Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tento aromatický sýr někteří milují a jiní se mu obloukem vyhýbají. Tvarůžky, to nejsou jen plátky sýra nakrájené na krajíci s máslem a ochucené mletou paprikou, ale celá řada dalších jídel. Připravují se z nich pomazánky, nakládají se a také smaží.

Tvarůžky se výborně hodí do tvarohových pomazánek, kterým dají svou výjimečnou chuť. Na dochucení používáme mletou sladkou papriku a také najemno nakrájenou cibuli. Před použitím tvarůžky necháme řádně uležet a v lednici je skladujeme v dobře uzavřeném obalu. 
Tvarůžkový tatarák se výtečně hodí k právě upečeným a načesnekovaným topinkám. Camembert a tvarůžky nastrouháme nahrubo, přidáme nakrájenou cibuli, zbývající suroviny a pikantní koření. Po dochucení necháme chvíli uležet. 

2. místo

Pod názvem "vymazlené tvarůžky" se skrývá recept na nakládané tvarůžky s cibulí a feferonkami. Sýr je zalitý kořeněným olejem a jakmile je připravený v uzavřené sklenici, necháme ho minimálně tři dny odležet. Pak si na něm mohou labužníci pochutnat.

3. místo

Smažené tvarůžky se připravují obdobně jako jiné smažené sýry v trojobalu. Tvarůžky jsou menší a snadno se obalují. Podle tohoto receptu je můžete doplnit salámem a zpevnit párátkem. Stačí ale jen obalit každé kolečko tvarůžků a jednoduše usmažit. 

4. místo

Smíchejte koření, hořčici a nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte olej, promíchejte a do směsi vložte tvarůžky, které musí být umístěné pod hladinou. Pro pikantní chuť přidejte ještě feferonku. V chladu nechte uležet nejméně týden - čím déle jsou tvarůžky naložené, tím jsou chutnější. 

5. místo

Tvarůžky je možné v pomazánkách kombinovat s různými surovinami, ovšem zvlášť dobře se k tvarůžkům hodí sýr Cottage s trochou husté zakysané smetany. Do pomazánky můžete přidat uvařené vychladlé vajíčko, trochu hořčice, nakrájenou cibulku a koření. Před podáváním nechte uležet.

6. místo

Výbornou kombinaci získáte z tvarůžků, pomazánkového másla, nakrájené cibule a sladké mleté papriky. Přidejte také sterilovanou kapii a malé množství pepře. Labužníci pomazánku doplní ještě troškou piva, které chuť tvarůžků ještě umocní. Pomazánku určitě nechte uležet, nejlépe do druhého dne.

7. místo

Tvarůžková pomazánka výborně chutná na čerstvém pečivu, můžete ji namazat na obyčejné rohlíky, ale hodí se i ke krajíčkům chleba a zvlášť dobře vynikne na horkých opečených topinkách. Pomazánku je možné dochutit ještě nadrobno nasekanou pažitkou a ozdobit nakrájenou červenou cibulí.

Následující video vás provede přípravou tataráku z olomouckých tvarůžků. Jedná se o populární, ale jednoduchý recept, který zvládne každý začátečník. Tatarák je velmi pikantní, ochucený česnekem a chilli kořením. Pokud nechcete konzumovat syrové vejce, připravte si tatarák hned podle prvního receptu z našeho výběru.

Přejeme dobrou chuť.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky