Karbanátky z mletého masa a květáku: Na voňavé a šťavnaté jídlo je důležité správně předem připravit květák
4. 11. 2024 Vaření
Variant karbanátků je nespočet, pokud nechcete pouze masové, připravte si k obědu karbanátky z mletého masa a květáku, vynikající jsou s bramborovou kaší. Dobrým jídlem potěšíte malé i velké strávníky.
Karbanátky z květáku
Květák neboli karfiol je oblíbená a poměrně dostupná zelenina. Kromě polévky si z něj můžeme přichystat i například obalovaný květák, vynikající jsou i květákové placičky (karbanátky) - a žádné maso se k nim přidávat nemusí.
Pokud přece dáváme přednost přítomnosti masa v jídle, můžeme si přichystat karbanátky s mletým masem a květákem dohromady. Skvělé varianty receptů s květákem jsou pestré a možností pro zajímavébedřich obědy je spousta.
Mohlo by vás zajímat
Jak dlouho vařit květák na placičky
Pokud se rozhodneme květák na placičky vařit, budeme potřebovat zhruba 10 minut. Ať už ale budeme z květáku chystat jakékoliv placičky, není třeba květák nutně vařit.
Přichystáme si z něj květákovou rýži tak, že květák nastrouháme na struhadle. Malé kousky se pak bez problémů tepelně doupraví během smažení.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Karbanátky z mletého masa a květáku
Na přípravu karbanátků potřebujete: 300 g mletého masa, 150-200 g syrového květáku, 50 g strouhaného sýru, 1 vejce, 1 menší cibuli, 1-2 stroužky česneku, strouhanku podle potřeby, špetku majoránky nebo jiné oblíbené koření, sůl, pepř, petrželku, mouku, vejce, strouhanku a tuk na smažení.
Jak na to? Květák nastrouhejte na jemném struhadle, cibuli oloupejte stejně jako česnek a oba kusy nakrájejte nadrobno. V míse smíchejte maso, vejce, květák a zbývající suroviny. Masovou směs dobře vypracujte a ochuťte.
Tvarujte ploché karbanátky a obalujte je v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažte pozvolna ve vyšší vrstvě tuku z obou stran. Podávejte s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami. Dobré jsou i studené.
Náš tip: Pokud máte rádi květák, můžete si připravit karbanátek pouze z květáku podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pavel Berky poradil, jak připravit jedinečnou bramborovou kaši: Jednoduchým trikem získáte skvělou chuť, říká
Kardamom: Koření, bez kterého si neumíme představit žádný indický a arabský pokrm
Cukrář Josef Maršálek radí, čím potírat vánočku před pečením, aby se krásně leskla: Nejhezčí barvu udělá žloutek, říká