Jak udělat dokonalou polevu na perníčky? Fígl je ve správně připraveném cukru a suroviny pak rozhodně nesmíme šlehat
29. 11. 2024 Vaření
Dobrá poleva korunuje perníčky a další cukroví. Jak udělat dokonalou polevu na perníčky? Zjistěte fígle, které pomohou, aby byla tak akorát hustá, jemná a hladká a aby nestékala.
Jak se dělá cukrová poleva
Perníčky jsou výborným cukrovím, bez kterého by vánoční svátky nebyly tím pravým. Lahodně chutnají a kouzelně provoní celý domov. Většinou perníčky zdobíme bílkovou polevou, které říkáme i ledová či cukrová. S ní na perníčky nanášíme jemné motivy podle fantazie. Polevu ale také můžeme mírně naředit na pokrýt s ní celou plochu.
Sice ji můžeme koupit v obchodech pro cukráře, ale také si ji připravit doma. Ne vždy se musí povést, proto se vyplatí hlídat pár pravidel.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na bílkovou polevu
Na bílkovou polevu potřebujete dobře prosetý (2x) cukr moučku a bílek. Někdy přidáváme i citronovou šťávu, případně bramborový škrob.
Na co si dát pozor při přípravě polevy na perníčky
Základem správné přípravy bílkové polevy je utření bílku s je utření bílku s dvakrát prosetým cukrem moučka. Důležité je slovo „utření”. Rozhodně si na přípravu nebereme na pomoc ruční šlehač. Kdybychom totiž polevu šlehali, vytvořily by se vzduchové bubliny, které v tomto případě rozhodně nepotřebujeme.
Třeme metličkou, vařečkou nebo vidličkou tak dlouho, dokud nevznikne hladká jemná a hustá směs, která stéká jen pomalu. Pokud by byla poleva příliš hustá, špatně bychom ji dostávali ze zdobicího sáčku a na cukroví by praskala.
Poleva má zářivě bílou barvu, která se na perníčkách krásně vyjímá. Pokud ale zatoužíme více potěšit dětské oči, můžeme polevu obarvit jedlými potravinářskými barvami.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak udělat nejlepší polevu na perníčky
- Do mísy odvažte 180 g moučkového cukru.
- Cukr dvakrát prosejte jemným sítkem.
- Do prosátého cukru přidejte 1 bílek.
- Třete ručně, dokud nevznikne správně hustá poleva. Trvá to asi 20 minut.
- Polevu nalijte do cukrářského sáčku na zdobení nebo do pevného igelitového sáčku s kousíčkem odstřihnutého rohu.
- Můžete zdobit.
Bílkovou polevu můžete vyzkoušet připravit i s citronovou šťávou a bramborovým škrobem.
Náš tip: Připravte si dokonalou bílkovou polevu na perníčky podle následujícího video receptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Jak dlouho vydrží naložené maso? Záleží na druhu masa a na teplotě v lednici
Je známo, že naložení masa v olejové marinádě prodlužuje jeho trvanlivost, proto při nakládání olejem, solí a česnekem rozhodně nešetříme, maso bude… Číst více
Jak ochutit marinádu na grilování? Je báječná s čerstvým česnekem i s bylinkami
Marinádu na maso můžeme připravit jednoduše doma, postačí nám k tomu základní surovina, kterou je olej, ideálně slunečnicový nebo řepkový a sypké… Číst více
Chyby při marinování masa: Příliš mnoho oleje i opakované použití marinády
Marinády mají obsahovat tři základní ingredience: olej, koření nebo bylinky a kyselou složku (ocet, citronová šťáva nebo mléčné výrobky). Potom už je… Číst více
Časté chyby při nakládání masa: Nevěřte tvrzení, že čím více koření, tím lépe
Chyb při nakládání masa můžete udělat celou řadu, pokud se však seznámíte se základy marinování, snadno jim předejdete. Díky tomuto postupu přípravy… Číst více
Rady a recepty na muffiny. V čem a jak je péct
Muffiny neboli jednoporcové bábovičky či dortíky k nám přišly z Ameriky a jsou sympatické vesměs jednoduchou přípravou, kterou zvládne každý.… Číst více
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
15 receptů na cupcakes: Inspirujte se originálními recepty a překvapte rodinu
Cupcakes se často podávají při slavnostních příležitostech, jako jsou dětské oslavy, svatby i firemní akce. Pečou se v nižších rovných košíčcích s… Číst více
Jednoduché pohoštění na párty: Dortová lízátka pro malé, falešný tatarák pro velké
Ať už vás čeká oslava narozenin, zahradní párty… Číst více
7 oblíbených jídel s jogurtem. Jak je připravit co nejchutněji
Jogurt v naší kuchyni Použití jogurtu je široké. S müsli a ovocem je součástí oblíbených snídaní. Zdobíme jím lívance potřené marmeládou. Přidáváme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více