Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chcete si udělat výlet za dobrým jídlem? Vyrazte do Klokočné nedaleko Prahy. Jaroslav Sapík, český šéfkuchař, který vařil pro prezidenty i papeže, tady připravuje klasickou českou kuchyni z poctivých lokálních surovin. Tradiční receptury v moderním kabátku jsme vyrazili ochutnat i my. A tak vám můžeme dát tip, bez které lahůdky určitě nesmíte odejít.

Pan kuchař

Kdo by neznal Jaroslava Sapíka? Připomeňme jen, že jeden z nejslavnějších českých šéfkuchařů, jehož dům zdobí desítky medailí ze všech možných světových soutěží, se vyučil v pražském hotelu Ambassador, kde pak i pracoval a postupně se propracoval až do pozice šéfkuchaře. A ne jen tak ledajakého!

Delikatesy z jeho rukou ochutnaly různé české i světové osobnosti. Na Pražském hradě vaříval pro československé prezidenty, menu připravoval i pro anglickou královnu nebo pro papeže. A pamatovat si ho můžete také z televizního pořadu Babica vs. Sapík, kde před kamerou "soupeřil" s kolegou Jiřím Babicou

Poté, co zcestoval půlku světa a "zavařil" si v mnoha kuchyních, rozhodl se Jaroslav Sapík otevřít si v 90. letech podnik vlastní, restauraci a penzion U Sapíků v Klokočné ve Středočeském kraji. Právě tam jsme se za ním a jeho jídlem vypravili.

Z pražského Žižkova nám cesta zabrala asi 40 minut. Za necelou hodinku jsme se tak ocitli v trochu jiném světě. V restauraci, kde se, myšleno v dobrém, zastavil čas. Jaroslav Sapík je totiž zastáncem tradiční staročeské a rakousko-uherské kuchyně a nijak se tím netají. A nejde jen o jídlo, ale celkový duch místa.

Podnik zdobí i stylový interiér, na stole najdete ubrusy a látkové ubrousky, stěny jsou za těch 30 let provozu plné obrazů i různých diplomů, dekorací a fotografií a číšníci se chovají tak uctivě jako ve filmech Oldřicha Nového

Ostatně, na jeden film je zde i hmotná připomínka. Na zdi visí obraz rytíře Brtníka z Brtníku, kterého v pohádce Ať žijí duchové impozantně ztvárnil herec Jiří Sovák. Právě Sovák býval za svého života častým štamgastem restaurace U Sapíků a tak zde má dodnes své čestné místo, společně s Karlem Vágnerem, který zmíněný obraz restauraci zapůjčil. 

Když jsme otevřeli jídelní lístek, volba byla jasná. Žádné experimentování, ale naopak ta největší klasika.

Jako předkrm jsme ochutnali sulc, doplněný nakládanou červenou cibulí. Ačkoliv nepatříme mezi milovníky sulcu, po téhle ochutnávce k tomu nemáme daleko. Dokonale ochucené kostičky bez tuku tvořily dohromady s nakládanou cibulí skvělý chuťový zážitek. A zaujalo nás i moderní servírování (foto v galerii).

Pokračovali jsme silným hovězím domácím vývarem, podávaným ve stylové polévkové misce. Tady opět nemáme co vytknout. Vývar chutnal, jako byste si jej vařili, z poctivých surovin, sami doma. 

Nezklamala nás ani klasická svíčková s terčíkem z citronu a šlehačky. Knedlíky byly nadýchané, omáčka příjemně sladkokyselá a krémová a brusinky k dochucení se podávaly extra na talířku vedle. 

Ovšem zážitkem byl fantasticky šťavnatý telecí vídeňský řízek doslova přes celý talíř (více v galerii), zdobený, trochu nezvykle, opraženou petrželkou a podávaný s dolnorakouským svěžím bramborovým salátem

A ceny? Sulc stojí 160 Kč a dostanete k němu i domácí houstičky. Za polévku zde dáte 95 Kč, svíčková vyšla na 330 Kč, telecí vídeňský řízek stojí 470 Kč a dezert, dokonale jemné taštičky, 195 Kč. 

Porce všech jídel jsou zde ale tak velké, že se to, při více chodech, skoro ani nedá sníst. Což byl i náš případ. 

Dezert na závěr: dokonalé taštičky 

Na dezert jsme po takovém hodování neměli ani pomyšlení, ale paní Marcela Sapíková, manželka, manažerka a pravá ruka Jaroslava Sapíka, trvala na svém: „Dát si tady oběd a nezakončit to našimi slavnými povidlovými taštičkami, to by byl hřích!" A tak jsme si je také objednali.

Taštičky z bramborového těsta, plněného povidly, jsme dostali posypané vlašskými ořechy a mletým mákem, bohatě přelité máslem a doplněné šlehačkou. A ze skromného venkovského jídla jsme si sedli na zadek.

Těsto bylo totiž neskutečně jemné a vláčné. Kombinace povidel v náplni, strouhaných vlašských ořechů s cukrem na posypce, to vše přelité máslem vytváří ráj v ústech. Obyčejné jídlo z obyčejných surovin chutná v tomto podání naprosto neobyčejně. A to je vlastně i celé kouzlo tohoto podniku. 

Restaurace U Sapíků si na nic nehraje, jen se zde poctivě vaří. Tak poctivě, jako by pro vás to jídlo v kuchyni připravila vaše maminka nebo babička. 

Možná i to je důvod, proč sem jezdívají rodiny už několik generací. „Chodí sem dospělí, kteří sem sami chodívali jako děti, a dnes sem vodí svoje děti," svěřil se nám Jaroslav Sapík a už zase spěchal do kuchyně. A nám bylo jasné, že tahle návštěva rozhodně nebyla poslední...

Náš tip: Jak to U Sapíků vypadá, na to se můžete podívat v naší galerii: 

Fotogalerie - Reportáž: Jak se vaří U Sapíků? Legendární šéfkuchař nabízí skvělý sulc, svíčkovou i sladké taštičky

Ukázat 21 fotografií

Něco navíc: Jak na svíčkovou, to si můžete připomenout v našem video receptu: 

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie