Koláčky až z Lisabonu: Víte, že za objev pastéis de nata vděčíme mnichům z portugalského kláštera?
29. 8. 2021 Vaření
Křupavé pastéis de nata jsou nejslavnějším portugalským moučníkem, na který narazíte už i v českých kavárnách. Malé košíčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem a posypané trochou skořice jsou zkrátka božské. A to přitom vznikly z nouze.
Když měli v klášteře moc žloutků
Podle jedné z teorií za vynález pastéis vděčíme mnichům v portugalských klášterech a jejich zvyku škrobit si prádlo vaječnými bílky. Kvůli tomu ale měli přebytek žloutků, které chtěli nějak spotřebovat. A tak vymysleli koláčky plné žloutkové náplně. Existuje ale ještě jeden příběh, zřejmě více založený na realitě. V roce 1820 došlo v Portugalsku k liberální revoluci, po níž byly v roce 1834 podle webu Pasteisdebelem.pt uzavřeny všechny kláštery a řeholní domy v Portugalsku a všichni řeholníci byli vyhnáni. A zde právě začíná historie pastéis de nata (krémových koláčků) v Lisabonu, respektive v jeho čtvrti Belém. Ta byla tehdy spíše předměstím Lisabonu, jezdilo se sem lodí na výlety a objevovat krásy místního kláštera Mosteiro dos Jerónimos (klášter heironymitů) a obranné věže u moře Torre de Belém, která je jedním ze symbolů města.
Mohlo by vás zajímat
Právě z kláštera se stal ústav pečující o sirotky a nemocné děti a mniši hledali nějakou obživu. Naštěstí se hned vedle kláštera nacházel cukrovar s malým obchodem a jednoho z mnichů napadlo péct malé koláčky se žloutkovým krémem a prodávat je zde. Koláčky se proslavily právě i díky turistům mířícím do Belému a brzy se jim začalo říkat „Pastéis de Belém“. V roce 1837 se koláčky pastéis pekly již i v okolí podle starobylého „tajného receptu“ z kláštera. Tento recept se předával z generace na generaci jen mistrům cukrářům, kteří pečivo vlastnoručně vyráběli v „tajné místnosti“. Tak je tomu dodnes, náplň i těsto se dělají podle tradičních postupů a z pečlivě vybraných ingrediencí a do tajemství receptu jsou v současnosti zasvěceni jen tři lidé.
Varianta na pudinkový košíček
Na přípravu nejsou koláčky nijak složité, jejich kouzlo spočívá hlavně v jejich náplni. Ta originální je jen jedna, přesto vznikla spousta kopií, které jsou téměř stejně dokonalé jako původní verze. Zkuste je připravit podle receptu z knihy Nejlepší světová streetfood. Potřebujete: 1 šálek mléka, ¼ šálku smetany, 5 žloutků, 3 lžíce cukru, špetku soli, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 proužky citronové kůry, ½ lžičky vanilkového extraktu nebo vnitřku vanilkového lusku, 1 svitek skořice, 500 g hotového listového těsta, mletou skořici a moučkový cukr.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to? Předehřejte troubu na 150 °C. Ve velké míse prošlehejte mléko, smetanu, žloutky, cukr a sůl. Opatrně zašlehejte mouku a přidejte citronovou kůru, skořici a vanilku. Přelijte vše do hrnce a při mírné teplotě a za stálého šlehání vařte, dokud se hmota nepodobá pudinku. Krém nechte vychladnut a opatrně z něj sloupněte škraloup na povrchu. Vyjměte skořici a citronovou kůru. Na pomoučeném pracovním vále vyválejte z těsta váleček a nakrájejte jej na kousky. Připravte si formu na muffiny, prohlubně vymažte tukem, natlačte do nich těsto a vytvarujte je do tvaru košíčků. Tloušťka těsta by měla být v košíčcích asi 25 mm. Každý košíček naplňte pudinkovou hmotou do tři čtvrtin tak, aby nad náplní zůstal ještě asi 1 cm těsta. Formu vložte do trouby a pečte asi 15 minut dozlatohněda. Pastéis nechte vychladnout a posypejte je skořicí a moučkovým cukrem.
Kam na pravý koláček
V Portugalsku mají pro pastéis de nata i speciální provozovny tzv. pastelerias, kde samozřejmě koupíte i jiné zákusky, pastéis tu ale seženete vždy. Jediný pravý koláček pastel de Belém s dokonalou krémovou, po skořici vonící náplní ale ochutnáte jen v Lisabonu v místní nádherné modrobílými portugalskými kachličkami obložené pekárně Antiga Confeitaria de Belém ve čtvrti Belém, která je zapsaná i seznamu UNESCO. Stojí se tu na koláčky dlouhá fronta a najít místo k sezení je i ve spleti mnoha místností trochu problém. Je tady ale tak krásně, že i kdybyste na svůj koláček s malým šálkem espressa čekali delší dobu, aspoň se můžete kochat interiérem pekárny. A až si konečně budete na svém pastelu pochutnávat, můžete u toho pozorovat cukráře při práci.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čím nahradit vejce, které chybí do receptu? Ukážeme vám několik možností
Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku
Jednoduché dortové krémy: Jak na odlehčený pudinkový nebo moderní bílkový?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 8 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 12 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 18 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 19 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Komentáře
16. 1. 2023 11:27
28. 8. 2022 18:47