Houby v sádle: Jednoduchý způsob, jak uchovat úlovky z lesa po celý rok. Dodají vůni a chuť všem houbovým pokrmům
6. 8. 2025 Vaření
Houbová sezona je konečně tady, což pro úspěšné sběrače znamená přemýšlení, jak všechny ty úlovky rychle zpracovat. Chcete-li si je i zakonzervovat do sklenic, nabízí se hned několik možností. Třeba houby naložené v sádle pak v zimě poslouží jako ideální základ pro smaženici nebo houbovou omáčku.
Jak naložit houby?
Nadšení houbaři se mohou konečně radovat. Když totiž na mnoha místech naší vlasti vyrazí do lesa, mají naději, že se nevrátí s prázdnou. Pro milovníky houbových specialit zkrátka nastává doba smaženic, houbových omáček nebo polévek. Pokud ale najdeme hub hodně, je třeba vymyslet, jak naložit s těmi, co nestihneme sníst.
Houby si na zimu většinou sušíme nebo mrazíme, případně je nakládáme do octa. Houby lze zakonzervovat i jinými způsoby, třeba právě naložením do sádla. Získáme tak vynikající specialitu, která je snadná na přípravu, a navíc poměrně dlouho vydrží.
Mohlo by vás zajímat
Houby a sádlo - dokonalí parťáci
Houby v sádle představují tradiční metodu nakládání hub, která byla oblíbená již v minulosti. Naše babičky houby většinou uchovávaly právě v sádle, je ale možné použít i ztužený rostlinný tuk nebo čerstvé máslo. Houby a sádlo se však výborně doplňují. Tuk obecně funguje jako nositel chuti, sádlo je navíc chuťově výraznější než máslo nebo olej. Sádlo výborně zakonzervuje chuť a vůni hub, přičemž zůstane zachována i jejich struktura.
Houby v sádle lze použít stejně jako čerstvé. Stačí jen otevřít sklenici, její obsah vyklopit na pánev, přidat vajíčka a podáváme voňavou smaženici. Takto naložené houby lze použít i pod kuřecí nebo vepřové maso, do rizota nebo třeba k těstovinám.
Jejich další předností je dlouhá trvanlivost – v chladu vydrží až čtyři týdny, pokud sklenice sterilujeme, prodlouží se trvanlivost až na několik měsíců.
Jak naložit houby do sádla?
Nakládání hub do sádla je navíc mnohem jednodušší způsob než nakládání hub do octa. Houby totiž stačí jen krátce podusit a pak zalít tukem. Důležité je, aby byly ve sklenicích zcela ponořené v sádle, díky tomu se zakonzervují a ochrání před vzduchem. Přidáním více sádla vzniknou voňavé houbové škvarky, které můžete natírat na chleba nebo na topinky místo pomazánky.
K houbám můžete navíc pro lepší chuť a vůni přidat ještě prolisovaný česnek, bylinky (např. tymián či majoránku) nebo cibulku. Aspoň pak nebudete muset houbový pokrm tolik dochucovat.
Houby naložené v sádle
Budete potřebovat: 500 g očištěných hub, sůl a kmín podle chuti a 100 g sádla.
- Očištěné houby nakrájejte na kousky, vložte je do hrnce, osolte a za častého promíchávání duste asi 20 minut, až se vydusí všechna šťáva.
- Pak přidejte sádlo a nechte ho rozehřát. Podle chuti přisypte kmín. Dobře promíchejte.
- Houby se sádlem dejte do dobře vymytých a vysterilovaných sklenic. Uzavřete je víčky a sterilujte je ještě asi 45 minut při teplotě 95 °C.
Náš tip: Houby zavařené v sádle se hodí třeba do rizota. To si můžete připravit podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více