Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na maďarské lečo krok za krokem: Klíčem je zvolit správný poměr surovin, pak bude výsledek perfektní
Zdroj: Toprecepty

Lečo je jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak zpracovat úrodu letní zeleniny, tedy hlavně papriky a rajčata. Receptů na ně existuje celá řada, u nás jsme zvyklí na jeho českou verzi. Víte ale, jak dělají lečo Maďaři? V jejich verzi je často pikantnější a papriky v něm hrají prim. 

Klasická letní specialita

Lečo je typickou letní specialitou. Neoddělitelně patří k prázdninové pohodě na chatě či chalupě, když na zahradě dozrávají letní druhy zeleniny, jako jsou rajčata a papriky. U nás je často vnímáno jak jednoduché chalupářské jídlo, do kterého se využijí i různé zbytky. K zelenině se tak obvykle přidávají i vajíčka, nějaký salám a často se ještě zeleninová směs zahustí moukou, což jí moc na chuti nepřidá. 

Co patří do leča?

Pravé lečo je však původně tradičním maďarským pokrmem, který je příbuzným podobné zeleninové delikatesy ratatouille. Na rozdíl od francouzské speciality, do níž se dává i lilek, cukety nebo okurky vám na přípravu pravého maďarského leča stačí jen tři druhy zeleniny, a to rajčata, papriky a cibule.

Pravé lecsó, jak je nazývají v Maďarsku, je totiž obyčejným pokrmem, který je důkazem rčení o tom, že v jednoduchosti je krása. Jeho vaření vám totiž zabere maximálně 30 minut a zvládne je i začátečník. I když je velmi snadné na přípravu, je třeba zvolit ten správný postup, abyste dosáhli dokonalé a autentické chuti a vytvořili jste lečo, které bude chutnat opravdu jako v Maďarsku

Lečo jako hlavní chod i příloha

I Maďaři mají na lečo různé recepty – do některých patří vajíčka, často přidávají i klobásu (samozřejmě jejich typickou maďarskou, tedy pokud možno paprikovou a pikantní), klidně ale může být jen zeleninové. Lečo je totiž pokrm, který si Maďaři vychutnávají po celý den.

Podává se k snídani třeba s volským okem nebo i s míchaným vajíčky, na oběd jako příloha k masu (třeba k pečenému) či k těstovinám (např. k tarhoni), k rýži nebo k jejich nočkům zvaným nokedli, což je vlastně takové obdoba rakouských spätzlí. A na večeři se jí třeba jen s chlebem (místním bílým).

Jak se správně dělá lečo?

A na co tedy při přípravě pravého maďarského leča nezapomenout? 

  • Zásadní je hlavně poměr surovin, přičemž nejvíc se dává papriky. Na jeden díl cibule pak připadají dva díly rajčat a čtyři díly papriky
  • Paprika se používá samozřejmě nejlépe maďarská, a to maďarská vosková paprika (někdy se můžete setkat i s názvem banánová paprika). Jde o podlouhlou starou maďarskou paprikovou odrůdu zelené až nažloutlé barvy, která může být pálivá i sladká. Použít můžete i silnostěnné různobarevné kulaté sladké papriky kapie, ale Maďaři volí papriky podlouhlé a nejlépe pikantnější
  • Paprika se používá ještě jedna, a to mletá na dochucení. V Maďarsku existuje spousta druhů těchto paprik. Pokud si nepotrpíte na pikantní jídla, zvolte sladkou papriku, která dodá leču sytě červenou barvu. V opačném případě je ideální pálivá paprika. Výborně pokrm oživí i uzená paprika. Místo mleté papriky lze použít i maďarskou paprikovou pastu v tubě. 
  • Rajčata je třeba zvolit čerstvá (nejvhodnější jsou větší a šťavnatá s pevnou dužinou) a nejlépe předem oloupaná. Stačí je naříznout, spařit horkou vodou, pak zchladit a oloupat. S těmi z konzervy by to nebylo to pravé lečo a jeho konzistence by byla jiná. V Maďarsku si spíš sterilují na zimní měsíce celou lečo směs a pak ji používají jako dochucovadlo do jídel, když není sezona čerstvé zeleniny. 
  • Jestliže vám jen zeleninové jídlo nestačí, můžete si lečo vylepšit klobáskou nebo i na kostičky nakrájenou slaninou
  • I v některých maďarských receptech najdete jiné druhy zeleniny, jako je cuketa nebo lilek, ale úplně stačí již uvedená trojice. 

Recept na originální maďarské lečo

Pokud byste chtěli vyzkoušet maďarský originál, můžete se do toho rovnou pustit podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 1 maďarskou klobásu, 2 cibule, 4 rajčata, 8 paprik (z toho dvě mohou být pálivé), sádlo na smažení, sůl podle chuti, 1 lžíci červené papriky a černý pepř podle chuti.

  1. Klobásu nakrájejte na kostičky nebo kolečka. Papriky a rajčata důkladně omyjte. Papriky zbavte semeníků a nakrájejte je kolečka nebo proužky. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
  2. Klobásu osmažte na vlastním tuku, v případě potřeby přidejte ještě trochu sádla. Pak klobásy pak vyjměte a dejte stranou.
  3. Do tuku z klobás vložte nejprve cibuli a krátce ji osmahněte dosklovita. Poté přidejte mletou papriku, rychle ji orestujte a přidejte rajčata. Přiklopte a nechte podusit 10 minut. Přidejte papriku, osolte a opepřete a vařte, dokud zelenina nezměkne (10-15 minut). Poté přidejte klobásky a společně prohřejte dalších asi 5.
  4. Hotové lečo podávejte s čerstvým chlebem nebo s nočky. Pokud chcete, můžete lečo doplnit sázenými vejci. 

Náš tip: Lečo si můžete zavařit i na zimu do sklenic podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli