Bramboračka s čerstvými houbami má nezaměnitelnou chuť a mimořádnou vůni, jen je třeba zvolit ty správné houby
7. 7. 2025 Vaření
Bramboračka s čerstvými houbami je tradiční česká polévka plná vůně a chuti lesa. Zjistěte, co patří do základní verze polévky, jaké houby se do ní dávají a díky čemu ještě získá nezaměnitelnou vůni.
Bramboračka s čerstvými houbami
Bramboračka patří k nejoblíbenějším českým polévkám – je sytá, voňavá a díky použití čerstvých lesních hub i mimořádně aromatická. Tradičně ji vaříme během léta a podzimu, když se nám podaří se v lese nasbírat pár kousků. V základní verzi není tato polévka náročná na suroviny, a přesto dokáže překvapit bohatostí chutí.
Jak už název napovídá, základem bramboračky jsou brambory. K nim přidáváme kořenovou zeleninu – obvykle mrkev, petržel a celer – a výrazné koření jako majoránku, česnek, kmín a pepř. Podstatnou součást polévky tvoří houby, které určují výsledný charakter celé polévky.
Mohlo by vás zajímat
Jaké houby dát do bramoračky
Do bramboračky se nejlépe hodí druhy hub s pevnou strukturou a výraznou chutí. Mezi nejoblíbenější patří hříbky (pravé hřiby, např. hřib smrkový nebo dubový). Velmi oblíbené jsou také kozáci, křemenáče, lišky nebo klouzci, které bramboračce dodají zemitou, lesní chuť a pěknou texturu. Méně vhodné jsou houby měkké, jako jsou bedly nebo holubinky, protože se v polévce mohou rychle rozpadnout a změnit konzistenci. Houby je potřeba celkem vařit 25-30 minut.
Bramboračka z čerstvých hub je lahodná. Zahřeje, zasytí a v základu do ní dáváme základní ingredience. Níže pro vás máme ale trochu jinou variantu, plnou nejrůznějších chutí.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak připravit bramboračku s čerstvými houbami
Pro 6 strávníků potřebujete: 200 g čerstvých hub, 400 g brambor, 100 g kořenové i košťálové zeleniny (mrkev, celer, petržel, kapusta, květák), 1 menší cibuli, 3 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 50 g uzené slaniny (nebo špeku), 2-3 lžíce hladké mouky (nebo polohrubé), zeleninový vývar (nebo 2 kostky zeleninového bujónu), 1 lžičku koření čubrica, špetku kurkumy, 1/2 lžičky kmínu, 1 lžíci sušené majoránky, mletý pepř, dochucovadlo typu Maggi a sůl.
Jak na to? Nakrájejte houby na plátky, oloupanou cibuli najemno, špek, očištěné brambory a zeleninu na kostičky, česnek nasekejte. Houby poduste na dvou lžících vody na pánvi asi 15 minut doměkka. V hrnci rozpusťte špek, přidejte máslo a zpěňte na této směsi cibuli.
Přidejte kmín, nechte rozvonět. Přisypte mouku a restujte do středně tmavé barvy jíšky. Přidejte pokrájenou zeleninu s česnekem, brambory a zalijte vroucím vývarem nebo vodou do roviny. Přidejte pepř (dle chuti i čubricu, kurkumu), pokud jste nepoužili vývar, tak i bujón, a přikryté vařte.
Jakmile začne polévka houstnout, zřeďte ji vroucí vodou nebo zeleninovým vývarem na požadovanou hustotu.
Když jsou brambory v polévce měkké, přidejte podušené houby, chvilku provařte a dochuťte solí (a podle chuti můžeme přidat Maggi).
Bramboračku odstavte a na závěr vmíchejte rozemnutou majoránku.
Náš tip: Připravte si výbornou domácí bramboračku podle následujícího videoreceptu
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více