Vánoční kuba od Jirky
Kuba, také znám jako staročeský kuba, je tradiční české jídlo, jehož základem jsou kroupy a houby, zejména stroček trubkovitý. Podává se především jako polední jídlo na Štědrý den, protože se podle zvyku nemá jíst do štědrovečerní večeře maso.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 992 kJ / 1 910 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 42,80 g |
Tuky | 10,39 g |
Vláknina | 45,36 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 24 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 391,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Krupky přebereme, nasypeme do síta a důkladně je propláchneme vařicí vodou, pak je necháme okapat.
Krok 2: Sušené houby namočíme do horké vody, aby nabobtnaly.
Krok 3: Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme kousek sádla a cibuli na něm orestujeme, přisypeme krupky a krátce osmahneme, osolíme, okořeníme kmínem a pepřem a zalijeme 1 litrem vody. Přivedeme k varu a vaříme doměkka asi 35-45 minut.
Krok 4: Houby scedíme a nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a houby na něm restujeme asi 1 minutu. Poté je přidáme ke krupkám.
Krok 5: Směs občas promícháme, aby se krupky nepřichytily ke dnu a až se voda vyvaří a krupky jsou měkké, přidáme utřené stroužky česneku, majoránku a vše pořádně promícháme.
Krok 6: Troubu rozehřejeme na 180 °C. Směs v hrnci polijeme máslem a dáme na 15 minut zapéct.
Krok 7: Upečeného vánočního kubu ozdobíme na kolečka nakrájeným pórkem a rozmarýnem.
Zveřejněno 7. 12. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční kuba od Jirky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BpPN
Moje poznámka
Vánoční kuba od Jirky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BpPN
Nejnovější recepty
Pikantní nudličky z vepřové pečeně
Přidáno před 3 hodinami
Pomazánka z červené čočky
Přidáno před 17 hodinami
Jehněčí na česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 19 hodinami
Salát z černé čočky
Přidáno 22. 1. 2025 07:00
Salát ze syrové červené řepy s majonézou
Přidáno 21. 1. 2025 16:46
Kuřecí prso s kari, dušenou kedlubnou a avokádem
Přidáno 21. 1. 2025 15:07
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Banánky v čokoládě z mrazáku podle Terezy z Peče celá země: Jednoduchý recept zvládne každý, výsledek je lepší než originál
Jakou mouku na štrúdl? Jen s jednou dosáhnete dokonalé konzistence, pak už záleží jen na vás, jakou zvolíte náplň
Devět způsobů, jak zahustit polévku bez mouky: Skvělé jsou pohanka, jáhly i luštěniny, tvrdý sýr dodá další rozměr chuti
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá buchta z jablečného pyré
Brumaire před 43 minutami
Čočka na kyselo
esindler@seznam.cz před 57 minutami
Jednoduché vynikající langoše
hahaha před 1 hodinou
Sachr dort z jablek
Fitulka před 3 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Nikaba před 15 hodinami
Tvarohová bábovka
Recept24 před 15 hodinami
Hermelínová pomazánka
Joey1 před 15 hodinami
Domácí houstičky
ZdenaKl před 16 hodinami
Ořechové trojúhelníky
Yarushka před 17 hodinami
Linecká kolečka III.
Panova před 18 hodinami
Tématické fráze:
štědrovečerní kuba,
vánoční kuba,
staročeský kuba-recept,
staročeský kuba,
kuba recept,
jak se dělá kuba,
vánoční kuba recept,
polevka kuba,
recept na vanočniho kubu,
staročeský hubník,
štědrovečerní kuba recept,
vánoční kuba recepty,
recept vánoční kuba,
co k obědu na stědrý den,
co na štědrý den k obědu,
staročeský kuba recept,
kuba štědrovečerní večeře recepty,
jak se dělá vánoční kuba,
recept na kubu,
recept na staročeského kubu
Suroviny:
krupky,
cibule,
česnek,
pórek,
houby sušené,
sůl,
pepř mletý,
kmín celý,
majoránka,
rozmarýn,
máslo
Komentáře (21)