Pekařka Ludmila se inspirovala v Dánsku. Teď v pražských Vršovicích peče voňavé croissanty, křupavé bagety i skvělý chleba
11. 6. 2025 Rozhovory a reportáže
S řemeslnými pekařstvími jako by se v Praze (i v dalších městech) v posledních pár letech roztrhl pytel. Joy Bakery je však přece jen trochu jiné. V malém krámku ve Vršovicích to hýří barvami a místní sladké pečivo i jejich chleby udělají radost opravdu každému.
Chléb a croissanty
V pekařství Joy Bakery musí zaplesat srdce každého, kdo si potrpí na speciální croissanty s různými náplněmi, ale i na kynuté šneky, a to nejen ty skořicové. To ale není vše, seženete tu i vynikající žitný kváskový chléb, křupavé bagety i další druhy sladkého či slaného pečiva z kynutého nebo plundrového těsta, známého jako danish pastry.
Zvenčí na první pohled poměrně nenápadný podnik v pražských Vršovicích založila před více než dvěma lety Ludmila Krakhmalova a od té doby s ním slaví úspěchy. A to dokonce takové, že nedávno otevřeli druhou pobočku, tentokráte v Karlíně.
Mohlo by vás zajímat
Zkušenosti z Dánska
Ludmila se narodila v Rusku, již 16 let ale žije v Evropě. Nejprve se odstěhovala do Dánska, kde strávila šest let, chvíli žila ve Francii a posledních deset let v Česku. Sama o sobě říká, že je hodně multikulturní – nejen podle adres, kde žila, ale i podle toho, jak přemýšlí o jídle a pečení.
Právě v Dánsku, kde se i seznámila se svým manželem, se rozhodla pro pekařskou dráhu. „Když jsem se přestěhovala za manželem do Dánska, trávila jsem hodně času doma a přemýšlela jsem, co mám jako šťastně vdaná žena dělat. A vzpomněla jsem si, že když jsem byla malá, ráda jsem s maminkou pekla a vždycky mě bavilo trávit čas s těsty. Uvědomila jsem si, že pečení miluji a musím s tím něco udělat,“ vzpomíná pro Toprecepty Ludmila.
První chléb pro manžela
Ludmila se tedy rozhodla pro studium Tech College Aalborg na severu Dánska obor pekařství-cukrářství. Vzdělání v Dánsku si Ludmila hodně pochvaluje: „Měla jsem velmi dobré učitele a s mým vedoucím pekařem se výborně pracovalo, takže jsem se za tu dobu hodně naučila.“
První věc, kterou Lídu napadlo upéct, byl překvapivě chleba - velmi pěkný kváskový bochník ve francouzském stylu Campagne, který udělala pro manžela u nich doma v Aalborgu.
„Abych byla upřímná, nejraději peču jednoduché věci, třeba právě chleba. Chléb podle mě vždycky odhalí skutečnou náladu a povahu toho, kdo ho dělá. Mám ale ráda i sladké pečivo. Je velmi jemné a křehké a vyžaduje hodně pozornosti, hlavně ke konci – při těch posledních dotecích a drobných detailech,“ dodává šikovná pekařka.
Přes Francii do Česka
Ani po absolvování školy Ludmila nezahálela. Po studiu odjela do Francie, kde získala praxi v michelinské restauraci v Marseille. Zde ji čekal náročný režim. „Dodnes na to vzpomínám – 18 hodin denně, 6 dní v týdnu,“ vypráví Ludmila. Nicméně díky této práci získala spoustu dalších zkušeností, které uplatnila poté, když se s manželem nakonec rozhodli přesídlit do České republiky.
Nebyl v tom žádný hlubší záměr: „Prostě se nám líbí nejen země, ale i místní lidé a styl života,“ vysvětluje. V Čechách zpočátku pracovala na různých místech a učila se novým technikám a kultuře, nicméně již od dob, co žila v Dánsku, snila o vlastní pekárně. A tento svůj sen si konečně splnila právě v Praze.
Mohlo by vás zajímat
Kvalitní suroviny nadevše
V Joy Bakery nyní nabízí nejen své oblíbené chleby, ale také croissanty, rolky nebo třeba sladké briošky. Vše připravuje z těch nejlepších a nejčerstvějších surovin. „Používám místní mouky, protože jsou čerstvě namleté a zajišťují tak lepší chuť pečiva. Nedám dopustit ani na máslo. S ním prostě chutná všechno,“ vypráví Ludmila.
Nechybí ani čistá belgická čokoláda, dobré ovoce a zelenina – vše zkrátka vždy vybírá podle kvality a sezóny.
Co koupíte v Joy Bakery?
Inspiraci k pečení čerpá Ludmila odevšad, třeba i od svých zaměstnanců. „Někdo mi třeba připomene krásnou květinu nebo skořici či lískový oříšek a tak dále... A zajímavé je, že nápad na nový výrobek dostávám většinou během noci,“ směje se pekařka.
Nejčastěji tam lidé chodí právě na croissanty všeho druhu a skořicové šneky ozdobené polevou z krémového sýra.
Sama majitelka pekařství Joy Bakery má prý nejraději obyčejné croissanty a skořicovou a třešňovou rolku. „Po deseti letech zkušeností jsem si uvědomila, že nejlepší je jednoduchost. A samozřejmě jsem již za ty roky rozmazlená tou spoustou dobrot. V Dánsku a Francii profesionálové říkají, že když umíte dokonale udělat klasické, jednoduché pečivo, zvládnete už všechno,“ dodává Ludmila nakonec.
Vynikající pečivo z Joy Bakery můžete ochutnat i na nejbližším Apetit pikniku, který se uskuteční niž v sobotu 14. 6. 2025 v parku Grébovka v Praze od 10 do 19 hodin. Ludmila sem navíc přijede s limitovaným pečivem, který připraví pouze pro tuto příležitost – dvoubarevnými jahodovými croissanty plněnými lehkou jahodovou pěnou.
Na fotografie z Joy Bakery se můžete podívat v naší fotogalerii:
Náš tip: Jednoduché croissanty z listového těsta s nutellou si můžete doma upéct podle našeho video receptu.
Témata
Apetit piknik 2025
Jarní Apetit piknik se uskuteční 14. června 2025 od 10:00 do 19:00 v parku Grébovka. Vstup je jako vždy zdarma.
Apetit piknik je oblíbená gastro akce plná prodejců, kulinářů, jedinečných pop-up restaurací. Na jarním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. K nim vám naservírujeme spoustu skvělé zábavy. Těšte se na známé tváře, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven i program pro děti.
Slavné tváře na Apetit pikniku
Moderátorkou Apetit pikniku bude, stejně jako v minulých letech, Kristina Kloubková, která uvede množství výjimečných hostů z kulinářského světa. Dorazí Marek Raditsch, šéfkuchař a člen Akademie Bocus d'Or. Těšit se můžete také na Helenu Fléglovou a řadu dalších.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více