Karbanátky z trouby: Snadné, rychlé a parádně šťavnaté. Podle tohoto postupu si na nich pochutná celá rodina
5. 8. 2025 Vaření
Opravdu lze upéct karbanátky a nezacákat si celou kuchyň tukem při smažení? S tímto postupem připravíte pečené karbanátky jedna báseň – voňavé, šťavnaté, měkké a dochucené tak, že žádné nezbydou.
Karbanátky z trouby
Karbanátky mají nespočet variant. Většina z nás je zná jako smažené placičky z mletého masa, které se připravují na pánvi v rozpáleném oleji. Smažené karbanátky bývají křupavé na povrchu a měkké uvnitř, ale zároveň jsou poměrně těžké a mastné.
Pokud karbanátky upečeme v troubě, připravíme je nejen zdravěji, ale také snáze – bez složitého smažení, bez zápachu připáleného tuku a se skvělým výsledkem.
Aby vše dopadlo výborně a my si pochutnali, je nezbytné se zaměřit na správné suroviny a postup. Pojďme se podívat krok za krokem, jak udělat karbanátky v troubě tak, aby zůstaly krásně šťavnaté a chutnaly celé rodině.
Mohlo by vás zajímat
Základ karbanátků
Karbanátky můžeme přichystat čistě masové, ale také s příměsí zeleniny, zeleninové, luštěninové a třeba i se sýrem. Vyberou si tak milovníci masa i vegetariáni.
Suroviny je třeba spojit, aby vznikly kompaktní placky. K tomu poslouží jemná strouhanka, namočená houska, mleté ovesné vločky, luštěninové kaše, nastrouhaná zelenina, nadrobno nakrájená cibule (nejlépe osmažená dozlatova, zvýrazní se tak její chuť)a vejce. Šťavnatost zajistí tučné maso, lžíce mléka nebo zakysané smetany. A samozřejmě nesmí chybět ani správné dochucení.
Výběr vhodného masa
Karbanátky budou šťavnaté, pokud použijeme směs vepřového a hovězího mletého masa – ideálně v poměru 1:1. Vepřové maso dodá vláčnost, hovězí zase výraznější chuť. Čistě libové maso může vést k suchému výsledku. Když budeme chtít přichystat kuřecí karbanátky, sáhneme nejlépe po stehenních řízcích, které jsou šťavnatější na rozdíl od libových kuřecích prsou.
Při nákupu je ideální rovnou požádat řezníka, aby maso namlel. Hodí se třeba tučnější vepřové (plec, bůček), v případě hovězího pak krk, který dodá výraznou chuť. Nejlevnější mleté maso může obsahovat příliš vody a málo tuku, což karbanátky zbytečně vysuší. Vybereme raději kvalitní mleté maso.
Čím dochutit karbanátky
Na dochucení obvykle používáme sůl, pepř, majoránku a česnek. Můžeme ale přidat i trochu hořčice, nastrouhaného muškátového oříšku nebo mletého kmínu. Hodí se i čerstvé bylinky, jako je třeba voňavý libeček, hladkolistá petržel nebo třeba pažitka. Bylinek a koření přidáváme raději méně než více – karbanátky by měly mít plnou masovou chuť bez dalších výrazných tónů.
Pokud si nejsme jisti dochucením, připravíme malý zkušební karbanátek, orestujeme ho na pánvi a ochutnáme. Až pak dochutíme zbylou směs.
Mohlo by vás zajímat
Promíchat, ale nehníst
Všechny suroviny dobře promícháme rukama. Směs by měla držet hezky pohromadě, je však zbytečné ji důkladně hníst, karbanátky by byly po upečení tuhé. A my chceme karbanátky nádherně šťavnaté.
Ideální velikost
Ze zpracované směsi vytváříme ploché placičky o stejné velikosti. To proto, aby se rovnoměrně propekly. Příliš silné kusy mohou být uvnitř nedopečené, příliš tenké se snadno vysuší. Velikost mohou mít zhruba jako dlaň a výšku 1,5 cm.
Dobrá trouba je polovinou kulinářského úspěchu, když se rozhodnete pro pečení. Dobře upečená kachna, chléb nebo třeba i čaj na velkém pekáči poskytují lahodné zásoby na dlouhou dobu. Na pekáč se…

Jak péct karbanátky
Troubu předehřejeme na 180 °C (s funkcí horkovzduch stačí 170 °C). Plech můžeme vyložit pečicím papírem. Karbanátky lehce potřeme olejem a zabráníme tak vysušení jejich povrchu. Nepokládáme je příliš těsně vedle sebe. Mezi kusy by měl být prostor, aby se dobře propekly.
Pečeme je zhruba 20–25 minut, podle velikosti. V polovině doby karbanátky otočíme, aby se propekly rovnoměrně. Na posledních pár minut můžeme zapnout funkci grilu nebo zvýšit teplotu na 200 °C pro křupavější povrch. Přesušené karbanátky budou tvrdé – raději je dopečeme pomaleji.
Po vytažení z trouby necháme karbanátky pár minut odležet – lehce zchladnou, zpevní, uprostřed zvláční a chuť se ustálí.
Náš tip: Upečte si výborné karbanátky podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více