Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moon pies aneb Měsíční koláčky: Křehké americké sušenkové sendviče s náplní nadýchanou jak obláček připravíte i doma
Zdroj: Wikimedia Commons, By Evan-Amos - Own work, Public Domain

U nás moon pies moc známé nejsou, v Americe jde o jednu z nejoblíbenějších svačinek dětí i dospělých. Tyto sušenkové sendviče s náplní z marshmallow se vyrábějí v mnoha příchutích. A protože jsou u nás hůře sehnatelné, není nic jednoduššího, než si je upéct doma.

Americké měsíční koláčky versus čínské

Při zmínce o moon pies si někteří možná vybaví slavné čínské pečivo, známé právě pod stejným českým názvem měsíční koláč. Tento sváteční koláč se ale angličtině jmenuje moon cake a vypadá úplně jinak – dělá se z křehkého těsta, v jehož středu se ukrývá speciální kořeněná náplň.

To americké moon pies jsou spíš takové sušenkové sendviče nebo sendvičové sušenky s náplní uprostřed – trochu jako třeba Oreo nebo Disko. Mezi dvěma křehkými sušenkami se ovšem neukrývá krém, ale bílá vrstva marshmallow, která v originální verzi krásně kontrastuje s čokoládovou polevou, jíž jsou koláčky polité.

Svačina velká jako měsíc

Měsíční koláčky patří dodnes v Americe k nejoblíbenějším sladkostem, a to navzdory tomu, že nejde o žádný moderní vynález. Tato populární dobrota se vyrábí již od počátku minulého století a k jejímu vzniku se váže zajímavý příběh, která dal sušenkám i jméno. Roku 1917 prý obchodníci z firmy Chattanooga Bakery, Inc. hledali praktickou svačinku pro horníky pracující v uhelných dolech.

Jeden z obchodních cestujících tehdy oslovil jistého horníka v Kentucky, co by si nejradši dal ke svačině. Horník tehdy řekl, že by měl chuť na grahamové sušenky s marshmallow a neskromně dodal, že by si přál, aby jeho svačina byla „velká jako měsíc“. A tak se zrodila myšlenka vytvořit sušenky, které by měly tvar měsíce (původně byly velké 10 cm, dnes se vyrábějí i v mini verzích nebo i vícevrstvé se třemi sušenkami) a náplň z bonbónů marshmallow, jež získaly název moon pies.

Byly syté, vešly se do svačinkového boxíku a horníci je milovali, vždyť tehdy stála jedna sušenka jen 5 centů. Během druhé světové války se moon pies dodávaly hlavně vojákům na frontě. Po válce nastal v Americe velký baby boom a koláčky se začaly dávat jako školní svačina tehdejším dětem. Dodnes jsou moon pies pro mnohé Američany symbolem dětství. 

Měsíční koláčky v mnoha příchutích

Až do dnešních dob jsou měsíční koláčky spojovány s kuchyní amerického jihu a jsou považovány za legendární  pochoutku a trochu i součást místní kultury. Podávají se na festivalech, poutích, rodinných oslavách, piknicích, zkrátka na každé významné události.

Když roku 2017 sušenky slavily 100. výročí, vrátila se společnost k původní receptuře a dokonce vyhlásila soutěž, jejíž hlavní cenou byla zásoba měsíčních koláčků na 100 let. To už je pořádné množství, naštěstí je z čeho vybírat, koláčky se totiž v současnosti prodávají v mnoha příchutích, přičemž pět je základních (čokoládová, vanilková, banánová, jahodová a slaný karamel). Postupně se však přidávaly i další, třeba pomeranč, jahoda, kokos, arašídové máslo nebo dýňové koření. 

Jak na domácí moon pies?

U nás moon pies seženete jen ve specializovaných obchodech s americkými cukrovinkami (třeba Candy-store.cz), v Americe naštěstí vznikly i domácí verze těchto koláčků a jednu si nyní můžete upéct i vy. Jak na to? 

Budete potřebovat: ½ hrnku změklého másla, ½ šálku krystalového cukru, ¼ šálku třtinového cukru, ½ lžičky soli, 1 velké vejce, 1 žloutek, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 a ¾ šálku hladké mouky, 1 lžíci kukuřičného škrobu. Na náplň si připravte: 2 lžíce vody, 2 lžíce lehkého kukuřičného sirupu, ⅓ šálku krystalového cukru, 1 bílek, ½ lžíce želatiny v prášku, 1 lžíci studené vody, ¼ lžičky vanilkového extraktu. Na čokoládovou polevu: 340 g hořké čokolády, nasekané na kousky a 1 lžíci rostlinného oleje.

  1. V míse vyšlehejte máslo, cukry a sůl elektrickým šlehačem do pěny, přidejte vejce, žloutek a vanilku a šlehejte, dokud se vše nespojí. V jiné míse smíchejte mouku a kukuřičný škrob. Vše smíchejte s máslovo-žloutkovou směsí. Z těsta vytvarujte kouli, přikryjte plastovou fólií a dejte do chladničky alespoň na 2 hodiny. 
  2. Předehřejte troubu na 180 °C. Z těsta odebírejte kousky o velikosti polévkové lžíce a vyválejte z nich kuličky. Kuličky těsta položte 2 cm od sebe na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 10 až 12 minut. Pak nechte sušenky vychladnout. 
  3. Na náplň v kastrolku smíchejte vodu, kukuřičný sirup a cukr. Přiveďte k varu a vařte, dokud sirup nedosáhne teploty 90 °C. Mezitím ve velké míse vyšlehejte bílky na střední rychlost, dokud se nevytvoří měkké špičky.  Želatinu namočte do vody podle návodu na obalu a nechte nabobtnat. Pak ji dejte do sirupu a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Za stálého mixování poté sirup přilévejte do vyšlehaného bílku. Přidejte vanilku. Zapněte mixér na středně vysokou rychlost a pokračujte ve šlehání, dokud nebude směs tuhá. 
  4. Přeneste marshmallow krém do cukrářského sáčku s kulatou špičkou. Na spodní stranu poloviny sušenek dejte trochu krému a zakryjte druhou sušenku, aby vznikl sendvič. Čokoládu rozpusťte společně s olejem ve vodní lázni, až vznikne hladká poleva.  Do ní pak postupně namočte sušenky, nechte okapat a pak na mřížce zaschnout. Pak už si můžete na měsíčních koláčcích pochutnávat.  

Náš tip: Máte-li rádi domácí sušenky, můžete vyzkoušet i ty z ovesných vloček podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Moon Pie

Moonpie.com: History never tasted so good
Bakedbyanintrovert.com: Homemade Moon Pies

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více