Buchty po ránu: Jednoduché tvarohové řezy podle Josefa Maršálka voní jahodami, jsou svěží a zvládnete je udělat do půl hodiny
6. 5. 2025 Vaření
V dalším díle pořadu Buchty po ránu rozehrál Josef Maršálek doslova jahodovou symfonii. Jedním ze zákusků, které připravil, byly i báječné jahodové řezy podle jeho babičky Josefky. Jak řekl sám cukrář – jsou velmi jednoduché, ale přitom efektní. Rozhodně tak stojí za vyzkoušení.
Jahodová sezona začíná
Čas jahod se pomalu rozjíždí, a i když ty z českých polí ještě k dostání nejsou, už nyní seženete krásně červené jahůdky, které nádherně voní a přímo lákají k tomu udělat z nich nějaký luxusní dezert.
Takovou poctou tomuto oblíbenému ovoci, jemuž se v minulosti přisuzovaly afrodiziakální účinky a říkalo se mu ovoce lásky, byl i další díl pořadu Buchty po ránu. V něm cukrář Josef Maršálek připravil hned tři moučníky, díky nimž si budete moci jahodovou sezónu patřičně užít.
Mohlo by vás zajímat
Řezy s jahodami od babičky Josefky
Pokud hledáte recept na nějaký jednoduchý jahodový koláč, možná vás zaujmou právě jahodové řezy s tvarohem podle slavného cukráře. S tímto moučníkem se Josef Maršálek, jak sám řekl, tak trochu vrátil do časů svého dětství na vesnici. Navíc je dokonalým snoubením nadýchaného piškotu a jahodové vrstvy s tvarohem.
Základem koláče je piškotový korpus, u něhož zvolil Josef Maršálek jednodušší způsob přípravy bez nutnosti oddělit bílky od žloutků a z bílků pak šlehat sníh. Díky nahřátí vajec s cukrem jde pak směs jednodušeji vyšlehat. „Ono by to šlo i bez nahřátí, ale trvalo by to 20-25 minut, tím my snížíme to vnitřní povrchové napětí, a díky tomu se vejce krásně vyšlehají,“ vysvětluje Maršálek.
Vrstva tvarohu a jahod
Právě k piškotovému korpusu, navíc dochucenému citronovou kůrou, se dokonale hodí tvarohová náplň s jahodami. Tvarohovou směs Josef Maršálek zpevnil pomocí želatiny. Na náplň doporučuje cukrář použít měkký tvaroh z kelímku, „...protože má příjemnou texturu“.
Mezi korpus a náplň pak dal ještě vrstvu jahodového džemu, která nejenže podpoří jahodovou chuť, ale má i další úlohu. „Ten džem vytvoří hezkou izolační vrstvu, takže se vlhkost z náplně nedostane do korpusu a ještě poslouží jako lepidlo na jahody,“ dodává cukrář.
Recept na řezy s jahodami podle cukráře
Máte-li rádi jahodové moučníky, určitě si tento oblíbíte stejně jako Josef Maršálek a zařadíte ho do svého repertoáru. A jak na něj?
Budete potřebovat: 6 vajec M, 250 g hladké mouky, 200 g smetany ke šlehání, 250 g cukru krupice, 1 citron, 12 g prášku do pečiva a 1 g soli. Na náplň si připravte: 1000 g tvarohu, 200 g mléka, 500 g smetany ke šlehání, 30 g želatiny v prášku, 20 g vanilkového cukru, 200 g cukru krupice a 150 g studené vody. Dále: Jahodový džem a čerstvé jahody nakrájené na čtvrtiny.
- Vejce rozklepněte do mísy, přidejte cukr a sůl a vše zlehka zahřejte ve vodní lázni na 40–45 °C, aby se směs pak rychleji vyšlehala. V robotu pak šlehejte metlou do husté a nadýchané hmoty, trvá to cca 4 minuty. Pak přidejte smetanu ke šlehání, nastrouhanou citronovou kůru, hladkou mouku a prášek do pečiva. Vše pak jen zlehka zamíchejte metličkou, abyste neztratili objem a nevytvořily se žmolky.
- Plech vytřete olejem a vyložte pečicím papírem. Pak do něj nalijte těsto, rozetřete ho, aby vznikla rovnoměrná vrstva, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 12–15 minut. To, zda je moučník upečený, zkontrolujte pomocí špejle.
- Na náplň dejte želatinu do misky s vodou a nechte 3–4 minuty nabobtnat. Mezitím mléko přiveďte k varu a tvaroh smíchejte s oběma cukry dohladka. Dobře vychlazenou smetanu ke šlehání vyšlehejte – nemusí to být úplně dotuha. Nejprve šlehejte při nižších otáčkách, pak rychlost zvyšte.
- Do vařícího mléka přidejte nabotnalou želatinu a nechte ji rozpustit. Mléčnou želatinovou směs přilijte k tvarohu, pak přidejte třetinu šlehačky, promíchejte, aby se vše spojilo. Teprve pak přidejte zbytek šlehačky, do směsi ho jen jemně zabalte.
- Na upečený piškot rozetřete jahodový džem a něj naskládejte vedle sebe nakrájené jahody. Na jahody pak naneste tvarohovou směs a uhlaďte její povrch. Pak nechte moučník odležet přes noc v lednici. Krájejte na řezy pomocí horkého nože.
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu, zjistíte v naší fotogalerii:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Náš tip: Trochu jiné jahodové řezy s čokoládou navrchu si můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka. Druhá řada odstartovala 4. února 2024, hned v prvním díle byl představen recept na lahodné linecké řezy.
První díl třetí řady měl premiéru 2. 2. 2025 a Josef Maršálek v něm ukázal, jak připravit luxusní trhanec.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více