Nejchutnější houby v octě

Jenda1 Kuchař: Jenda1

Houby 32 názorů

Suroviny

čirůvka fialová
pečárka hajní
bedla červenající
václavka
nálev č.1:
na 1 l vody :
lžíce soli
6 kuliček pepře
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
celer
petržel
nálev č. 2:
0,25 l octa
0,75 l vody
20 g soli
50 g cukru
7 tablet spolarinu
1 bobkový list
1 hřebíček
5 kuliček nového koření
15 kuliček pepře
1,5 lžičky hořčičného semínka
0,5 lžičky koriandru
cibule (nakrájená)
mrkev (nakrájená)
celer (nakrájený)
paprika (nakrájená)
Recept si zatím oblíbilo 30 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Příprava hub: očistěné houby opláchneme pod tekoucí vodou.

  2. Ve velkém hrnci, kde houby budou do poloviny výšky a zbytek nálev č.1,houby vaříme podle velikosti a tvrdosti 10-20 minut (čirůvku, žampión a bedlu jsem vařil 15 minut, václavky 25 minut).

  3. Připravíme nálev č. 2 tak, že všechny suroviny povaříme 10 minut.

  4. Předvařené a okapané houby plníme spolu s cibulí, mrkví, celerem a paprikou do tří čtvrtin výše sklenice. Musí zbýt místo pro nálev. Skleničky používáme o obsahu 0,25-0,3 l.

  5. Uzavřené, zcela ponořené ve vodě, sterilujeme 25 minut při teplotě 100 stupňů Celsia.

Poznámka

Tento recept, který jsem asi před 20-ti lety okopíroval z nějakého časopisu používám s úspěchem dodnes. Jeho autorem je pan Jaroslav Burda z Jablonce nad Nisou a hluboce před ním smekám.

Samozřejmě výběr hub a jejich kombinace je různá.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 254 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nejchutnější houby v octě

  • kocourer kocourer

    Moc dobré,místo spolarinu jsem dala stévii v tabletkách.:-Q

    Odpovědět

  • Janica Janica(neregistrovaná)

    Chválím, lepší houby v nálevu jsem nejedla !

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Mrkvička: do Deka nakládám celý život - pozor, existuje Deko a Deko steril. Používám to první, je to stará klasická receptura a sklenice s houbami už nesterilizuji. Musí se ale houby důkladně očistit, pokrájet, vyprat a povařit min. 3-5 minut (postupně se dávají do vroucí vody), sítem vyndat do mísy se studenou vodou a propláchnout pod studenou vodou na cedníku. Pak se okapané nandají do sklenic, zalijí nálevem, lžičkou promíchají (proto se nedávají skleničky úplně plné, sednou na sebe a musí se nálev dostat mezi ně). Je jedno, zda je nálev připravený podle návodu na sáčku a doslazený asi 25 cukeriny, teplý nebo studený. Sladit můžete případně i cukrem nebo nesladit vůbec - podle chuti.

    Odpovědět

  • Mrkvička Mrkvička(neregistrovaná)

    Dobrý den, všem,
    zkoušel jsem naložit houby do deka. cca po týdnu se tvoří ve sklenici zákal a drobné bílé tečky. máte s tím někdo zkušenost?
    je to normální nebo je něco špatně.
    předem moc děkuji za odpověď čí radu.

    Odpovědět

  • Butani Butani(neregistrovaný)

    Rád bych tento způsob vyzkoušel, ale nevím, jak si interpretovat to "houby budou do poloviny výšky a zbytek nálev". To má být fakt nálev ve dvojnásobné výšce, než sahají houby? A takto to nachystám zastudena a přivádím k varu? Díky.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Lenka: Pokud chcete dělat nálev podle tohoto receptu,tak vynechejte Spolarin a dejte více cukru;-)Už se tady v komentářích o tom mluvilo a doporučeno je 75g;-)

    Odpovědět

  • Elina Elina(neregistrovaná)

    Lenka: Já dělám houby z deka,spolarin tam nedávám a myslím že ho můžete vynechat.:-)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Zkoušel jste někdo nahradit Spolarin něčím jiným, případně ho vynechat? Nesnáším umělá sladidla, rozpoznám tu jejich odpornou pachuť i když jsou v minimálním množství :-D

    Odpovědět

  • Vladimír Sobotka Vladimír Sobotka(neregistrovaná)

    Podle návodu na sáčku NOVA je to ke spotřebě za 3 týdny od sterilizace. Používám Novu a přidám mrkev, celer, kopr, křen na kolečka.

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Jeníku. PARÁDA. Máš +bodík 27 i když , stejně budu nakládat s "Dekem" - Zvyk je zvyk. Promiň.

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Jendo, posílám zasloužený bod za skvělý recept na tyto houbičky, jsou moc dobré:-!:-!:-K posílám foto a velký dík za super recept:-p:yes::yes::yes::-K:-))

    Odpovědět

  • jitka55 jitka55

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Děkuji všem za přízeň:-K.:-K:-K

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Jendo jedním slovem-krása.:yes::yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Janíčko, na radu Laďky som otvorila tento recept, a rozhodne ma zaujal, už len tým, že sa huby nevaria len v osolenej vode, ale v náleve ;-):-D Tak som dnes zavárala, klobúčiky podpňoviek, vyšlo na 6 fľaštičiek. Voňalo to, super to vyzeralo, tak chutiť bude určite tiež výborná. Jediná zmena bola v tom, že som nedala Spolarin, ale pridala cukor, Laďka nariadila 75 g :yes::-D:-D:-D;-)
    Udeľujem Řád zlaté vařečky :-D:-D:-D + 19

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: václavky v octě houby v octě nakládané houby v octě naložené houby houby naložené v octě houby v octu houby v octe recept nakladane houby nakládané houby bez sterilizace zavařování hub s dekem zavařování hub v pikantním nálevu recept zavarovani vaclavek recept houby v octě nakladané houby v octu houby václavky recepty houby v octe nálev čirůvka fialová recepty naložené houby v octě jak vypada houba václavka houby v octovém nálevu

Zapomněl/a jsem heslo