Nejchutnější houby v octě

Suroviny

čirůvka fialová
pečárka hajní
bedla červenající
václavka
nálev č.1:
na 1 l vody :
lžíce soli
6 kuliček pepře
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
celer
petržel
nálev č. 2:
0,25 l octa
0,75 l vody
20 g soli
50 g cukru
7 tablet spolarinu
1 bobkový list
1 hřebíček
5 kuliček nového koření
15 kuliček pepře
1,5 lžičky hořčičného semínka
0,5 lžičky koriandru
cibule (nakrájená)
mrkev (nakrájená)
celer (nakrájený)
paprika (nakrájená)

Postup přípravy receptu

  1. Příprava hub: očistěné houby opláchneme pod tekoucí vodou.

  2. Ve velkém hrnci, kde houby budou do poloviny výšky a zbytek nálev č.1,houby vaříme podle velikosti a tvrdosti 10-20 minut (čirůvku, žampión a bedlu jsem vařil 15 minut, václavky 25 minut).

  3. Připravíme nálev č. 2 tak, že všechny suroviny povaříme 10 minut.

  4. Předvařené a okapané houby plníme spolu s cibulí, mrkví, celerem a paprikou do tří čtvrtin výše sklenice. Musí zbýt místo pro nálev. Skleničky používáme o obsahu 0,25-0,3 l.

  5. Uzavřené, zcela ponořené ve vodě, sterilujeme 25 minut při teplotě 100 stupňů Celsia.

Poznámka od kuchařky

Tento recept, který jsem asi před 20-ti lety okopíroval z nějakého časopisu používám s úspěchem dodnes. Jeho autorem je pan Jaroslav Burda z Jablonce nad Nisou a hluboce před ním smekám.

Samozřejmě výběr hub a jejich kombinace je různá.

Komentáře k receptu Nejchutnější houby v octě

  • kocourer kocourer

    Moc dobré,místo spolarinu jsem dala stévii v tabletkách.:-Q

    Odpovědět

  • Janica Janica(neregistrovaná)

    Chválím, lepší houby v nálevu jsem nejedla !

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Mrkvička: do Deka nakládám celý život - pozor, existuje Deko a Deko steril. Používám to první, je to stará klasická receptura a sklenice s houbami už nesterilizuji. Musí se ale houby důkladně očistit, pokrájet, vyprat a povařit min. 3-5 minut (postupně se dávají do vroucí vody), sítem vyndat do mísy se studenou vodou a propláchnout pod studenou vodou na cedníku. Pak se okapané nandají do sklenic, zalijí nálevem, lžičkou promíchají (proto se nedávají skleničky úplně plné, sednou na sebe a musí se nálev dostat mezi ně). Je jedno, zda je nálev připravený podle návodu na sáčku a doslazený asi 25 cukeriny, teplý nebo studený. Sladit můžete případně i cukrem nebo nesladit vůbec - podle chuti.

    Odpovědět

  • Mrkvička Mrkvička(neregistrovaná)

    Dobrý den, všem,
    zkoušel jsem naložit houby do deka. cca po týdnu se tvoří ve sklenici zákal a drobné bílé tečky. máte s tím někdo zkušenost?
    je to normální nebo je něco špatně.
    předem moc děkuji za odpověď čí radu.

    Odpovědět

  • Butani Butani(neregistrovaný)

    Rád bych tento způsob vyzkoušel, ale nevím, jak si interpretovat to "houby budou do poloviny výšky a zbytek nálev". To má být fakt nálev ve dvojnásobné výšce, než sahají houby? A takto to nachystám zastudena a přivádím k varu? Díky.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Lenka: Pokud chcete dělat nálev podle tohoto receptu,tak vynechejte Spolarin a dejte více cukru;-)Už se tady v komentářích o tom mluvilo a doporučeno je 75g;-)

    Odpovědět

  • Elina Elina(neregistrovaná)

    Lenka: Já dělám houby z deka,spolarin tam nedávám a myslím že ho můžete vynechat.:-)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Zkoušel jste někdo nahradit Spolarin něčím jiným, případně ho vynechat? Nesnáším umělá sladidla, rozpoznám tu jejich odpornou pachuť i když jsou v minimálním množství :-D

    Odpovědět

  • Vladimír Sobotka Vladimír Sobotka(neregistrovaná)

    Podle návodu na sáčku NOVA je to ke spotřebě za 3 týdny od sterilizace. Používám Novu a přidám mrkev, celer, kopr, křen na kolečka.

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Jeníku. PARÁDA. Máš +bodík 27 i když , stejně budu nakládat s "Dekem" - Zvyk je zvyk. Promiň.

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Jendo, posílám zasloužený bod za skvělý recept na tyto houbičky, jsou moc dobré:-!:-!:-K posílám foto a velký dík za super recept:-p:yes::yes::yes::-K:-))

    Odpovědět

  • jitka55 jitka55

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Děkuji všem za přízeň:-K.:-K:-K

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Jendo jedním slovem-krása.:yes::yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Janíčko, na radu Laďky som otvorila tento recept, a rozhodne ma zaujal, už len tým, že sa huby nevaria len v osolenej vode, ale v náleve ;-):-D Tak som dnes zavárala, klobúčiky podpňoviek, vyšlo na 6 fľaštičiek. Voňalo to, super to vyzeralo, tak chutiť bude určite tiež výborná. Jediná zmena bola v tom, že som nedala Spolarin, ale pridala cukor, Laďka nariadila 75 g :yes::-D:-D:-D;-)
    Udeľujem Řád zlaté vařečky :-D:-D:-D + 19

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: václavky v octě houby v octě nakládané houby v octě naložené houby houby naložené v octě houby v octu houby v octe recept nakladane houby nakládané houby bez sterilizace zavařování hub s dekem zavařování hub v pikantním nálevu recept zavarovani vaclavek recept houby v octě nakladané houby v octu houby václavky recepty houby v octe nálev čirůvka fialová recepty naložené houby v octě jak vypada houba václavka houby v octovém nálevu