Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těhotnej kuchař umí v horkovzdušné fritéze připravit i skvělá žebra.
Zdroj: se souhlasem FTV Prima, Toprecepty, koláž Toprecepty

BBQ žebra patří mezi stálice letních měsíců, kdy se nejvíce věnujeme grilování. Jejich kouzlo spočívá v kombinaci pomalu připravovaného masa, které se doslova rozpadá pod vidličkou, a výrazné omáčky, dodávající skvělou chuť. Jak ukázal Těhotnej kuchař, tuhle lahůdku nemusíte připravovat pouze na grilu, ale stačit vám bude horkovzdušná fritéza.

Jak vybrat a připravit maso

K přípravě BBQ žeber se nejčastěji používají ta vepřová, důležité je, abyste na nich měli dostatek masa, jinak vás výsledek může pěkně zklamat. Než se maso dostane do trouby nebo na gril, je třeba ho dobře připravit. Odstranit blánu z vnitřní strany žeber, maso osušit a důkladně ho potřít směsí koření. Ta může obsahovat například papriku, česnek, cibuli, cukr, sůl, pepř, chilli nebo římský kmín. Poté je vhodné maso nechat několik hodin marinovat, ideálně přes noc.

Pomalé pečení je základ úspěchu

Klasická příprava BBQ žeber vyžaduje pomalé pečení při nižší teplotě. V troubě se maso obvykle peče zakryté při 130–150 °C po dobu dvou až tří hodin, aby změklo. Poté se žebra odhalí, potřou BBQ omáčkou a krátce zapečou, aby se vytvořila lesklá glazura. Výsledkem je maso, které se odděluje od kosti téměř bez námahy, s vydatnou karamelovou chutí.

Nejtradičnějším způsobem přípravy BBQ žeber ovšem není pečení v troubě, ale na grilu, který jim dodává jedinečné kouřové aroma. Maso se peče mimo přímý plamen, při teplotě okolo 130 °C zhruba 2,5 až 3 hodiny.

Pro zachování šťavnatosti se během grilování často pravidelně potírá jablečným octem nebo džusem. BBQ omáčka přichází na řadu až v posledních 20–30 minutách, kdy maso zkaramelizuje do lesklé, mírně křupavé glazury. Výsledkem je jedinečná chuť.

Horkovzdušná fritéza také funguje

Moderní kuchyně nabízí i jednodušší a časově méně náročnou variantu přípravy, tedy BBQ žebra v horkovzdušné fritéze. Tento způsob je vhodný především pro menší porce a zkrácení doby pečení, i když někdy se nevyhnete třeba čtyřhodinovému pečení. Jak ovšem ve svém videu na Instagramu ukazuje Jaroslav Vajgl, známý jako Těhotnej kuchař, výsledek stojí za to.

Žebra můžete předem předvařit nebo upéct v troubě při nízké teplotě, aby byla měkká, ale nutností to rozhodně není. Když se ovšem pustíte do pečení rovnou v „horkovzdušce“, chovejte se k žebrům, jako by šla na gril. Skvělým pomocníkem vám může být alobal, ve kterém budete maso marinovat a posléze i péct. Fritéza vytvoří karamelizovanou krustu a zachová šťavnatost masa, navíc výsledná chuť je překvapivě blízká klasickému grilu. 

Vlastní BBQ omáčka

Domácí BBQ omáčka patří mezi ty recepty, které působí složitěji, než ve skutečnosti jsou. Základ tvoří kečup nebo rajčatový protlak, k němu se přidává něco sladkého, třeba hnědý cukr nebo med, něco kyselého, nejčastěji jablečný ocet, worcesterská omáčka, uzená paprika a sušený česnek s cibulí. Často se přidává i trochu hořčice nebo sójové omáčky, někdo má v omáčce rád i kávu nebo jablečný džus.

Příprava je jednoduchá, vše se smíchá v kastrůlku a krátce povaří, aby se chutě spojily. Důležité je hlídat poměr sladkého, kyselého a kouřového, omáčka by měla být vyvážená, ne přehnaně sladká ani příliš ostrá. A pro jistotu ještě zopakujeme zásadní pravidlo - BBQ omáčka se nanáší až ke konci tepelné úpravy, jinak se díky obsahu cukru připálí.

BBQ žebra v horkovzdušné fritéze

Na přípravu luxusních žeber v domácích podmínkách budete potřebovat: 2 pásy masitých vepřových žeber, 2 lžičky dijonské hořčice, grilovací koření, třtinový cukr, máslo a BBQ omáčku.

Jak na to?

  1. Z žeber sundejte blánu, která je na jejich vnitřní straně, a maso potřete hořčicí.
  2. Utrhněte si kus alobalu (dostatečně velký, aby se do něj dala žebra zabalit) a maso na něj položte. Posypte ho ze všech stran grilovacím kořením, nebo svou oblíbenou směsí.
  3. Maso zabalte do alobalu a nechte v lednici minimálně přes noc marinovat.
  4. Druhý den vyndejte žebra z alobalu a nechte je při 200 stupních 10 minut zatáhnout v horkovzdušné fritéze.
  5. Poté žebra vraťte na alobal, kam jste si připravili lžičku třtinového cukru a kousek másla. Cukr a máslo dejte i na maso a znovu jej obalte do alobalu a dejte do horkovzdušky.
  6. Pečte na 120 stupňů 60 minut. To zopakujte ještě 2-3 krát, dokud nejsou žebra měkká. 
  7. Následně je potřete BBQ omáčkou a znovu zabalte do alobalu a dejte do fritézy. Pečte na 180 stupňů na 12 minut.
  8. Podávejte například s opečeným bramborem, nebo jen s čerstvým chlebem. 

Náš tip: Podle našeho video receptu si připravíte pikantní medová žebra, která vám určitě zachutnají.

Recepty k tomuto článku