkajícím psům, aby je utišili, pokud se blížili vojáci Yankeeů. Jiná teorie praví, že název pochází od kuchařky, která prý jednoho dne smažila ryby a krokety, a protože ji v kuchyni obtěžovaly děti a psi, dala jim krokety a okřikla je: „Ticho, štěňata!" Název se vžil a používá se dodnes.

Říká se ale rovněž, že hush puppies tu ale byly mnohem dřív a údajně je připravovaly již na počátku 17. století jeptišky z Francie, které přišly do Louisiany. Spojení „hush puppy“ pak bylo kdysi i běžné rčení, které odkazovalo k jídlu, jež umlčelo kručící žaludek. 

Specialita z kukuřice

Hush puppies jsou specialitou jižanské kuchyně a vlastně i typickým jídlem amerického jihu stejně jako kukuřice, která je hlavní ingrediencí na jejich přípravu. Právě kukuřice se tu používala od pradávna, neboť šlo o oblíbenou potravinu původních obyvatel Ameriky. Hush puppies se připravují z poměrně jednoduchého těstíčka, z něhož se tvarují kuličky, které se pak smaží na oleji dozlatova.

Jeho hlavní složkou je kukuřičná mouka nebo krupice, dále cibule, šalotka nebo česnek na dochucení. Někteří přidávají i sýr, celá zrnka kukuřice nebo nadrobno nakrájenou papriku jalapeño či jiné chilli koření. Součástí těstíčka bývá i podmáslí, které zajistí příjemnou vláčnost kroket.

Hush puppies jsou výjimečné tím, jak se v nich krásně snoubí kontrastní konzistence - na povrchu jsou totiž tyto smažené kuličky křupavé, uvnitř krásně křehké a nadýchané. Kukuřice jim pak navíc dodává tu překrásnou zlatavou barvu

Příloha k rybám i samostatný chod

Hush puppies se v jižanských rodinách připravují hlavně tehdy, když se smaží ryby a mořské plody, hlavně krevety a další mořské ryby, což jsou rovněž pokrmy typické pro jižanskou kuchyni. Tyto slané koblížky jsou ovšem známé i jinde ve Spojených státech, hlavně v restauracích, kde se prodávají smažené ryby.

Kukuřičná mouka se totiž stejně používala k poprášení ryb před smažením, vytvořit z ní kuličky a smažit je společně s rybami tak byl poměrně logický krok. Posléze se ale hush puppies staly oblíbenou přílohou i k jiným jídlům. Dobře zastanou ale i roli předkrmu, rychlé svačinky a skvěle se hodí také na večírky. Přímo vyzývají k tomu namáčet je do nějakého dipu a podávat je jako pohoštění na párty

Pravé jižanské hush puppies

Jestliže vás sladké koblížky moc neoslovují, můžete si udělat jejich pikantní slanou americkou variaci. Hush puppies snadno připravíte podle následujícího receptu:

Budete potřebovat: 120 g kukuřičné krupice (polenty), 95 g hladké mouky, 2 lžičky krystalového cukru, 1 lžičku prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody, ½ lžičky soli, ¼ lžičky černého pepře, ½ lžičky česnekového prášku, ½ lžičky papriky, 1 velké vejce, 180 g podmáslí a olej na smažení. 

  1. V jedné míse smíchejte suché přísady (kukuřičnou mouku, mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a koření). V jiné míse pak prošlehejte vejce a podmáslí. Tekuté ingredience postupně přidávejte k suchým a míchejte, dokud těsto nezhoustne.
  2. V hrnci rozehřejte olej, dokud nedosáhne teploty 185 °C. Z těsta pak postupně pomocí lžíce tvarujte kuličky, které vhazujte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova. 
  3. Hotové hush puppies vyjměte z oleje a nechte okapat na ubrousku. Podávejte třeba s nějakou pikantní omáčkou. 

Náš tip: Pokud vás tato slaná pochutina zaujala, můžete vyzkoušet i pikantní sýrové kuličky podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Therecipecritic.com: Southern Hush Puppies
Houseofnasheats.com: Best Hush Puppy Recipe

Wikipedia.org: Hushpuppy
Crunchycreamysweet.com: Easy Hush Puppies Recipe

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více