Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řízek Ondráš: Plátky kuřecího obalené v těstíčku na bramboráky jsou krásně křupavé a šťavnaté, voní česnekem a majoránkou
Zdroj: toprecepty.cz

Chtěli byste si dát k obědu řízek, ale ve velmi netradiční podobě? Vyzkoušejte řízek Ondráš, vepřové nebo kuřecí maso obalené v bramborákovém těstu a pochutnejte si.

Řízek Ondráš

Ne všechny řízky mají stejnou podobu. Máme pro vás velmi netradiční verzi z Moravskoslezského kraje (mezitím už stačila zlidovět a procestovat celou zemi), ve které se maso sice obaluje, ale o trojobal v pravém smyslu (hladká mouka, vajíčko a strouhanka) nejde. Jako obálka totiž slouží bramborákové těsto. 

Z čeho se dělá řízek Ondráš

Jídlo pojmenované podle legendárního valašského zbojníka je obvykle plátek vepřového masa (nejčastěji krkovice nebo kotlety), obalené v již zmíněném těstíčku připomínajícím bramborák, tedy ve směsi nastrouhaných brambor, vajec, česneku, majoránce, soli a pepři na dochucení a v hladké mouce. Přilévá se i trochu mléka. Následně se vše smaží dozlatova na pánvi nebo frituje. Někdy se místo vepřového využívá kuřecí maso podobně, jako je to v receptu, který pro vás máme na konci článku.

Výsledkem je šťavnatý řízek s křupavou bramborákovou krustou, plný vůní a chutí – česnek, majoránka a pepř vytvářejí typickou kombinaci.

Jak obměnit řízek Ondráš

Ačkoliv základní verze obsahuje pouze maso a bramborákové těstíčko, existuje několik variací:

  • Do bramborákového těsta můžeme přidat nastrouhaný sýr, nejčastěji eidam nebo uzený sýr. Zajímavá je i varianta s hermelínem.
  • Pro plněnou variantu maso rozřízneme a naplníme, například šunkou, směsí salámů, sýrem nebo kysaným zelím. 
  • V bylinkové variantě nechybí čerstvé bylinky jako petržel, pažitka nebo tymián.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit řízek Ondráš

Na čtyři porce: 400 g kuřecích prsou, sůl, čerstvě mletý pepř a hladkou mouku (na obalení masa). Bramborákové těstíčko: 600 g brambor, 3 lžíce mléka, 1 vejce, sůl, drcený kmín, 5 stroužků česneku (podle chuti), majoránku, 70 g hladké mouky (podle potřeby i více). Dále: olej na smažení. 

Jak na to? Brambory oloupejte a dobře omyjte, česnek oloupejte a prolisujte ho. Omyté brambory jemně nastrouhejte, přidejte mléko, sůl, pepř, prolisovaný česnek, vejce, hladkou mouku a vše smíchejte. Česnek, sůl a koření dejte v množství podle chuti, hladkou mouku podle potřeby. Mělo by vzniknout středně husté těstíčko.

Kuřecí prsa nakrájejte na plátky, naklepejte je, jemně osolte, opepřete a lehce obalte v hladké mouce. Pak plátky masa obalte v bramborákovém těstíčku a ihned vkládejte do vyšší vrstvy rozpáleného oleje. Povrch uhlaďte, a pokud je třeba, tak ještě přidejte lžíci těstíčka a po povrchu ho rozetřete.

Smažte z obou stran dozlatova a spíše trochu volněji, aby bylo maso dostatečně tepelně upravené. Po usmažení můžete řízky na chvilku odložit na papírovou utěrku, která odsaje nadbytečný tuk. Podávejte s čerstvou zeleninou, výborný je třeba zelný salát.

Náš tip: Připravte si kuřecí verzi řízku Ondráš. Přichystejte si ji podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku