Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Farářská polévka s vaječnými nočky voní čerstvou zeleninou a kmínem a chutná fantasticky
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Když nemáte čas na dlouhé vaření a potřebujete rodinu něčím nasytit, je polévka ideální volbou. Farářská polévka je navíc levná, na přípravu neskutečně snadná a na chuť neskutečně dobrá. Ostatně, přesvědčte se sami.

Kouzelné nočky z jíšky

Čím jiným se v chladných dnech zahřát, doplnit energii, tekutiny a vitaminy, než právě polévkou? Nejsnazší na přípravu a skoro nejlevnější na suroviny jsou polévky zeleninové, zejména ze zeleniny kořenové. Jenže pro mnohé strávníky může být taková polévka "hladová". 

Tenhle problém řeší knedlíčky nebo nočky. Pokud s jejich přípravou nemáte moc zkušeností, udělejte nočky vaječné se základem z jíšky. Nic jednoduššího už v tomhle ohledu asi není.

Připravíte si klasickou jíšku z másla a mouky a do ní pak vklepnete ochucená vejce. Během míchání se vytvoří nestejně velké "cucky", neboli nočky, které pak vložíte do polévky a necháte minutku provařit. Tak snadné to je! 

Nočky se v této polévce tradičně ochucují drceným kmínem, ale ochucení je na vás, můžete zvolit klidně i jakoukoliv nadrobno nasekanou bylinku

A jak se tedy celá polévka dělá? 

Recept na farářskou polévku s nočky 

Na polévku budete potřebovat: asi 500 g očištěné a nahrubo nastrouhané kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 20 g másla, 1 cibuli, kousek pórku nebo jarní cibulku, sůl a vývar (masový nebo zeleninový).

Na nočky pak potřebujete: 2 vrchovaté lžíce změklého másla, 2-4 lžíce hladké mouky, 2 vejce, drcený kmín nebo nasekané bylinky. 

Jak na to? Cibuli loupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci na másle cibuli orestujeme dosklovita a pak přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Podlijeme vývarem nebo vodou, osolíme a dáme vařit. Po deseti minutách přidáme na kolečka nakrájený pórek. 

Zatímco se polévka vaří, do hrníčku rozklepneme dvě vejce, osolíme je a ochutíme kmínem nebo bylinkami. V pánvi na másle osmahneme mouku a připravíme klasicky světlou jíšku. Do ní pak přimícháme rozšlehaná vajíčka a mícháme, dokud se nevytvoří nočky, což je během 1-2 minut. 

Hotové nočky přesuneme z pánve do polévky a krátce, asi minutku, povaříme. Polévku servírujeme dozdobenou čerstvými bylinkami. 

Moje tipy: 

  • Ve výběru zeleniny se meze nekladou, ale klasická trojkombinace - mrkev, celer, petržel - nezklame. Můžete ale přidat i na menší kostičky nakrájené brambory nebo houby. 
  • Do polévky se původně dával masox, ten já ale nepoužívám. Lepší je domácí masový nebo zeleninový vývar, pokud jej nemáte, pak existují bujony v kostce bez zbytečné chemie. Hledejte je pod značkou bio nebo natur
  • Polévku můžete zalít klidně i jen vodou, ale s vývarem má vždycky lepší chuť. 
  • K jíšce lze přidat mletá paprika, nebo trochu droždí, pak budou nočky zase jinak ochucené. V případě droždí je ale nejdříve osmahněte na másle (jako při přípravě drožďové pomazánky) a až pak přidejte mouku a vajíčka. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více