Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třebechovický řízek: Krajová specialita z uzeného masa chutná skvěle díky speciálnímu těstíčku se zelím
Zdroj: Toprecepty

Proč by měl být řízek jen z obyčejného vepřového nebo kuřecího masa? Do trojobalu můžete obalit i plátek masa uzeného. Řízek z uzené krkovičky je znám také jako třebechovický a v případě tohoto regionálního pokrmu se maso obaluje v těstíčku. 

Specialita z Třebechovic

Třebechovice pod Orebem jsou známé nejen svým celodřevěným pohyblivým betlémem. Ve východočeském městě mají dokonce i svou vlastní specialitu nesoucí název třebechovický uzený řízek.

Tento masový pokrm najdete v nabídce některých místních podniků, ale občas i jinde v dalších restauracích naší vlasti, nicméně jeho historie je tak trochu záhadou a není o ní nic známo. Lze tak usuzovat, že řízek pravděpodobně vymyslel nějaký hostinský či kuchař v Třebechovicích a pojmenoval jej právě po městě. 

I uzené maso můžete osmažit

To ale neznamená, že by řízek nebyl nijak výjimečný. Zajímavý je hlavně pro svou hlavní ingredienci, respektive maso, z něhož se připravuje. Tou je totiž uzené maso, obvykle krkovička nebo vepřová pečeně.

Klidně ale můžete použít i třeba uzený jazyk, který je po uvaření nádherně měkký. Předností uzeného je výraznější, hlubší a také zajímavě kouřová chuť, kterou předává řízku. Ten pak není nutné nijak výrazně kořenit, a přesto chutná skvěle. 

Speciální těstíčko se zelím

I když i uzené maso lze obalit v trojobalu, třebechovický řízek se před smažením máčí ve speciálním těstíčku, který pokrmu dodává další chuť. Směs z mléka, vajíček a mouky je totiž dochucena nejen česnekem a majoránkou, ale navíc se do ní přidává ještě nadrobno nakrájené kysané zelí, které těstíčko dělá zajímavější a trochu ho odlehčuje.

Navíc uzené maso a zelí je kombinace, která skvěle funguje a je ověřená v mnoha dalších receptech. Jako příloha se k řízku hodí třeba šťouchané brambory, ale i brambory opečené

Recept na třebechovický řízek

Máte-li rádi smažené řízky na všechny způsoby, ten třebechovický určitě také vyzkoušejte. Zvládnete jej snadno a hned máte vynikající, sytý a hlavně netradiční oběd pro celou rodinu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 600 g uzené krkovičky, 40 g kysaného zelí, 200 g hladké mouky, 100-200 ml mléka, 2 vejce, 5 stroužků česneku, pepř, sůl, majoránka.

  1. Česnek oloupejte a prolisujte. Krkovičku nakrájejte na čtyři pokud možno stejně silné plátky. Potřete je rozetřeným česnekem a obalte v mouce. 
  2. Mléko nalijte do misky, přidejte vajíčka a prošlehejte. Pak vmíchejte nadrobno nakrájené vymačkané kysané zelí, mouku a koření a připravte husté těstíčko. I do něj můžete přidat trochu prolisovaného česneku. 
  3. Řízky obalte v těstíčku a na pánvi na dostatečně rozehřátém sádle smažte z obou stran dozlatova. Vyjměte, nechte okapat tuk na ubrousku a podávejte třeba se šťouchanými brambory. 

Náš tip: Milovníci řízků mohou vyzkoušet třeba i tyto kuřecí řízky v sýrovém těstíčku podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli