

Nejchutnější houby v octě
Suroviny
- čirůvka fialová
- pečárka hajní
- bedla červenající
- václavka
- nálev č.1:
- na 1 l vody :
- lžíce soli
- 6 kuliček pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- celer
- petržel
- nálev č. 2:
- 0,25 l octa
- 0,75 l vody
- 20 g soli
- 50 g cukru
- 7 tablet spolarinu
- 1 bobkový list
- 1 hřebíček
- 5 kuliček nového koření
- 15 kuliček pepře
- 1,5 lžičky hořčičného semínka
- 0,5 lžičky koriandru
- cibule (nakrájená)
- mrkev (nakrájená)
- celer (nakrájený)
- paprika (nakrájená)
Postup přípravy receptu
Příprava hub: očistěné houby opláchneme pod tekoucí vodou.
Ve velkém hrnci, kde houby budou do poloviny výšky a zbytek nálev č.1,houby vaříme podle velikosti a tvrdosti 10-20 minut (čirůvku, žampión a bedlu jsem vařil 15 minut, václavky 25 minut).
Připravíme nálev č. 2 tak, že všechny suroviny povaříme 10 minut.
Předvařené a okapané houby plníme spolu s cibulí, mrkví, celerem a paprikou do tří čtvrtin výše sklenice. Musí zbýt místo pro nálev. Skleničky používáme o obsahu 0,25-0,3 l.
Uzavřené, zcela ponořené ve vodě, sterilujeme 25 minut při teplotě 100 stupňů Celsia.
Poznámka od kuchařky
Tento recept, který jsem asi před 20-ti lety okopíroval z nějakého časopisu používám s úspěchem dodnes. Jeho autorem je pan Jaroslav Burda z Jablonce nad Nisou a hluboce před ním smekám.
Samozřejmě výběr hub a jejich kombinace je různá.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Nejchutnější houby v octě
-
Moc dobré,místo spolarinu jsem dala stévii v tabletkách.
-
Chválím, lepší houby v nálevu jsem nejedla !
-
Mrkvička: do Deka nakládám celý život - pozor, existuje Deko a Deko steril. Používám to první, je to stará klasická receptura a sklenice s houbami už nesterilizuji. Musí se ale houby důkladně očistit, pokrájet, vyprat a povařit min. 3-5 minut (postupně se dávají do vroucí vody), sítem vyndat do mísy se studenou vodou a propláchnout pod studenou vodou na cedníku. Pak se okapané nandají do sklenic, zalijí nálevem, lžičkou promíchají (proto se nedávají skleničky úplně plné, sednou na sebe a musí se nálev dostat mezi ně). Je jedno, zda je nálev připravený podle návodu na sáčku a doslazený asi 25 cukeriny, teplý nebo studený. Sladit můžete případně i cukrem nebo nesladit vůbec - podle chuti.
-
Dobrý den, všem,
zkoušel jsem naložit houby do deka. cca po týdnu se tvoří ve sklenici zákal a drobné bílé tečky. máte s tím někdo zkušenost?
je to normální nebo je něco špatně.
předem moc děkuji za odpověď čí radu. -
Rád bych tento způsob vyzkoušel, ale nevím, jak si interpretovat to "houby budou do poloviny výšky a zbytek nálev". To má být fakt nálev ve dvojnásobné výšce, než sahají houby? A takto to nachystám zastudena a přivádím k varu? Díky.
-
Lenka: Pokud chcete dělat nálev podle tohoto receptu,tak vynechejte Spolarin a dejte více cukru
Už se tady v komentářích o tom mluvilo a doporučeno je 75g
-
Lenka: Já dělám houby z deka,spolarin tam nedávám a myslím že ho můžete vynechat.
-
Zkoušel jste někdo nahradit Spolarin něčím jiným, případně ho vynechat? Nesnáším umělá sladidla, rozpoznám tu jejich odpornou pachuť i když jsou v minimálním množství
-
Podle návodu na sáčku NOVA je to ke spotřebě za 3 týdny od sterilizace. Používám Novu a přidám mrkev, celer, kopr, křen na kolečka.
-
Jeníku. PARÁDA. Máš +bodík 27 i když , stejně budu nakládat s "Dekem" - Zvyk je zvyk. Promiň.
-
Jendo, posílám zasloužený bod za skvělý recept na tyto houbičky, jsou moc dobré
posílám foto a velký dík za super recept
-
-
Děkuji všem za přízeň
.
-
Jendo jedním slovem-krása.
-
Janíčko, na radu Laďky som otvorila tento recept, a rozhodne ma zaujal, už len tým, že sa huby nevaria len v osolenej vode, ale v náleve
Tak som dnes zavárala, klobúčiky podpňoviek, vyšlo na 6 fľaštičiek. Voňalo to, super to vyzeralo, tak chutiť bude určite tiež výborná. Jediná zmena bola v tom, že som nedala Spolarin, ale pridala cukor, Laďka nariadila 75 g
Udeľujem Řád zlaté vařečky+ 19