Kuře na paprice podle Kuby z MasterChefa: Přidání čerstvé kapie dodá lepší chuť, tučná smetana zase jemnost, říká
12. 11. 2024 Vaření
Kuře na paprice je jedním z těch pokrmů, které v sobě nesou kousek tradice a vzpomínek na dětství. Mnoho z nás si totiž při zmínce tohoto tradičního pokrmu vzpomene na oběd u babičky a vybaví si i originální chuť, kterou jídlo vždy mělo. Přitom existuje mnoho variant, jak si ho připravit, jednu nabídl i finalista poslední řady MasterChef Česko Kuba.
Vyhlášená klasika
Kuře na paprice je jedno z těch jídel, které si snadno oblíbí každý, kdo má rád tradiční českou kuchyni. Bohatá chuť a jemná krémová omáčka z papriky, smetany a vývaru je nezaměnitelná, přitom dokáže být často tak různorodá, podle toho, jaké suroviny použijete. Svou oblibou si tento pokrm vydobyl místo i v obědových menu mnohých českých hospod a restaurací, a to už stojí za uznání.
Mohlo by vás zajímat
Bez čeho se neobejdete
Klasické kuře na paprice se nejčastěji připravuje z kuřecích stehen, která jsou šťavnatá a chuťově výrazná. Někteří kuchaři preferují použití kuřecích prsou, ale riziko, že budou ve výsledku příliš suchá, tu pořád je.
Klíčovou ingrediencí je paprika. Používá se mletá sladká, která pokrmu dodává jeho charakteristickou chuť a barvu. Někdo rád přidává i špetku pálivé papriky, aby omáčka získala trochu příjemné štiplavosti. Čerstvou papriku sice nepoužívá každý, ale není vůbec od věci ji do omáčky přidat.
Zapomínat by se nemělo ani na smetanu ke šlehání, která omáčku příjemně zjemní. Pokud však preferujete lehčí variantu, můžete použít zakysanou smetanu nebo jogurt, pak je ale potřeba vmíchat smetanu do omáčky tak, aby se nesrazila.
Co k tomu?
Kuře na paprice je skvělé i v tom, že k němu můžete zvolit několik druhů příloh. Kdo si nepotrpí na houskový knedlík, který krásně nasaje omáčku, může použít těstoviny, jako jsou kolínka nebo mušle. Jestli jste ovšem milovníkem rýže, neváhejte a jako přílohu použijte ji.
Jakub Menšík, finalista MasterChef Česko 2023, volí standardně knedlík, jeho přítelkyně zase preferuje těstoviny. „Kuře na paprice z čerstvých červených kapií je jedno z mých oblíbených jídel,“ přiznává Kuba, který na svém instagramovém profilu ukázal modernější verzi pokrmu bez zahuštění moukou.
Kuře na paprice
Na 2-3 porce kuřete na paprice podle Kuby z MasterChefa budete potřebovat: 2 kuřecí stehna, 2 červené kapie, 1 cibuli, 80 g másla, 1 zarovnanou lžičku sladké papriky, 1 zarovnanou lžičku uzené papriky, snítku tymiánu, 400 ml kuřecího vývaru (nesoleného), 250 ml smetany - minimálně 33%, lžíci oleje, sůl a pepř.
Jak na to?
- Stehna osolte a opepřete z obou stran. Do hrnce dejte lžíci oleje a kuře na něm opečte dozlatova.
- Maso vyndejte z hrnce, výpek nechte, přidejte do něj máslo. Když se rozpustí, osmahněte na něm cibuli, po chvilce přidejte kapii. Přisypte sladkou i uzenou papriku, promíchejte, rychle orestujte a zalijte vývarem.
- Do hrnce vraťte kuřecí stehna, přidejte snítku tymiánu, svázaného kuchyňským provázkem. Osolte, opepřete a nechte 30 minut vařit pod pokličkou.
- Po půlhodině vyndejte tymián a nechte dalších 30 minut omáčku redukovat. Poté znovu vyndejte maso a na talíři ho oberte z kostí.
- Omáčku tyčovým mixérem pořádně promixujte. Přidejte smetanu a znovu promixujte.
- Nechte chvíli provařit, dosolte podle chuti a vraťte do hrnce obrané maso. Nechte ho v omáčce prohřát.
- Servírovat můžete s knedlíkem či těstovinami.
Náš tip: K omáčce si podle našeho video receptu můžete připravit domácí houskový knedlík.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá vyhlášené kuře na paprice, a přidal i recept na bramborové nočky
Jak dlouho vydrží šlehačka na dortu či zákusku? Otestovali jsme 30 %, 31 %, 33 % a 40 % smetany, výsledek je překvapující
Jan Punčochář připravil skvělou pomazánku na topinku: Ukázal i fígl, jak dosáhnout perfektně křupavého chleba
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na kuře na paprice z pečených paprik: Zelenina dá omáčce krémovou konzistenci a jemně delikátní chuť
Jak přidat zakysanou smetanu do omáčky či polévky, aby se nesrazila. Vyzkoušejte malý trik našich babiček
Smažená kuřecí stehna s kostí: Štavnaté a jemné masíčko v klasickém trojobalu skvěle chutná a na přípravu je snadné