Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeská bramborová omáčka s hříbky voní lesem, zázvorem a majoránkou
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Staročeskou bramborovou omáčku s hříbky si připravte po návratu z lesa, když si nesete koš plný hub. Tento tradiční recept už málem upadl v zapomnění, ale to by byla věčná škoda. Omáčka s kousky hub totiž chutná báječně a voní lesem a zázvorem.

Sezona hub v české kuchyni

Letošní léto přináší poměrně deštivé počasí a velkou vlhkost vzduchu, což je předpokladem pro růst hub. Mnozí houbaři se už těší na bohatou úrodu. Na některých místech již sbírají hřibovité houby a další chutné druhy.

Do hlavního období, které nastává obvykle na podzim, zbývá sice ještě nějaký ten den, ale už z hub přinesených z lesa můžete přichystat výborná jídla.

V české kuchyni jsou houby důležitou součástí tradičních pokrmů. Nechybí ve vánočním kubovi, v hubníku, ve smaženici, v omáčkách, ani v polévkách. Ikonickými se staly bramboračka nebo kulajda. Velmi často doplňují pokrmy s masem nebo knedlíky. Bramborová omáčka s hříbky patří mezi tradiční jídla, která si vychutnáte právě teď.

Na co si dát pozor při přípravě hub

Pokud máte štěstí a nějaké houby najdete, je třeba respektovat základní pravidla správného sběru. První zní: sbírejte pouze ty houby, u kterých jste si jisti jejich druhem. Druhé se týká respektu k přírodě: Podhoubí nechávejte v lese a houby očistěte na místě, kde jste je našli, mohou tak znovu vyrůst.  

Na potřebnou velikost je nakrájejte až doma. Do omáček se hodí větší kusy, na sušení tenčí, na mražení libovolné kousky.

Pokud využíváte zásobu zbylých hub z mrazákunechte je pomalu povolit při pokojové teplotě (a pak slijte) nebo je krátce osmahněte na pánvi, abyste je zbavili přebytečné vody. Houby je v každém případě třeba upravovat alespoň 20 minut, vhodnější je ale půl hodiny. 

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak připravit staročeskou bramborovou omáčku s hříbky

Na 4 porce potřebujete: 1 kg brambor, 500 g hříbků (čerstvých nebo mražených), 2 stroužky česneku, sůl, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 500 ml vývaru, špetku mletého zázvoru, špetku pepře, 1 lžičku majoránky a pažitku. 

Jak na to? 

  1. Brambory očistěte a uvařte ve slupce doměkka.
  2. Mezitím očistěte houby a nakrájejte je na větší kusy. Česnek oloupejte a utřete se solí.
  3. V kastrolu rozpusťte máslo, zasypte ho moukou a usmažte tmavší jíšku. Zalijte ji vývarem, prošlehejte, přidejte hříbky, česnek se solí, zázvor a pepř a vařte při mírné teplotě asi 30 minut.
  4. Uvařené brambory slijte a nechte vychladnout. Pak je oloupejte a nakrájejte na plátky.
  5. Do omáčky přidejte plátky vařených brambor, rozemnutou majoránku a případně dosolte. Podávejte posypané nakrájenou pažitkou.

Náš tip: Připravte si staročeskou bramborovou omáčku s hříbky podle následujícího videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli