Kubánské řezy: Luxusní čokoládový dezert s pařížskou šlehačkou je vláčný, na jazyku se doslova rozplývá a božsky chutná
7. 3. 2024 Vaření
Potřebujete přichystat luxusní dezert? Upečte si kubánské řezy s pařížskou šlehačkou. S přípravou je sice potřeba začít den předem, ale výsledek za to stojí. Tento zákusek si zamilujete a nezklame ani na oslavě.
Co jsou kubánské řezy
Pro milovníky čokoládových dezertů to nemusí být vždy jen Sacher dort. Dnes pro vás máme další variantu s pořádnou porcí čokolády. A opět jde o velmi lahodnou záležitost. Pod názvem kubánské řezy se ukrývá dezert v základu s nadýchaným čokoládovým korpusem a s banánem ukrytým v pařížské šlehačce. Na povrchu je čokoláda. A můžeme si udělat změnu a připravit si ji v podobě ganache.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při přípravě pařížské šlehačky
Není šlehačka jako šlehačka. Ta pařížská se od základní verze liší přidáním kakaa nebo čokolády. V základu je samozřejmě klasická tučná smetana ke šlehání. Spojíme ji s kakaem, necháme alespoň 12 hodin vychladit, a pak ji vyšleháme stejně jako bílou.
Když místo kakaa využijeme čokoládu, dáme nejdříve zahřívat šlehačku a čokoládu si zatím nalámeme do mísy, ve které se bude připravovat. Když se začne smetana vařit, zalijeme s ní kousky čokolády a necháme minutku stát. Pak vše důkladně promícháme. Mísu zakryjeme potravinovou folií, necháme vychladnout a dáme do lednice na 12 hodin vychladnout. Pak ji vyšleháme.
Jak správně udělat ganache
Co je to vlastně ganache? Když mluvíme o ganache, nejčastěji si představujeme spojení čokolády a smetany, ale také zakysané smetany nebo ovocného pyré. Vznikne nám tak poleva, která není tak tuhá jako klasická čokoládová poleva. Potřebujeme na ni suroviny v poměru 1:1, tedy stejné množství smetany a čokolády. Příprava není žádná věda. Smetanu zahřejeme v kastrůlku a horkou ji nalijeme do misky s rozlámanou čokoládou.
Chystáte u vás doma večírek? Drobné pohoštění je tedy nutností! Pokud součástí akce není kompletní menu v podobě tříchodové večeře, měli byste návštěvě nabídnout alespoň malé občerstvení, obzvlášť…
Jak připravit kubánské řezy
Na přípravu tohoto dezertu potřebujete: den předem připravit pařížskou šlehačku z 1 litru smetany a 200 g kvalitní vysokoprocentní čokolády. Na kakaový korpus: 200 g polohrubé mouky, 160 g krupicového cukru, 20 g kakaa, 6 lžic mléka, 4 lžíce oleje, 4 žloutky, 1 prášek do pečiva, zbylé bílky na sníh, špetku soli, 230 g meruňkové marmelády a 3-4 větší banány. Na ganache: 100 ml smetany ke šlehání a 100 g kvalitní vysokoprocentní čokolády.
Jak na to? První den do většího hrnce nalijte smetanu a přiveďte ji k varu. Mezitím nalámejte čokoládu do nádoby, ve které později šlehačku vyšleháte. Čokoládu zalijte horkou smetanou, nechte minutu stát a poté vše důkladně promíchejte. Smetanu zakryjte potravinovou folií, nechte vychladnout a uložte do lednice.
Druhý den upečte korpus. Troubu předehřejte na 160 °C. Do mísy od robotu dejte žloutky a krupicový cukr. Během šlehání připravte polohrubou mouku, prášek do pečiva, kakao a vše promíchejte. Do žloutkové směsi nalijte olej, mléko a prošlehejte. Suchou směs prosijte, aby v ní nebyly hrudky z kakaa. Poté ji postupně přidávejte do žloutkové směsi.
Plech vyložte pečicím papírem. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, který postupně zapracujte do kakaové směsi. Hotové těsto nalijte na plech a rovnoměrně ho rozetřete. Plech dejte do předehřáté trouby a pečte 30 minut.
Na vychladlý korpus rozetřete meruňkovou marmeládu. Vyndejte šlehačku z lednice, sundejte folii a šlehačku vyšlehejte dotuha. Banán oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka (nebo ho do řezů dejte celý). Na marmeládu naneste asi třetinu šlehačky a rozetřete ji. Na šlehačku navrstvěte banán. Na banány opět naneste zbylou šlehačku a rozetřete ji.
Posledním krokem je příprava polevy. Šlehačku dejte zahřívat. Jakmile dojde k varu, nasypte do ní čokoládu, nechte minutku stát. Poté vše vymíchejte v hladkou ganache. Pokud bude ganache na polevu příliš hustá, nařeďte ji ještě trochou zahřáté smetany. Polevu nechte zchladnout, aby se šlehačka pod ní neroztekla. Poté polevu naneste na řezy, rozetřete a dejte vychladit do lednice. Pokud vám zbude šlehačka, můžete jednotlivé kostky řezů dozdobit.
Řezy krájejte nožem nahřátým v horké vodě. Po každém řezu nůž otřete, opět ho nahřejte ve vodě, otřete a krájejte. Tak se vám povede čistý řez.
Náš tip: Připravte si pařížské kostky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pařížská šlehačka korunuje nejeden zákusek. Připravte si tu nejlepší podle slavné cukrářky Mirky van Gils Slavíkové
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
20 nejlepších čokoládových řezů: Až je uvidíte, dostanete na ně chuť
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 7 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 17 hodinami
Banana split
Přidáno před 17 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Jak na Sacherův dort podle Josefa Maršálka? Nejdůležitější je kvalitní máslo a trpělivost při výrobě polevy, zdůraznil slavný cukrář
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!