Uzené se zelím

Vepřové maso Doba přípravy: 60 minut 4 názory

Vepřové maso Doba přípravy: 60 minut 4 názory

Suroviny 4 porce

400 g uzené rolky nebo krkovice, plece
2 cibule velké
olej nebo sádlo
1 česnek - palice
1-1,5 lžíce mleté sladké papriky - dle barvy
600 g kysaného zelí okapaného
sůl (pozor na slanost uzeného masa a zelí!)
pepř mletý
cukr krupice - není nutný

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji nebo sádle osmažíme dozlatova na kostičky pokrájené cibule, ke kterým přidáme osmažit na menší kostičky nebo nudličky pokrájené uzené maso.

  2. Do masové směsi přisypeme okapané zelí, promícháme, pokud je třeba, osolíme a dle kyselosti zelí přidáme i trošku cukru.

  3. Já cukru přidávám vždy alespoň lžíci, protože pomůže uvolnit ze zelí šťávu a nemusí se poté v pekáči téměř podlévat vodou.

  4. Zelnou směs nasypeme do sádlem nebo olejem vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy, zaklopíme a pečeme cca 50 minut v předehřáté troubě na 190 stupňů.

  5. Během pečení jednou ode dna promícháme a dle potřeby podlijeme vodou.
    Podáváme s houskovým, kynutým nebo bramborovým knedlíkem, gnocchi, špeclemi, chlebem.

Poznámka od kuchařky

Do zelné směsi můžeme před pečením přidat cca 1,5 lžičky hladké mouky nebo trošku jíšky a o maličko více ho podlít, tím v zelí vytvoříme i více sosu, ale nutné to není. Také je možné do směsi na jemno přistrouhat jednu bramboru.

Komentáře k receptu Uzené se zelím

Tématické fráze: uzene se zelim uzeny se zelím moravské uzené se zelím uzene se zelim recept uzene na zeli uzené se zelím a bramborovými knedlíky uzené se zelím a knedlíkem uzený se zelí uzeny ze zelim uzené maso na zelí uzené v zeli sos na zelí sos k bramborovým knedlikum úzené s knedlíkem a zelím uzené se zelím a knedlík uzene ze zelim uzene maso se zelim uzené s domácím zelím uzený maso s bramborovým knedlíkem uzene bramborove knedliky a zelí