Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkev pečená v tymiánovém jogurtu: Skvělá pochoutka je voňavá a aromatická díky bylinkám a směsi koření
Zdroj: Toprecepty, mika59

Mrkev pečená v tymiánovém jogurtu je lahodná a ocení ji i ti, co zeleninu příliš nemusí. Je krásně slaďoučká a voňavá, takže ji milují i děti. Jen tak jako chuťovka nebo jako příloha je naprosto ideální.

Jak využít mrkev

Dali byste si dobrou mrkvičku? Mrkev je výborná zelenina, kterou je škoda využívat jen s další kořenovou zeleninou do polévky. Můžeme ji přidat do syrových jídel, ať už do salátů či pomazánky, výborná je v moučnících, ale také dušená či pečená. Její univerzálnost umožňuje nasládlá chuť, kterou zvýrazní právě pečení. 

Když si dáme pečenou mrkev, můžeme zahnat mlsnou, když nás začne honit. Nahradit sladkosti zeleninou je skvělá volba. Poslouží jako svačinka i jako příloha hlavního jídla.  

Jak ochutit pečenou mrkev

Pečenou mrkev nejspíš obvykle připravujeme jen tak na oleji se solí a tymiánem a možná na ní necháváme roztéct nastrouhaný parmazán. Jindy zase mrkev chystáme spolu s další kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem, bobkovým listem, novým kořením a pepřem a dáváme ji třeba k pečenému králíkovi. Výborná je česneková mrkev, ale také pečená mrkev s medem, česnekem a balzamikovým krémem

Vynikající zelenina přímo vybízí k různým hrátkám s chutí. Velmi zajímavou variantou je právě ta s tymiánem, česnekem, mletou paprikou, špetičkou chilli a citrónem zamíchaným v bílém jogurtu. Tato aromatická směs vytvoří při pečení spolu s mrkví lahodný výsledek.

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Jak připravit mrkev pečenou v tymiánovém jogurtu

Pro 4 porce si připravte: 600 g mrkve, 2 lžíce bílého hustého jogurtu, 1 snítku tymiánu, 1 stroužek utřeného česneku, 1/2 lžičky mleté papriky, 1/2 lžičky soli, šťávu z půlky citronu, špetku chilli, olivový olej a olej na pečicí papír.

Jak na to? Mrkev omyjte, pokud je potřeba, tak ji oškrábejte. Pak ji nakrájejte na hranolky nebo na šikmá kolečka. Jogurt smíchejte s lístečky tymiánu, česnekem, paprikou, solí, citronovou šťávou a chilli. 

Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte si plech s pečicím papírem, lehce ho potřete olejem. Mrkev smíchejte s ochuceným jogurtem a důkladně vše promíchejte. Plech dejte do vyhřáté trouby a nechte péct. Po 15 minutách znovu promíchejte.

Jogurt už za tu dobu vsákl, proto vše pokapejte olejem. Pečte celkem asi 35-45 minut dozlatova a doměkka.

Náš tip: Přichystejte si lahodnou mrkev pečenou v tymiánovém jogurtu podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více