V létě frčí v Maďarsku studené ovocné polévky gyümölcsleves. Ta s višněmi a lesním ovocem chutná božsky
6. 7. 2025 Vaření
V horkých letních dnech toužíme po lehkých a jednoduchých pokrmech, které nás osvěží a zchladí. Pokud máte zároveň chuť na něco sladkého, určitě vyzkoušejte studené ovocné polévky. V Maďarsku jde takřka a národní jídlo a jsou tu tak oblíbené, že je v průběhu léta dělají snad ze všech druhů ovoce.
Dokonalé polévky na léto
Ovocné polévky jsou ideálním možností, jak jednoduše v létě zpracovat různé druhy ovoce, a doplnit tak i potřebné tekutiny. Jsou osvěžující, uspokojí chuť na sladké, zasytí, ale s chutí si je klidně dáte i v parných dnech, kdy teploty přesahují 30 °C. Jsou ideálním letním dezertem, ale i hlavním pokrmem, výbornou alternativou ovocných knedlíků a tekutou verzí zmrzliny. Ovocné polévky se připravují i u nás, nicméně v Maďarsku jsou opravdovou specialitou a tradičním místním pokrmem.
Mohlo by vás zajímat
Osvěžující a s ovocem
Maďarské ovocné polévky jsou známé pod názvem gyümölcsleves, což v překladu znamená jednoduše ovocné polévky. Jde o jedno z typických maďarských jídel, bez něhož se léto neobejde. V Maďarsku je opravdu jedí jako polévky a pro zjemnění chutí před místními pikantními pokrmy. Klidně je ale můžete servírovat jako dezert.
Polévku lze připravit z jakéhokoli ovoce a v mnoha různých kombinacích, takže si ji snadno přizpůsobíte vlastní chuti. Často se dělá i z různých druhů ovoce. Ovocné polévky bývají navíc krásně krémové, často zjemněné smetanou nebo zakysanou smetanou.
Ovocná polévka jako předkrm i dezert
Gyümölcsleves se mohou podávat i teplé, ale k létu samozřejmě patří ty studené. Pokud jsou dobře vychlazené, jsou v horku doslova záchranou. Kromě ovoce se do polévky často přidává i koření jako vanilka, skořice, hřebíček, kardamom, zázvor, muškátový oříšek. Existují i verze, v nichž se polévka vylepšuje nějakou pálenkou.
Zajímavé je, že v Maďarsku se stále tyto ovocné polévky občas ještě zahušťují pečivem, jak bylo zvykem v minulosti. V současnosti se objevují i recepty s pudinkovým práškem, taková polévka je ale dost sytá a plní spíš roli dezertu než předkrmu před hlavním jídlem.
Jak na maďarskou višňovou polévku?
I když je možné připravit ovocnou polévku ze všech druhů ovoce, tou nejslavnější je višňová, která je dokonce takovým symbolem maďarského léta. Pokud byste ji chtěli vyzkoušet, můžete si připravit její verzi vylepšenou ještě lesními plody. A jak na ni?
Budete potřebovat: 500 g mražené nebo čerstvé směsi lesních plodů, 250 g višní nebo třešní bez pecek, 200 ml smetany (na vaření nebo ke šlehání), 6 lžic cukru, 1 lžičku skořice a 4 hřebíčky.
- Vložte vypeckované višně nebo třešně do velkého hrnce a zalijte je čtyřmi šálky vody. Přidejte cukr a koření, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 10 minut.
- Přidejte směs lesního ovoce. Vařte 2 minuty, poté přidejte smetanu a míchejte, dokud polévka nezačne houstnout.
- Hrnec postavte do studené vody, a jakmile polévka vychladne na vlažnou teplotu, dejte jej do lednice, dokud nebudete polévku podávat.
Náš tip: Máte-li rádi višně, můžete si z nich připravit i tento višňový sirup podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více