Nejchutnější houby v octě
Houbová sezóna je v plném proudu, vy už máte dary lesa nasušené i zamražené a pořád nosíte další a další plné košíky? Houby sterilované v octovém nálevu vydrží bez úhony až do zimy, a pak jistě přijdou k chuti.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 1 108 kJ / 265 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2,40 g |
Tuky | 2,64 g |
Vláknina | 1,75 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 14,02 g |
Sůl | 35,00 g |
Sacharidy | 57,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Tento recept, který jsem asi před 20-ti lety okopíroval z nějakého časopisu používám s úspěchem dodnes. Jeho autorem je pan Jaroslav Burda z Jablonce nad Nisou a hluboce před ním smekám.
Samozřejmě výběr hub a jejich kombinace je různá.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
16. 7. 2022 06:18
Zavařila jsem podle Vás hřiby praváky. Tento recept je dobrý..Umělé sladidlo ne ,pouze cukr. Místo koriandru jsem dala kopr.
22. 9. 2019 11:39
Moc dobré,místo spolarinu jsem dala stévii v tabletkách.

16. 10. 2017 17:28
Chválím, lepší houby v nálevu jsem nejedla !
2. 10. 2017 18:04
Mrkvička: do Deka nakládám celý život - pozor, existuje Deko a Deko steril. Používám to první, je to stará klasická receptura a sklenice s houbami už nesterilizuji. Musí se ale houby důkladně očistit, pokrájet, vyprat a povařit min. 3-5 minut (postupně se dávají do vroucí vody), sítem vyndat do mísy se studenou vodou a propláchnout pod studenou vodou na cedníku. Pak se okapané nandají do sklenic, zalijí nálevem, lžičkou promíchají (proto se nedávají skleničky úplně plné, sednou na sebe a musí se nálev dostat mezi ně). Je jedno, zda je nálev připravený podle návodu na sáčku a doslazený asi 25 cukeriny, teplý nebo studený. Sladit můžete případně i cukrem nebo nesladit vůbec - podle chuti.
2. 10. 2017 17:12
Dobrý den, všem,
zkoušel jsem naložit houby do deka. cca po týdnu se tvoří ve sklenici zákal a drobné bílé tečky. máte s tím někdo zkušenost?
je to normální nebo je něco špatně.
předem moc děkuji za odpověď čí radu.
zkoušel jsem naložit houby do deka. cca po týdnu se tvoří ve sklenici zákal a drobné bílé tečky. máte s tím někdo zkušenost?
je to normální nebo je něco špatně.
předem moc děkuji za odpověď čí radu.
2. 10. 2017 15:52
Rád bych tento způsob vyzkoušel, ale nevím, jak si interpretovat to "houby budou do poloviny výšky a zbytek nálev". To má být fakt nálev ve dvojnásobné výšce, než sahají houby? A takto to nachystám zastudena a přivádím k varu? Díky.
16. 5. 2016 18:37
Lenka: Pokud chcete dělat nálev podle tohoto receptu,tak vynechejte Spolarin a dejte více cukru
Už se tady v komentářích o tom mluvilo a doporučeno je 75g


16. 5. 2016 14:54
Lenka: Já dělám houby z deka,spolarin tam nedávám a myslím že ho můžete vynechat.

16. 5. 2016 13:03
Zkoušel jste někdo nahradit Spolarin něčím jiným, případně ho vynechat? Nesnáším umělá sladidla, rozpoznám tu jejich odpornou pachuť i když jsou v minimálním množství 

7. 10. 2013 09:45
Podle návodu na sáčku NOVA je to ke spotřebě za 3 týdny od sterilizace. Používám Novu a přidám mrkev, celer, kopr, křen na kolečka.
12. 11. 2012 09:20
Jeníku. PARÁDA. Máš +bodík 27 i když , stejně budu nakládat s "Dekem" - Zvyk je zvyk. Promiň.
11. 11. 2012 17:49
Jendo, posílám zasloužený bod za skvělý recept na tyto houbičky, jsou moc dobré

posílám foto a velký dík za super recept














3. 11. 2010 13:27



11. 10. 2010 18:55
Děkuji všem za přízeň
.




11. 10. 2010 18:43
Jendo jedním slovem-krása.



Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Smažená rýže - základní verze
Přidáno před 12 hodinami

Pikantní zelný salát s feferonkami
Přidáno před 15 hodinami

Králík po bretaňsku
Přidáno před 17 hodinami

Polévka jako hlavní chod
Přidáno před 22 hodinami

Pomazánka z camembertu s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 22 hodinami

Krkovička na kořenové zelenině a houbách
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:

Sametová rajská omáčka
uvařil/a skocec
před 47 minutami


Krkovice na houbách a kapiích
uvařil/a Moanka
před 59 minutami

Zeleninová kaše pro Lukáška (od ukončeného 5.měsíce)
uvařil/a Smisek32
před 10 hodinami

Kynutý koláč z ovesných vloček
uvařil/a Petra Dvor.
před 10 hodinami

Králík Karlík
uvařil/a Petra Dvor.
před 10 hodinami

Špagety s uzeným masem, nivou a kysanou smetanou
uvařil/a RubyRom
před 12 hodinami

Povidlové buchty kynuté bez kynutí
uvařil/a tejaja
před 12 hodinami

Brokolice se smetanou
uvařil/a Petra Dvor.
před 13 hodinami

Jemné domácí houskové knedlíky
uvařil/a hafuska
před 13 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: václavky v octě houby v octě nakládané houby v octě naložené houby houby naložené v octě houby v octu houby v octe recept nakladane houby nakládané houby bez sterilizace zavařování hub s dekem zavařování hub v pikantním nálevu recept zavarovani vaclavek recept houby v octě nakladané houby v octu houby václavky recepty houby v octe nálev čirůvka fialová recepty naložené houby v octě jak vypada houba václavka houby v octovém nálevu
Suroviny: čirůvka fialová, pečárka hajní, houba bedla červenající, houby václavky, voda, sůl, pepř, koření nové koření, bobkový list, celer, petržel, ocet, voda, sůl, cukr, spolarin, bobkový list, koření hřebíček, koření nové koření, pepř, semínka hořčičná, koriandr, cibule, mrkev, celer, paprika
Nejchutnější houby v octě
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D8xx
33 názorů