Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naložte si cuketu jako matjesy: Chutná příjemně sladkokysele a hodí se k pečenému masu i sýrům
Zdroj: toprecepty.cz

Znáte matjesy? Ale ryby moc nemilujete? To vůbec nevadí, v tomto receptu nahrazuje sledě cuketa a výsledek je velmi lahodný. Zamilují si ho nejen vegetariáni. Příprava je navíc snadná a rychlá. A při nadúrodě cuket zajisté oceníte i další neotřelý způsob jejich zpracování.

Co jsou matjesy

Když se řekne matjesy, vybavíme si nakládané sledě. Konkrétně se jedná o mladé dosud nevytřené sledě, kteří jsou oblíbení pro své tučné a zároveň jemné maso. Tyto ryby nakládáme do slaného a někdy i kořeněného nálevu a často je podáváme s cibulí nebo chlebem.

Tento severský způsob zpracování ryb může mít ale i zajímavou variantu, ve které je maso nahrazeno cuketou. Tato bezmasá alternativa je snadná na přípravu, a když už nevíme, co bychom z této báječné zeleniny ještě přichystali, je chutná náhražka matjesů výtečnou variantou.

Podávat ji můžeme na chlebu, k pečeným bramborám nebo ji použít jako originální předkrm při letním posezení.

Proč zkusit cuketu místo ryby?

Ačkoliv tradiční matjesy mají své kouzlo, jejich rostlinná varianta rozhodně stojí za vyzkoušení. Cuketu jako matjesy ocení vegetariáni a vegani, i všichni, kdo chtějí odlehčit jídelníček nebo vyzkoušet něco nového. Díky použití cibule, oleje, koření a soli získá čerstvá cuketa podobnou strukturu a chuť jako marinované ryby – jemně pikantní a svěží.

Pokrm je rychlý na přípravu, nevyžaduje tepelné zpracování a po pár dnech v lednici se do něj můžeme s radostí pustit.

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Jak naložit cuketu jako matjesy

Na jednu dávku matjes z cukety potřebujete: 1 kg mladých cuket, 6 velkých cibulí, 20 kuliček nového koření, 30 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 6 lžiček soli a 200 ml oleje.
Jak na to

  1. Mladou cuketu omyjte (můžete ji oloupat) a nakrájejte ji na půlkolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na kolečka.
  2. Vše vložte do mísy, okořeňte, osolte a zalijte olejem.
  3. Důkladně promíchejte, rozdělte do sklenic se šroubovacím uzávěrem a uložte do lednice.
  4. Nechte proležet 5–7 dní, až poté ochutnejte.

Náš tip: Připravte si cuketu jako matjesy podle následujícího videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli