Marinovaná smažená krůtí játra s třepanými brambory: Křehkost a jemnost jim dodá kefírová marináda a a netradiční trojobal
8. 2. 2024 Vaření
Nejsou řízky jako řízky. Marinovaná smažená krůtí játra jsou tak trochu jiné, netradiční řízky, chutnají ale výborně. S třepanými brambory jako příloha mohou být vynikajícím obědem nebo večeří.
Jak se dělají krůtí játra
Krůtí játra se neobjevují tak často na jídelním stole jako vepřová nebo kuřecí. Můžeme si je připravit třeba dušená s omáčkou, ale také se dají například nakrájet na plátky a opéct na pepři a kmínu.
Obalovat játra by nás možná nenapadlo, ale i to je jedna z variant. Abychom si ještě více pochutnali, tak krůtí játra po odblanění a případném rozkrojení na plátky nejprve naložíme do kefíru a dochucovací směsi. Játra marinujeme alespoň dvě hodiny.
V této verzi ještě vnitřnosti obalíme ve strouhance, ve vajíčku a znovu ve strouhance. Pak už následuje jen krátké smažení ve vrstvě oleje, protože játra jsou poměrně brzy hotová.
Mohlo by vás zajímat
Jak marinovat krůtí játra
Aby byla játra jemnější a ztratila nepříjemný závan, nakládají se do mléka. Nutné to není u jemnějších drůbežích. Pokud ale chceme velmi jemnou delikatesu, naložit vnitřnosti můžeme.
Tentokrát je naložíme do směsi kefíru, papriky (sladké či uzené), utřeného česneku, soli a pepře.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit marinovaná smažená krůtí játra s třepanými brambory
Na přípravu jater budete potřebovat: 500 g krůtích jater, hrnek kefíru, lžičku uzené papriky, 2 stroužky utřeného česneku, sůl, pepř, vejce, strouhanku, tuk na smažení, brambory, sůl, kmín, máslo, jarní cibulku a libeček nebo pažitku.
Jak na to? Játra očistěte a omyjte. Pokud jsou velká, nakrájejte je na tenčí plátky. Kefír dejte do misky, smíchejte ho s paprikou, česnekem, solí a pepřem. Játra vložte do marinády. Nechte je tak nejméně dvě hodiny.
Před smažením játra lehce otřete z marinády, obalte je ve strouhance, rozšlehaném vejci a opět ve strouhance. Přichystejte si pánvičku s vyšší vrstvou oleje. Rozehřejte ho a játra v něm smažte z obou stran dozlatova.
Oloupejte a nakrájejte cibuli. Pokrájejte libeček nebo pažitku. Brambory uvařte se solí a kmínem obvyklým způsobem. Sceďte je, do hrnce přidejte máslo a cibulku a libeček nebo pažitku. Hrnec přiklopte poklicí a zatřeste s ním. Brambory se máslem obalí.
Náš tip: Připravit si můžete také marinovaná játra na grilu podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kefír, kyška nebo podmáslí? Vyznejte se v oblíbených mléčných kysaných nápojích!
Jak utřít česnek za pomoci nože - návodné video
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jáhly s dýní a žampiony
Přidáno před 2 hodinami
Fazole s rajčatovou omáčkou a kuřecím masem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí žaludky na žampionech
Přidáno před 11 hodinami
Dýňové kari s kuřecím masem
Přidáno před 12 hodinami
Žitnopšeničný chleba s psylliem a ořechy
Přidáno před 18 hodinami
Pečená zelenina s krutonky a falešným „balkánským sýrem”
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Hermelínová pomazánka na topinky: Pikantní varianta na osmaženém chlebu potřeném česnekem má luxusní chuť
Marlenka, medový dort s krémem a ořechy: Víte, odkud pochází a jak se připravuje?
Byliny v kuchyni: Libečková sůl skvěle ochutí brambory, libečkové pesto vylepší těstoviny