Jak správně obalit květák? Krátké předvaření zajistí měkkost, vejce s pivem nebo mlékem křupavost
30. 6. 2025 Vaření
Jak správně obalit květák tak, aby byl uvnitř jemný a na povrchu krásně křupavý? Není to žádná věda. Přečtěte si, jak na to krok za krokem, bez zbytečných chyb, abyste si pochutnali na výborném smaženém květáku.
Obalovaný květák
Smažený květák patří k tradičním stálicím české kuchyně. Jeho příprava je poměrně jednoduchá, ale pokud má být skutečně chutný, vláčný uvnitř a krásně křupavý na povrchu, je třeba dodržet několik důležitých kroků. Obalování květáku není jen o tom obalit růžičku v mouce, vajíčku a strouhance – správný výsledek začíná už při samotné přípravě.
Krátké povaření květáku
Zásadním krokem je květák předem krátce povařit. Tento proces zajistí, že se květák při smažení prohřeje a změkne. Na druhou stranu je nutné dát si pozor, aby se nepřevařil – příliš měkký květák se totiž při obalování snadno rozpadá. Ideálně by měl být na skus měkký, ale stále pevný. Vodu, ve které květák vaříme, je vhodné osolit a kápnout do ní trochu mléka – výsledkem bude jemnější chuť i barva.
Mohlo by vás zajímat
Květák necháme odkapat
Po povaření je důležité nechat květák dobře okapat a zchladnout. Pokud by na růžičkách zůstala voda, obal by na povrchu nedržel, během smažení by se mohl začít oddělovat a nasával by přebytečný tuk. Pro sušení můžeme použít papírové utěrky nebo čistou kuchyňskou látku, do které květák zabalíme a jemně osušíme.
V čem obalit květák
Květák můžeme obalit klasicky trojobalem. Nejprve květák obalíme v hladké mouce, která slouží jako podklad pro vajíčko.
Co přidat do vajíčka? Rozklepnuté vajíčko osolíme a můžeme ho i opepřit. Můžeme kápnout trochu mléka, někdo přidává zase trochu piva. To proto, aby obálka lépe křupala a byla nadlehčenější. Vejce by mělo být dobře rozšlehané a květák v něm důkladně obalený ze všech stran.
Nakonec přichází na řadu strouhanka, do které růžičku lehce vtlačíme tak, aby vznikl rovnoměrný a pevný obal. Když některé části květáku nezůstanou dobře obalené, může se stát, že během smažení obal popraská nebo se oddělí. Kromě klasické strouhanky můžeme použít i její náhrady. Například panko strouhanka zajistí obzvlášť křupavý povrch, kukuřičná dodá výraznější barvu a sýrová (třeba s parmazánem) nebo bylinková varianta obal dochutí. Někteří také volí místo trojobalu těstíčko z mouky a vajíček, které vytvoří kompaktní a silnější vrstvu.
Růžičky květáku je také možné obalit rychleji v sáčku.
Jak smažit květák
Smažení květáku je pak otázkou správné teploty. Olej nesmí být příliš studený – jinak se květák nasákne tukem – ale ani příliš horký, protože by se obal spálil a květák uvnitř zůstal syrový. Ideální je, když se v oleji začnou ihned tvořit bublinky, jakmile do něj hodíme drobek strouhanky. Vždy smažíme ve vyšší vrstvě oleje, aby květák plaval, díky tomu ho rovnoměrně osmažíme ze všech stran.
Variantou s využitím menšího množství tuku, je pečení květáku v troubě.
Po osmažení necháme květák okapat na papírové utěrce. Tím se zbavíme přebytečného oleje a obal zůstane křupavý. Nejlepší je květák podávat ihned – čerstvě osmažený chutná nejlépe.
KVĚTÁK je oblíbená zelenina, plná vitamínů a minerálů i jiných prospěšných látek. Jedná se o košťálovou zeleninu, stejně jako brokolice, kedluben, zelí, kapusta hlávková, kapusta růžičková nebo…

Jak na skvělý smažený květák
Na čtyři porce potřebujete: 1 květák, sůl, hladkou mouku, 2-3 vejce (podle potřeby), 4 lžíce mléka, strouhanku a olej na smažení.
Jak na to? Květák rozeberte na střední růžičky, opláchněte pod tekoucí vodou a vložte do osolené vařící vody. Krátce povařte a vyndejte (květák nerozvařte).
Květák nechte okapat a vychladnout. Růžičky obalujte v klasickém trojobalu. Nejdříve v hladké mouce, pak v rozšlehaných vejcích s trochou mléka a ve strouhance.
Smažte ze všech stran ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a třeba tatarská omáčka.
Náš tip: Připravte si smažený květák podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více