Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třešňová marmeláda bez chemie: Na sladkou a létem vonící dobrotu potřebujete jen tři ingredience, chuť je božská
Zdroj: Toprecepty, maris

Máte hodně třešní? Vynikající je z nich třešňová marmeláda. Proč si ji kupovat, když si ji snadno připravíte doma a bez zbytečných umělých přísad. Zjistěte, jak ji přichystat a vychutnat si tak šťavnaté léto i později.

Třešňová marmeláda bez chemie

Třešně, malé, lesklé plody v odstínech od sytě rudé po temně vínovou, s chutí od jemně kyselých až po báječně sladké patří k nejkrásnějším symbolům léta. Dozrávají na zahradách a objevují se na trhu obvykle od konce května do července. Právě tehdy je ten správný čas si je nejen dopřát čerstvé, ale také je zpracovat do zásoby. Jejich sladkokyselá chuť, šťavnatá dužina a intenzivní vůně z nich dělají výjimečné ovoce, které se v kuchyni uplatní na mnoho způsobů.

Pokud se rok vydaří, bývají na našich zahradách, sadech a někdy i mezích nádherně obalené stromy třešněmi. Chystáme si z nich koláče, nápoje, kompoty, ale také právě marmelády. 

Třešně si můžeme i jen tak uzobávat čerstvé, můžeme je i sušit, mrazit případně třeba i vařit na marmeládu. Domácí třešňová marmeláda bez chemie je skvělým způsobem, jak si je uchovat na zimu – s minimem surovin, bez umělých přísad, a s maximem chuti.

Běžné džemy a marmelády z obchodu často obsahují umělé konzervanty, barviva nebo zahušťovadla. V domácí kuchyni to ale jde i jinak – čistě, jednoduše a zdravě. Bez „éček“, bez želírovacích prostředků a dalších látek. Stačí pár základních surovin a trocha času.

Jak připravit třešňovou marmeládu bez chemie

Třešňová marmeláda bez chemie je úžasně jednoduchá. Stačily by na ni jen dvě ingredience: třešně a cukr krupice, ale ta třetí marmeládě dodá tu správnou tečku. Jde o citronovou šťávu. Třešně mají nízký obsah pektinu a kyselina z citronu nebo rybízu pomáhá pektinu fungovat lépe. Výsledná konzistence je hustší a stabilnější i bez želírovacího cukru, než kdybychom citron nebo rybíz nepoužili.

Na kilo třešní potřebujete kilo cukru krupice a případně 100 ml citronové šťávy (nebo 100 ml rybízové šťávy z nepříliš zralého rybízu).

Jak na to? Na marmeládu využívejte jen třešně, které jsou v pořádku a nejsou nijak poničené. Třešně omyjte a vypeckujte. Pokud budete chtít urychlit proces, využijte odpeckovačku. Vypeckované třešně nakrájejte na malé kousky nebo je rozmixujte.

Do velkého hrnce se silným dnem dejte třešně, cukr a citronovou šťávu, promíchejte a ohřívejte na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí.

Přiveďte směs k varu a vařte při středně vysoké teplotě. Občas zamíchejte, dokud nebude džem hotový k nalití do sklenice (sklenice si připravte podle níže uvedeného postupu). Poznáte to podle „želírovací zkoušky“. Provedete ji tak, že kápnete trošku džemu na talířek s vodou, a pokud se rozteče, potřebuje ještě vařit.

Třešně mají málo pektinu, a proto se vaří dlouho. V případě třešní nezůstane kapka pohromadě, ale vždy se trochu bude roztékat. Proces trvá zhruba o hodinu. 

Zavařování

Pokud se vám letos na zahradě či v sadu nebývale urodilo, narazili jste na kvalitní pláňku, zmrazených a sušených hub už máte habaděj a dumáte, co s novým úlovkem, nebo prostě jen chcete uchovat…

Jak zavařit třešňovou marmeládu

Aby třešňová marmeláda vydržela co nejdéle chutná a v dobrém stavu, je důležité ji správně zavařit. Stačí dodržet pár jednoduchých zásad čistoty a teploty. Díky tomu si můžeme letní chuť třešní vychutnat i za dlouhých zimních večerů.

  • Základem jsou čisté a nepoškozené sklenice (ideálně menší, 200–300 ml), které společně s víčky v dobrém stavu vyvařte v horké vodě (cca 10 minut) nebo je sterilizujte v troubě na 100–120 °C (asi 10–15 minut).
  • Když se povede želírovací zkouška, nalijte džem do připravených sklenic a zavíčkujte je.
  • Způsobů zavařování je několik: v zavařovacím hrnci s teploměrem, sklenice můžete dát i do velkého hrnce, hlubšího plechu (pekáče) a nalít do něj vodu tak, aby byly zatopené do výšky cca 1 cm. Sklenice se nikdy nemají dotýkat. Zahřívejte vodu na 80 °C a udržujte ji na této teplotě asi 20–30 minut. Zavařené sklenice vyndejte z vody a hned obraťte sklenici víčkem dolů. Počkejte, než vystydnou. Pak je obraťte zpět a můžete zavařeniny uložit.
  • Marmelády a džemy bychom měli skladovat v chladu, suchu a temnu, při teplotě zhruba 5-10 °C. Čas od času se vyplatí zavařeniny kontrolovat, jestli se nekroutí víčka nebo netvoří na povrchu plíseň.
  • Po otevření marmeládu skladujte v chladničce. 

Náš tip: Z třešní si můžete přichystat i kompot, podívejte se na video recept jak na něj a jak ho zavařit v horkovzdušné troubě:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli