Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pivo má v české kuchyni dlouhou tradici nejen jako oblíbený nápoj, ale také jako přísada, která pokrmům dodává speciální chuť i vůni. Správně zvolené pivo dokáže zvýraznit maso, zjemnit omáčku, provonět těsto nebo dodat marinádám šmrnc. Oblíbeným pokrmem jsou také buřty na pivu, na které má snadný a rychlý recept Láďa Hruška.

Jak pivo ovlivňuje chuť jídla

Už v pátek 1. srpna můžeme oslavit Mezinárodní den piva a určitě by byla škoda s oblíbeným zlatavým mokem něco neuvařit. Má to totiž hned několik výhod. Pivo obsahuje slad, chmel a kvasnice – tři složky, které se při vaření mění a ovlivňují chuť výsledného pokrmu.

Slad dodává jemně nasládlou chuť, chmel zase hořkost a kvasnice ovlivní vůni i strukturu jídla. Alkohol se během tepelné úpravy z větší části odpaří. Díky tomu je pivo vhodné i pro pokrmy určené pro děti nebo řidiče, pokud se samozřejmě dostatečně tepelně upraví. 

Použití různých druhů piva

Ležák, tedy klasické světlé pivo, se hodí do většiny tradičních českých receptů – typicky k dušení masa, do omáček nebo do těstíček na obalování. Tmavé pivo má karamelovější chuť, proto se výborně hodí k pečení a vaření výraznějších pokrmů, například hovězího guláše, kachny nebo pečeného bůčku.

Polotmavá piva jsou univerzálnější a často se s nimi pracuje v marinádách nebo při dušení zeleniny. A silnější speciály jako IPA nebo stouty se používají opatrně – jejich chuť je totiž dominantní, někdy až příliš. Hodí se ale trochu překvapivě do sladkých jídel, jako jsou čokoládové dezerty nebo pivní perník.

Pivo v omáčkách a při dušení

Jedním z nejznámějších způsobů použití piva při vaření je příprava omáček. Pivo se často přidává při restování cibule a masa, kdy se odpaří alkohol a zůstane výrazná chuť. Typickým příkladem je pivní hovězí ragú nebo guláš. Pivo také zjemňuje marinády, zvlášť když je smíchané s česnekem, bylinkami a medem. Taková marináda maso nejen ochutí, ale také ho zkřehčí.

Při dušení se pivo používá jako částečná náhrada vývaru. Především u hovězího nebo vepřového masa se pivo perfektně hodí. Skvěle funguje i u pokrmů s luštěninami, například čočky na kyselo nebo cizrnového kari.

Pečení a grilování

Tmavé pivo je skvělou přísadou do těst. Může se přidat do chlebového těsta, kde pomůže s kynutím a dodá těstu bohatší chuť. Používá se i při pečení perníků, dortů nebo čokoládových koláčů, kde zvýrazní sladkost kakaa a přidá vláčnost. V některých receptech se pivo přidává také do lívancového nebo palačinkového těsta. Placky jsou pak lehké a nadýchané.

Také při grilování se použití piva úplně nabízí. Běžně se používá do marinád, s kořením a olejem vytvoří silně aromatickou směs. Při grilování žeber, kuřecích křídel nebo klobás lze pivo použít i k potírání masa během opékání, aby se vytvořila lesklá a křupavá krusta. Oblíbenou metodou je také grilování kuřete na plechovce od piva. Pára z ohřívajícího se piva maso zvlhčuje zevnitř, zatímco kůže na povrchu zůstává křupavá.

Buřtová klasika

Mezi nejpopulárnější české hospodské speciality, které se dají snadno připravit i doma, patří bezesporu buřty na pivu. Pivo zde neslouží jen jako tekutina k podlití, ale jako základní složka, která buřtům dodává karamelovou chuť, jemnou hořkost a šťavnatost. Nejčastěji se používá světlý ležák, který krásně podtrhne sladkost cibule a pikantnost hořčice nebo kečupu.

Při pečení se pivo zredukuje do husté omáčky, která na povrchu zkaramelizuje a vytvoří vynikající krustu. Ideální je podávat jídlo s čerstvým chlebem, který do omáčky nasákne všechny chutě. Přesně tak to doporučuje i Láďa Hruška, který má na buřty na pivu velmi snadný recept.

Češi milují špekáčky, které většinou máme spojené s atmosférou praskajícího ohně. Nejsou ale výsadou chalupářů, můžete si je připravit snadno a rychle i doma na pánvi, třeba na černém pivě,“ vyzývá moderátor, který svou rychlovku představí i ve svém pořadu Vychytávky Ládi Hrušky, které můžete sledovat na Primě.

Špekáčky na pivu

Na přípravu snadného jídla nejen k pivu budete potřebovat: 6 špekáčků, 2 červené papriky, 1 cibuli, 250 ml sladkého kečupu, 0,3 l tmavého piva a párátka.

Jak na to?

  1. Špekáčky oloupejte a rozřízněte podélně napůl. Z papriky vykrojte semeník a nakrájejte ji na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji také na plátky. 
  2. Mezi dvě půlky špekáčku vložte plátek papriky a cibule a spojte je párátkem.
  3. Poté je vložte na rozpálenou pánev, zalijte kečupem a tmavým pivem.
  4. Zlehka promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte vařit 35 minut.
  5. Hotové špekáčky na pivu můžete podávat třeba s čerstvým chlebem nebo bagetkou. 

Na postup krok za krokem se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Buřty na pivu podle Ládi Hrušky

Ukázat 12 fotografií

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit pikantnější verzi buřtů na pivu:

Zdroj informací:

self.com - Cooking With Beer Can Actually Be Healthy—Here's How

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli