Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kristína Nemčková už dávno vystoupila ze stínu, který na ni vrhalo vítězství v soutěži MasterChef Česko. Nyní už je světově uznávanou kuchařkou, která se dokonce poprvé pouští do vlastního projektu, v němž bude moct dokázat, co všechno se stačila naučit v renomovaných restauracích. V rozhovoru pro Toprecepty.cz mladá kuchařka prozrazuje, kde bude nyní vařit, jaká výzva na ni čeká a nechá i nahlédnout do svého soukromí.

Mlžení Japonskem

Po tom, co Kristína Nemčková skončila v dánském Germaniu, podle odborníků nejlepší restauraci na světě, její fanoušci i přední čeští šéfkuchaři s napětím očekávali, kam povedou její další profesní kroky. Spekulovalo se o Japonsku, kde si měla nejmladší vítězka MasterChef Česko z roku 2019 rozšířit své znalosti a zkušenosti, aby se přiblížila vysněnému otevření vlastního podniku.

Jak se ovšem nyní ukázalo, šlo pouze o fámu, kterou nechala mladá kuchařka žít svým vlastním životem. „Takový plán ani nikdy nebyl. Ale mluvilo a psalo se o tom,“ směje se Kristína s tím, že v Japonsku strávila čtyři měsíce. 

„Byla jsem v Hokkaidu, v Niseku, kde je lyžařský areál. Tam jsem pracovala, nepracovala. Spíš jsme pomáhali jednomu kuchaři, se kterým spolupracujeme, s jeho projektem. Nějak mu to popíchnout,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz

Byznys na Filipínách

Před Velikonoci se sice Kristína na otočku objevila v Praze, kde jsme ji na MAKRO Czech Gastro Festu vyzpovídali, ale poté zamířila zpět na Filipíny, kde má rozdělanou práci. „Děláme v Manile s přítelem na novém podniku, který by se měl snad do konce roku otevírat. Bude se jednat o fine diningovou restauraci s nějakými 35 místy k sezení. Bude to velký, těším se na to,“ svěřila se třiadvacetiletá kuchařka. 

Zároveň vysvětlila, že se nepůjde o její vlastní podnik, který je však stále jejím pracovním snem. Jedná se o projekt investora a Kristína se svým přítelem Ricardem, brazilským kuchařem, se kterým se seznámila v Geraniu, novou restauraci v Manile povedou jako šéfkuchaři. Výběr místa však nebyl na ní.

Destinace je určena investorem, který působí v Asii a nás oslovil,“ vysvětluje kuchařka. „Filipíny jsou v ohledu fine dinning restaurací neobsazeny a je tedy možnost se v Manile rychle dostat do povědomí,“ dodává.

„Je to pro mě obrovská příležitost si vyzkoušet otevírat restaurace. Samozřejmě do toho dávám hodně energie. Nejvíc mě baví, že si poprvé můžu zkusit být stoprocentně kreativní sama za sebe,“ říká Kristína a dodává, že velkou oporou je pro ni její přítel. „Oba stojíme i za designem kuchyně a restaurace. Koukáme teď například, kde kupovat talíře, stoly a další důležité věci,“ popisuje kuchařka, která si uvědomuje, že už se těžko bude vracet do zaměstnaneckého poměru a spíše dělá další krok k vlastní restauraci

Co se bude vařit

Sestavování menu bude pro Kristínu také zajímavou zkušeností. Chutě Filipínců se totiž liší od všeho, co zatím stihla poznat. Hodně jedí vepřové maso, jejich takové tradiční jídlo je celé pečené prase s krásně křupavou kůží. Samozřejmě, jako všude v Asii, konzumují spoustu rýže. Hrozně rádi mají sladké,“ říká sympatická kuchařka pro Toprecepty.cz. 

Mezi oblíbené druhy přípravy patří vaření a dušení, které se může protáhnout na velmi dlouhou dobu. Specialitou je zpracování kuřecího masa. „Jedí takové části, které například my tady v Evropě vyhazujeme. Filipínci jsou historicky ze skromných poměrů, takže okousávají všechny možné kosti, je to zajímavé,“ popisuje Kristína. 

Česká a slovenská kuchyně

Učit Filipínce jíst naši kuchyni ovšem kuchařka se zkušenostmi, které by jí mohla závidět většina starších kolegů, neplánuje. „Spíš se to bude odrážet o klasickou francouzskou kuchyni, kam nějak víc a víc směřuji. Tyhle základy mám z Londýna, kde jsem pracovala v restauraci Story. Ta se hodně zaměřuje na francouzské pokrmy,“ vysvětluje Nemčková.

Českou a slovenskou kuchyni podle svých slov ctí a stále ji má v srdci. „Jednou za čas jsem hodně kreativní, vzpomenu si na jídla, co si pamatuji jako dítě a něco vytvořím. Nakonec z toho ale často vyjde úplně něco jiného, u čeho by podle mě Čech ani nepoznal, že je to inspirované něčím z naší kuchyně,“ směje se Kristína.

Jak to vypadalo na MAKRO Czech Gastro Festu, kde jsme si s Kristínou povídali, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - MAKRO Czech Gastro Fest 2025

Ukázat 26 fotografií

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit skvělé kuře s nádivkou, které by Filipínci možná také ocenili.

Recepty k tomuto článku