Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nejlépe zpracovat libeček? Usušte ho, zmrazte nebo si přichystejte vynikající pesto či aromatické domácí maggi
Zdroj: Toprecepty, stana5

Libeček je skvělá bylinka. Když se keř rozroste, nestačíme jeho aromatické listy v sezóně beze zbytku využít. A to je škoda. Proto pro vás máme pět tipů, jak tuto bylinku zpracovat. V zimních měsících určitě přijde vhod.

Jak zpracovat libeček

Libeček lékařský je trvalka, která si v posledních letech znovu získává místo v našich zahradách i kuchyních. Jeho výrazné typické aroma připomínající celer či polévkové koření mu vysloužilo přezdívku „maggi bylinka“. 

Díky svému robustnímu vzrůstu a nenáročnosti se hodí do zahrad, kde může dorůst až do výšky dvou metrů. Po zakořenění roste spolehlivě každý rok, a už brzy na jaře nabízí první listy plné chuti. Zjara je jemnější, v průběhu sezóny nabývají listy na aromatičnosti.

V kuchyni libeček nejčastěji používáme do polévek, vývarů a omáček, ale můžeme ho využít i na dochucování masa, brambor nebo pomazánek. Využít se dají nejen listy, ale i stonky, semena nebo kořeny – je to tedy opravdu všestranná rostlina. Pokud ho máme na zahradě, dobře víme, že ho bývá často víc než dost. Právě proto se hodí znát několik způsobů, jak libeček uchovat i na pozdější měsíce. Přinášíme pět osvědčených tipů, jak můžeme tuto aromatickou bylinku zpracovat.

Sušení libečku

Sušení je jedním z nejběžnějších způsobů, jak uchovat libeček na delší dobu. Rostlinu před sušením omyjeme, osušíme a natrháme na menší svazky. Zavěsíme je na suchém a vzdušném místě mimo přímé slunce. Libeček můžeme sušit i v sušičce potravin nebo troubě na nízkou teplotu (do 40 °C). Usušený libeček nadrobno rozdrtíme a uložíme do čistých a suchých uzavíratelných sklenic.

Usušený libeček se hodí do polévek, pod maso nebo do luštěninových jídel. Libeček můžeme sušit i se směsí zeleniny a vytvořit tak domácí vegetu, podívejte se na video pod článkem.  

Náš tip: Přichystejte si vegetu z libečku.

Domácí maggi z libečku

Z libečku si můžeme snadno připravit domácí alternativu průmyslového tekutého koření. Jeho výhodou je plná chuť a jednoduché složení bez zbytečných přísad. Základem je povařit nasekané listy libečku s cibulí, česnekem, solí a kořenovou zeleninou, poté vše rozmixovat a nechat zhoustnout. Výslednou směs lze nalít do sklenic a uchovat v lednici. Trvanlivost prodlouží i zakápnutí olejem. Takto připravené koření využijete při dochucování polévek, omáček nebo luštěnin.

Náš tip: Přichystejte si domácí maggi z libečku jen ze dvou ingrediencí.

Libečkové pesto 

Z listů libečku lze vytvořit netradiční pesto, které překvapí svou intenzitou. Hodí se nejen k těstovinám, ale i jako pomazánka, dresink nebo dip. Na pesto budeme potřebovat listy libečku, kvalitní olej (například olivový nebo slunečnicový), sůl, variantou jsou i oříšky či semínka (vlašské ořechy, slunečnice nebo dýňová semínka), případně trochu česneku. Vše rozmixujme na hladkou pastu, dáme do skleniček a skladujeme v lednici nebo mrazáku (v tomto případě dáme pesto do malých plastových krabiček). Do skleničky s pestem je vhodné pro lepší trvanlivost nalít trochu oleje navrch.

Náš tip: Přichystejte si výborné pesto z libečku.

Mražení libečku

Pokud chceme zachovat svěží barvu a aroma libečku, vyzkoušíme mražení. Nasekané listy dáme do tvořítek na led, zalijeme je vodou a zmrazíme. Po ztuhnutí dáme kostky do uzavíratelného sáčku nebo nádoby. Výhodou je jednoduché dávkování při vaření.

Další možností je nasekat libeček nadrobno, rozdělit do menších porcí a zamrazit v krabičkách. Variantou je také narovnání nasekané bylinky do mrazicího sáčku a následné vytlačení vzduchu. Mražený libeček je ideální do teplých pokrmů, kam se přidává až na konci vaření.

Náš tip: Vyzkoušejte zamražení libečku.

Bylinky

Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Libečková sůl

Pokud hledáme další cesty, jak libeček využít, můžeme vyzkoušet bylinkovou sůl. Nasekané listy smícháme s mořskou nebo hrubozrnnou solí a rozmixujeme. Následně směs necháme proschnout. Vznikne aromatická dochucovací směs, kterou můžeme použít při vaření i pečení. 
 

Náš tip: Z usušeného libečku a zeleniny si můžete připravit voňavou domácí vegetu. Přichystejte si ji podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku