Tvarůžkové brambory: Syté aromatické jídlo zapečené s ochucenou smetanovou směsí překvapí dokonalou kombinací chutí
15. 7. 2025 Vaření
Pokrmy z brambor jsou u nás oblíbené a většinou strávníky nezklamou. Zapečené brambory pak umožňují popustit uzdu fantazii, kombinovat různé suroviny a připravit si zcela originální jídlo.
Tvarůžkové brambory
Olomoucké tvarůžky mají dva tábory: Ty, kteří je nesnáší, a ty, pro které je jejich velmi výrazná vůně neuvěřitelným lákadlem. Typická vůně je výsledkem přirozeného zrání a povrchového kvašení. Pro někoho „čpící“, pro jiného delikátní – ale určitě nezaměnitelná.
Tvarůžky patří k nejdietnějším zrajícím sýrům vůbec, protože obsahují jen kolem 1 % tuku. I tak mají velmi intenzivní chuť.
Brambory si připravujeme v nejrůznějších variantách a s tvarůžky jsou skutečně originální. Jednoduchý vrstvený pokrm stojí na několika základních surovinách, které spolu vytvářejí autentickou chuť. Spojuje zemitost brambor, pikantnost tvarůžků, voňavý základ z cibule a uzeného boku a smetanovou hebkost, která všechno propojí.
Mohlo by vás zajímat
Proč předvařit brambory
Uvaření brambor ve slupce do poloměkka před zapékáním je důležitým krokem. Ten totiž zajistí, že si brambory v troubě zachovají strukturu, ale zároveň do sebe nasáknou vůni uzeného, cibule a kořeněné smetany s tvarůžky.
Jak připravit tvarůžkové brambory
Na dvě porce potřebujete: 500 g brambor uvařených ve slupce do poloměkka, 100 g tvarůžků, 60-80 g uzeného boku, 1 cibuli, 100-150 ml smetany 31%, sůl, pepř, špetku chilli a mletou papriku.
Jak na to? Brambory oloupejte a nakrájejte na hrubší plátky nebo kostky. Lehce je osolte a nechte odložené.
Mezitím nakrájejte bok na kostičky a cibuli na měsíčky. Na pánvi opečte uzené a přidejte cibuli. Společně chvíli opékejte.
Připravte pekáček, na dno dejte opečenou směs cibule a na to uložte brambory. Tvarůžky nastrouhejte a smíchejte se smetanou, chilli, paprikou a pepřem.
Smetanovou směs nalijte na brambory a dejte do vyhřáté trouby na 220 °C. Pekáček přikryjte na prvních deset minut a potom odkryté dopečte dalších asi 10 minut.
Podávejte horké a posypané zelenou petrželí nebo pažitkou.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Co podávat tvarůžkovým bramborám
Tvarůžkové brambory jsou syté, takže stačí lehká příloha – dobře funguje čerstvý zeleninový salát (například s ředkvičkami nebo kysaným zelím) nebo sklenice podmáslí, kefíru či obyčejného mléka. Právě tato "selská" doplnění vyvažují slanost a těžkost pokrmu a dají vyniknout každé vrstvě chutí.
Tento recept je dokonalou ukázkou, že kuchyně z dostupných surovin nemusí být nudná ani fádní.
Náš tip: Pokud milujete tvarůžky, můžete si připravit třeba i tvarůžkové rarášky podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Eintopf neboli jídlo z jednoho hrnce: Znáte recept na tento rychlý a plnohodnotný oběd? Je skvělý na léto
Eintopf je německé národní jídlo, hustá zeleninová polévka, která patří k nejstarším tradičním pokrmům. Eintopf je často nazývaný jako jídlo… Číst více
Indický naan: Připravte si placky hodící se k zelenině, sýru i grilovanému masu
Tyto chlebové placky mají mnoho podob, vždy podle oblasti, kde se připravují. Hotové se často potírají přepuštěným máslem ghí s česnekem či čerstvě… Číst více
Co se jí tradičně v zahraničí na Velikonoce? Inspirujte se 15 chutnými recepty
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, se kterým se pojí mnoho zvyků a tradic. Mezi nejoblíbenější z nich patří pečení sladkých pokrmů… Číst více
Hledáte nové nápady na vánoční cukroví? Inspirujte se zahraniční kuchyní
Cukroví by mělo být maximálně na dvě sousta, a to především z toho důvodu, abychom z tácku mohli ochutnat co nejvíce druhů. Děláte ale pořád dokola… Číst více
Co uvařit k obědu? Inspirujte se 15 oblíbenými recepty ze zahraniční kuchyně
Právě pro ty dny, kdy nevíte co vařit, a nemáte zrovna chuť na českou kuchyni, jsme pro vás vybrali 15 oblíbených receptů z asijské, americké, ale i… Číst více
Alkohol zůstává ve vlasech až 90 dnů. Jak se zbavit „opilosti“?
To, že alkohol v krvi nějakou chvíli po požití… Číst více
Ochutnejte Budapešť! Místní klasikou jsou burgery z mangalice i famózní paprikáš
Už jste nažhavení na cestování? Vyražte třeba do… Číst více
Jak jíst na cestách: Víte, co se hodí do autobusu a s čím vás nepustí do letadla?
Čeká vás letos ještě dovolená v zahraničí, nebo… Číst více
Retro okénko: Kofola je český poklad mezi limonádami. Proč vznikla na příkaz vlády a nahradila Coca-Colu?
„Když ji miluješ, není co řešit…“ Kdo by neznal… Číst více
Jaká jídla se jí ve světě ve vánočním čase? Inspirujte se zahraniční kuchyní
Pro mnohé jsou Vánoce nejkrásnějším obdobím roku. Kromě zdobení stromečku, rozbalování dárků, vánočních trhů, a zejména rodinných setkání, máme tyto… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více