Jak nejlépe zpracovat libeček? Usušte ho, zmrazte nebo si přichystejte vynikající pesto či aromatické domácí maggi
12. 5. 2025 Vaření
Libeček je skvělá bylinka. Když se keř rozroste, nestačíme jeho aromatické listy v sezóně beze zbytku využít. A to je škoda. Proto pro vás máme pět tipů, jak tuto bylinku zpracovat. V zimních měsících určitě přijde vhod.
Jak zpracovat libeček
Libeček lékařský je trvalka, která si v posledních letech znovu získává místo v našich zahradách i kuchyních. Jeho výrazné typické aroma připomínající celer či polévkové koření mu vysloužilo přezdívku „maggi bylinka“.
Díky svému robustnímu vzrůstu a nenáročnosti se hodí do zahrad, kde může dorůst až do výšky dvou metrů. Po zakořenění roste spolehlivě každý rok, a už brzy na jaře nabízí první listy plné chuti. Zjara je jemnější, v průběhu sezóny nabývají listy na aromatičnosti.
V kuchyni libeček nejčastěji používáme do polévek, vývarů a omáček, ale můžeme ho využít i na dochucování masa, brambor nebo pomazánek. Využít se dají nejen listy, ale i stonky, semena nebo kořeny – je to tedy opravdu všestranná rostlina. Pokud ho máme na zahradě, dobře víme, že ho bývá často víc než dost. Právě proto se hodí znát několik způsobů, jak libeček uchovat i na pozdější měsíce. Přinášíme pět osvědčených tipů, jak můžeme tuto aromatickou bylinku zpracovat.
Mohlo by vás zajímat
Sušení libečku
Sušení je jedním z nejběžnějších způsobů, jak uchovat libeček na delší dobu. Rostlinu před sušením omyjeme, osušíme a natrháme na menší svazky. Zavěsíme je na suchém a vzdušném místě mimo přímé slunce. Libeček můžeme sušit i v sušičce potravin nebo troubě na nízkou teplotu (do 40 °C). Usušený libeček nadrobno rozdrtíme a uložíme do čistých a suchých uzavíratelných sklenic.
Usušený libeček se hodí do polévek, pod maso nebo do luštěninových jídel. Libeček můžeme sušit i se směsí zeleniny a vytvořit tak domácí vegetu, podívejte se na video pod článkem.
Náš tip: Přichystejte si vegetu z libečku.
Domácí maggi z libečku
Z libečku si můžeme snadno připravit domácí alternativu průmyslového tekutého koření. Jeho výhodou je plná chuť a jednoduché složení bez zbytečných přísad. Základem je povařit nasekané listy libečku s cibulí, česnekem, solí a kořenovou zeleninou, poté vše rozmixovat a nechat zhoustnout. Výslednou směs lze nalít do sklenic a uchovat v lednici. Trvanlivost prodlouží i zakápnutí olejem. Takto připravené koření využijete při dochucování polévek, omáček nebo luštěnin.
Náš tip: Přichystejte si domácí maggi z libečku jen ze dvou ingrediencí.
Mohlo by vás zajímat
Libečkové pesto
Z listů libečku lze vytvořit netradiční pesto, které překvapí svou intenzitou. Hodí se nejen k těstovinám, ale i jako pomazánka, dresink nebo dip. Na pesto budeme potřebovat listy libečku, kvalitní olej (například olivový nebo slunečnicový), sůl, variantou jsou i oříšky či semínka (vlašské ořechy, slunečnice nebo dýňová semínka), případně trochu česneku. Vše rozmixujme na hladkou pastu, dáme do skleniček a skladujeme v lednici nebo mrazáku (v tomto případě dáme pesto do malých plastových krabiček). Do skleničky s pestem je vhodné pro lepší trvanlivost nalít trochu oleje navrch.
Náš tip: Přichystejte si výborné pesto z libečku.
Mražení libečku
Pokud chceme zachovat svěží barvu a aroma libečku, vyzkoušíme mražení. Nasekané listy dáme do tvořítek na led, zalijeme je vodou a zmrazíme. Po ztuhnutí dáme kostky do uzavíratelného sáčku nebo nádoby. Výhodou je jednoduché dávkování při vaření.
Další možností je nasekat libeček nadrobno, rozdělit do menších porcí a zamrazit v krabičkách. Variantou je také narovnání nasekané bylinky do mrazicího sáčku a následné vytlačení vzduchu. Mražený libeček je ideální do teplých pokrmů, kam se přidává až na konci vaření.
Náš tip: Vyzkoušejte zamražení libečku.
Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Libečková sůl
Pokud hledáme další cesty, jak libeček využít, můžeme vyzkoušet bylinkovou sůl. Nasekané listy smícháme s mořskou nebo hrubozrnnou solí a rozmixujeme. Následně směs necháme proschnout. Vznikne aromatická dochucovací směs, kterou můžeme použít při vaření i pečení.
Náš tip: Z usušeného libečku a zeleniny si můžete připravit voňavou domácí vegetu. Přichystejte si ji podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více