Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurkový salát patří k nejklasičtějším českým přílohám. Před revolucí byl stálicí tehdejších restaurací, bufetů i jídelen, kde se podával k řízku, sekané i karbanátku a ani nedělní oběd doma se bez něj neobešel. Pamatujete? Tak přesně na tento salát vám přinášíme recept podle norem!

Staré dobré retro saláty

Zatímco dnes má spousta restaurací poměrně širokou nabídku salátů, za socialismu jich tolik nebylo, rozhodně ne těch velkých, které zasytí i jako hlavní jídlo. Tehdy se totiž podávaly obvykle jen malé saláty v mističkách.

V zimě to byl zelný, v letních měsících jste všude narazili na tuto tradiční trojici – mrkvový, rajčatový s cibulí nebo okurkový. Všechny spojovala sladkokyselá chuť, a hlavně příjemná svěžest, díky níž saláty výborně doplnily i chuťově oživily jakýkoliv pokrm. 

Dokonalá zeleninová příloha

Ten okurkový patřil k nejoblíbenějším a svou popularitu si udržel. Dnes už na něj narazíte spíš v jídelnách, doma se ale připravuje stále a je přímo dokonalým parťákem nejen k smaženým řízkům, ale třeba i k pečenému kuřeti.

Jde navíc o nejjednodušší možnost, jak zpracovat do salátu okurku, která patří mezi nejoblíbenější letní zeleninu. Její předností je, že je nízkokalorická, obsahuje hodně vody, takže báječně osvěží a pomáhá i doplňovat tekutiny v horkých letních dnech. 

Čím ochutit okurkový salát?

Příprava okurkového retro salátu není žádná věda. Okurku stačí jen omýt, oloupat, nastrouhat na hrubém struhadle nebo nakrájet či nastrouhat na tenké plátky, osolit, opepřit a zalít klasickou sladkokyselou zálivkou.

Okurku můžete použít hadovku i polní, důležité hlavně je, aby nebyla hořká. Pokud obsahuje hodně semínek, je lepší je vydlabat. Někteří ještě přidávají do salátu zakysanou smetanu nebo bílý jogurt, ale salát chutná báječně i v originální verzi. 

Recept na okurkový salát podle norem

Nejdůležitější je ovšem samotná zálivka, od níž se odvíjí chuť celého salátu. Ta se připravuje z vody, octa a cukru, přičemž je třeba zvolit ten správný poměr, aby nebyla moc kyselá nebo naopak nevýrazná.

Pokud se vám stále nedaří ji udělat tak, aby salát chutnal stejně, jako si ho třeba pamatujete z dětství, vsaďte na normy a připravte si jej tak, jak se dělával za socialismu v tehdejších restauračních zařízeních a jídelnách. Okurkový salát podle norem měl přesně stanovené množství okurek, zálivky i cukru, takže s nim rozhodně nemůžete udělat chybu. A jak tedy na něj? 

Na 10 porci (1 porce se počítá 120 g) budete potřebovat: 1500 g okurek (odpad se počítá cca 300 g), 20 g soli, 20 g octa, 20 g pitné vody, 30 g cukru, 1 g mletého pepře.  

  1. Opláchnuté salátové okurky oloupejte a nakrouhejte na tenké plátky, nebo je nastrouhejte nahrubo, podle toho, jak to máte raději. 
  2. Okurky osolte, přidejte ocet rozředěný vodou, cukr, mletý pepř a salát promíchejte. 
  3. Okurkový salát podávejte ve skleněné misce nebo na talířku jako doplněk různých masitých i bezmasých pokrmů. 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli