Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marinovaná smažená krůtí játra s třepanými brambory: Křehkost a jemnost jim dodá kefírová marináda a a netradiční trojobal
Zdroj: Toprecepty.cz, mika59

Nejsou řízky jako řízky. Marinovaná smažená krůtí játra jsou tak trochu jiné, netradiční řízky, chutnají ale výborně. S třepanými brambory jako příloha mohou být vynikajícím obědem nebo večeří.

Jak se dělají krůtí játra

Krůtí játra se neobjevují tak často na jídelním stole jako vepřová nebo kuřecí. Můžeme si je připravit třeba dušená s omáčkou, ale také se dají například nakrájet na plátky a opéct na pepři a kmínu

Obalovat játra by nás možná nenapadlo, ale i to je jedna z variant. Abychom si ještě více pochutnali, tak krůtí játra po odblanění a případném rozkrojení na plátky  nejprve naložíme do kefíru a dochucovací směsi. Játra marinujeme alespoň dvě hodiny. 

V této verzi ještě vnitřnosti obalíme ve strouhance, ve vajíčku a znovu ve strouhance. Pak už následuje jen krátké smažení ve vrstvě oleje, protože játra jsou poměrně brzy hotová.  

Jak marinovat krůtí játra

Aby byla játra jemnější a ztratila nepříjemný závan, nakládají se do mléka. Nutné to není u jemnějších drůbežích. Pokud ale chceme velmi jemnou delikatesu, naložit vnitřnosti můžeme. 

Tentokrát je naložíme do směsi kefíru, papriky (sladké či uzené), utřeného česneku, soli a pepře.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit marinovaná smažená krůtí játra s třepanými brambory

Na přípravu jater budete potřebovat: 500 g krůtích jater, hrnek kefíru, lžičku uzené papriky, 2 stroužky utřeného česneku, sůl, pepř, vejce, strouhanku, tuk na smažení, brambory, sůl, kmín, máslo, jarní cibulku a libeček nebo pažitku. 

Jak na to? Játra očistěte a omyjte. Pokud jsou velká, nakrájejte je na tenčí plátky. Kefír dejte do misky, smíchejte ho s paprikou, česnekem, solí a pepřem. Játra vložte do marinády. Nechte je tak nejméně dvě hodiny.

Před smažením játra lehce otřete z marinády, obalte je ve strouhance, rozšlehaném vejci a opět ve strouhance. Přichystejte si pánvičku s vyšší vrstvou oleje. Rozehřejte ho a játra v něm smažte z obou stran dozlatova.

Oloupejte a nakrájejte cibuli. Pokrájejte libeček nebo pažitku. Brambory uvařte se solí a kmínem obvyklým způsobem. Sceďte je, do hrnce přidejte máslo a cibulku a libeček nebo pažitku. Hrnec přiklopte poklicí a zatřeste s ním. Brambory se máslem obalí.

Náš tip: Připravit si můžete také marinovaná játra na grilu podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více