Řízek Ondráš: Plátky kuřecího obalené v těstíčku na bramboráky jsou krásně křupavé a šťavnaté, voní česnekem a majoránkou
5. 5. 2025 Vaření
Chtěli byste si dát k obědu řízek, ale ve velmi netradiční podobě? Vyzkoušejte řízek Ondráš, vepřové nebo kuřecí maso obalené v bramborákovém těstu a pochutnejte si.
Řízek Ondráš
Ne všechny řízky mají stejnou podobu. Máme pro vás velmi netradiční verzi z Moravskoslezského kraje (mezitím už stačila zlidovět a procestovat celou zemi), ve které se maso sice obaluje, ale o trojobal v pravém smyslu (hladká mouka, vajíčko a strouhanka) nejde. Jako obálka totiž slouží bramborákové těsto.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho se dělá řízek Ondráš
Jídlo pojmenované podle legendárního valašského zbojníka je obvykle plátek vepřového masa (nejčastěji krkovice nebo kotlety), obalené v již zmíněném těstíčku připomínajícím bramborák, tedy ve směsi nastrouhaných brambor, vajec, česneku, majoránce, soli a pepři na dochucení a v hladké mouce. Přilévá se i trochu mléka. Následně se vše smaží dozlatova na pánvi nebo frituje. Někdy se místo vepřového využívá kuřecí maso podobně, jako je to v receptu, který pro vás máme na konci článku.
Výsledkem je šťavnatý řízek s křupavou bramborákovou krustou, plný vůní a chutí – česnek, majoránka a pepř vytvářejí typickou kombinaci.
Mohlo by vás zajímat
Jak obměnit řízek Ondráš
Ačkoliv základní verze obsahuje pouze maso a bramborákové těstíčko, existuje několik variací:
- Do bramborákového těsta můžeme přidat nastrouhaný sýr, nejčastěji eidam nebo uzený sýr. Zajímavá je i varianta s hermelínem.
- Pro plněnou variantu maso rozřízneme a naplníme, například šunkou, směsí salámů, sýrem nebo kysaným zelím.
- V bylinkové variantě nechybí čerstvé bylinky jako petržel, pažitka nebo tymián.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit řízek Ondráš
Na čtyři porce: 400 g kuřecích prsou, sůl, čerstvě mletý pepř a hladkou mouku (na obalení masa). Bramborákové těstíčko: 600 g brambor, 3 lžíce mléka, 1 vejce, sůl, drcený kmín, 5 stroužků česneku (podle chuti), majoránku, 70 g hladké mouky (podle potřeby i více). Dále: olej na smažení.
Jak na to? Brambory oloupejte a dobře omyjte, česnek oloupejte a prolisujte ho. Omyté brambory jemně nastrouhejte, přidejte mléko, sůl, pepř, prolisovaný česnek, vejce, hladkou mouku a vše smíchejte. Česnek, sůl a koření dejte v množství podle chuti, hladkou mouku podle potřeby. Mělo by vzniknout středně husté těstíčko.
Kuřecí prsa nakrájejte na plátky, naklepejte je, jemně osolte, opepřete a lehce obalte v hladké mouce. Pak plátky masa obalte v bramborákovém těstíčku a ihned vkládejte do vyšší vrstvy rozpáleného oleje. Povrch uhlaďte, a pokud je třeba, tak ještě přidejte lžíci těstíčka a po povrchu ho rozetřete.
Smažte z obou stran dozlatova a spíše trochu volněji, aby bylo maso dostatečně tepelně upravené. Po usmažení můžete řízky na chvilku odložit na papírovou utěrku, která odsaje nadbytečný tuk. Podávejte s čerstvou zeleninou, výborný je třeba zelný salát.
Náš tip: Připravte si kuřecí verzi řízku Ondráš. Přichystejte si ji podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více