Vánoční kuba od Jirky

Jurgen.k Kuchař: Jurgen.k

Doba přípravy: 1,5h. 5 porcí Bezmasá jídla 21 názorů

Suroviny

500 g krupek
2 cibule
2 stroužek česneku
1 pórek
hrst sušených hub
sůl
mletý pepř
kmín
majoránka
rozmarýn
máslo nebo sádlo
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Krupky přeberte, nasypte do síta a důkladně je propláchněte vařicí vodou, pak je nechte okapat.

  2. Sušené houby namočte do horké vody, aby nabobtnaly.

  3. Cibuli nakrájejte na drobnější kousky. V hrnci rozehřejte kousek sádla a zpěnte cibuli, potom přisypte krupky, krátce je osmahněte, ochutíte solí, kmínem a pepřem, zalijete asi 1 litrem vody a uveďte do varu.

  4. Zatím si sceďte houby a nakrájejte na kousky. Na pánvi rozehřejte máslo a houby na něm asi 1 minutu míchejte a pak přidejte ke krupkám do hrnce.

  5. Směs občas promíchejte, aby se krupky nepřichytily ke dnu a až se voda vyvaří a krupky jsou měkké, přidejte utřené stroužky česneku, majoránku a vše pořádně promíchejte.

  6. Předtím, než hrnec dáme do připravené trouby, která je nastavená na 180°C, povrch polijeme rozpuštěním máslem a dáme na 15 minut zapéct .

  7. Upečeného vánočního kubu ozdobte na kolečka nakrájeným pórkem a rozmarýnem.

Poznámka

Kuba, také znám jako staročeský kuba, je tradiční české jídlo, jehož základem jsou kroupy (a houby, zejména stroček trubkovitý). Podává se především jako polední jídlo na Štědrý den, protože se podle zvyku nemá jíst do štědrovečerní večeře maso.

Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka).

https://www.facebook.com/groups/107167705971951/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 546 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vánoční kuba od Jirky

  • BOBULAK0332 BOBULAK0332(neregistrovaný)

    OK. U nás tuhle šmakuládu děláme i přes rok. Krupky jsme nahradili rýží, většinou když zbyde. Je dobré jí ale hodně vysušit na suché pánvi, no a pak klasika cibule lehce dohněda na sádle(nespálit), houby, pepř, česnek, majoránka, sůl.
    Někdy spíš jen aby to bylo živější pro oko přidám na kostičky trochu červené papriky a zelené konce pórku.:-p:-p

    Odpovědět

  • Tanicka Tanicka

    Kubu jsme dělali jednou a vůbec mi to nechutnalo :o) Ale tohle je tak krásně připravené a nafocené, že prostě musím dát bodík :yes:

    Odpovědět

  • hanes24 hanes24

    :yes:Kuba jak ho miluju a se stročkem je nejlepší:yes::-)):-D:-)

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Jurgen.k: V receptu píšeš, že to jíte v poledne, protože do večera se nemá jíst maso. Ale vždyť ve tvé kubě žádné maso není a snad o omastku to neplatí. Nicméně my kubu jíme až večer, ale na rozdíl od ostatních zdejších receptů jí děláme s masem a je to neskutečná dobrota http://www.toprecepty.cz/recept/3357-vanocni-kuba/

    Odpovědět

  • Jurgen.k Jurgen.k(autor receptu)

    Wouw takových komentů ..to jsem nečekal :yes: :-8

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • zuzun zuzun

    Ja jsem kubu nikdy nemela, mama je Madarka, a vzdycky jsme na stedry vecer meli bramborovy salat s kurecima rizkama, a to vzniklo tak ze tata JEDNOU nasel v kaprovi kost, a tak zbabele naridil dekret: zadna ryba se uz u nas nikdy nesmela vyskytnout. Ja se vetsinou postila az do vecera, protoze bylo behani ze zarizovanim stedryho vecera a nemela jsem cas jist:-D , ale pokud vim, tak se bezne lidi tradicne budto postili uplne, nebo vynechali az do vecera maso. Rada bych dala bodik, ale fakt nevim jak tohle chutna. Vypada to jako neco, co je moje krevni skupina, takze se jednou osmelim a udelam, mozna uz tento rok

    Odpovědět

  • jira500 jira500

    taky ho dělám na štědrý den k obědu naše prababička to dělala ,babička ,mámka a taky já to dělám a to už mi je skoro šedesát dávam bodík:yes::yes:

    Odpovědět

  • Bosana Bosana

    :yes:,udělila jsem bod ,ale vyzkouším později,jak si to představím tak minimálně nejml. syn a já budeme nadšení a manžel by to sněd, ale to naše prostřední kukaččí dítko nejí houby a toho to neosloví. Na Vánoce taky neděláme rybí polévku,ale popravdě jsem ji nikdy neochutnala a tak nevím. My jsme směs národností-já slovák,manžel polák a děti projistotu češi a tak mi řeknete jak má ta štědrovečerní večeře vypadat?! Je to kompromis na polsko-slovenském poli. Nicméně je to nádherný čas.:-K

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Olinka5555: u nás taky k obědu;-)

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Kdyby o štědrém dnu nebyla rybí polévka a kuba, tak to by snad pro mne nebyly ani vánoce. Hezké foto:yes:

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Já si bez kuby štědrý večer nedokážu představit.Já ho baštím místo rybí polévky,tu má mamka ráda,já ne;-) Dělám ho z trhanych krupek.Nekdo dělá hubník, například příbuzní v Jiznich Čechách,ten je namísto krup s rohlíky.Stroček jsem letos nenašel,u nás na Severu moc neroste,ale mám dost jiných sušených hub.Tak ať se nám zadaři;-);-) a tou vodou z namocenych hub kubu při pečení zalévám, takže nic nepřijde nazmar;-);-);-)

    Odpovědět

  • pipre pipre

    maris: U nás nikdo rybí polévku nechce. Já také ne, jinak ryby mám ráda po celý rok.

    Odpovědět

  • maris maris

    Jurgen: máš pravdu;-):yes:

    Odpovědět

  • Jurgen Jurgen(neregistrovaný)

    Co já vím, tak kuba se dělával 24 k obědu, ale je jasné co kraj tak to je jinak :-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: štědrovečerní kuba vánoční kuba staročeský kuba-recept staročeský kuba kuba recept jak se dělá kuba vánoční kuba recept polevka kuba recept na vanočniho kubu staročeský hubník štědrovečerní kuba recept vánoční kuba recepty recept vánoční kuba co k obědu na stědrý den co na štědrý den k obědu staročeský kuba recept kuba štědrovečerní večeře recepty jak se dělá vánoční kuba recept na kubu recept na staročeského kubu