Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalá houbová smaženice: Jaký tuk použít, čím houby dochutit i kdy přidat vajíčka, aby byl výsledek perfektní
Zdroj: Toprecepty

Pokud byste měli jmenovat nějaké typické jídlo pozdního léta a podzimu, určitě vás napadne smaženice. Tento jednoduchý pokrm připravuje jako první snad každý, kdo se vrátí z lesa s košíkem plným hub. I když se na první pohled zdá, že na tak jednoduchém jídle nelze nic zkazit, pár věcí je třeba si ohlídat.

Smaženice – snadná a rychlá večeře za pár korun

Smaženice patří nejjednodušším jídlům vůbec. Někdo jí říká také míchanice, jiný praženice, název však na chuť pokrmu nemá žádný vliv. Směs míchaných vajíček a hub je dokonalou esencí podzimu na talíři. Při přípravě se vůně hub line celou domácností a jen málokomu se na tuto pochoutku nezačnou sbíhat sliny.

Smaženice navíc patří k rychlovkám, které zvládnete za pár minut po příchodu z práce nebo právě z lesa. Houby stačí jen nakrájet, podusit a promíchat s vajíčky a podávat buď na talíři s chlebem nebo rovnou na opečeném chlebu či topince. Pokud ale máte na kvalitu smaženice trochu vyšší nároky a nechcete servírovat podivnou blátivou nebo naopak sraženou hmotu, musíte si s její přípravou již trochu vyhrát. Připravili jsme pro vás pár tipů, které vaši houbovou smaženici dovedou k dokonalosti.

  1. To hlavní, co potřebujete pro pořádnou smaženici je dostatek hub. Smaženice má tu výhodu, že do ní nemusíte dávat úplně výstavní kousky, ale snese třeba i babky. Nepoužívejte do ní ale rozmočené a nehezké houby, právě ty by vám smaženici přetvořily v nevzhlednou a rozbředlou hmotu. I do smaženice je dobré dát kvalitní pevné hříbky, díky nim nebude smaženice připomínat kaši. Důležité hlavně je, aby byly houby zdravé. Díky tvrdším houbám budete mít takzvaně do čeho kousnout. Ideální jsou pravé hřiby, holubinky, lišky, ryzce či křemenáče. Nejlepší je kombinace více druhů hub. Ve starých kuchařkách se dokonce uvádí, že ve správné smaženici by mělo být deset druhů hub.
  2. O houbách je známo, že jsou hůře stravitelné, proto je třeba je důkladně tepelně upravit. Na kostičky nakrájené houby je nutné nejprve osmažit pěkně dozlatova, pak zalít trochou vody, podusit doměkka a nakonec opět tekutinu nechat odpařit. Houby můžete smažit na obyčejném oleji, mnohem lepší chuti dosáhnete, když je osmažíte na másle nebo na sádle. Smaženice na másle bude jemnější, sádlo zase jejich chuť zvýrazní a dodá pokrmu příjemnou vůni. Během dušení můžete houby zakápnout trochou bílého vína, které směs příjemně ovoní.
  3. Na tuku je ovšem nutné nejprve osmažit cibuli nakrájenou nadrobno. Místo té palčivější žluté můžete použít jemnější šalotku nebo zelenou jarní cibulku včetně natě, ta smaženici i barevně oživí. Milovníci masa mohou cibulový základ vylepšit ještě nasekanou slaninou nebo špekem, které dodají smaženici masovou chuť. Na tento základ se pak vloží právě houby, osmahnou se, zalijí vodou a nechají dusit.
  4. Pokud se vám nepodařilo nasbírat dostatek hub, můžete smaženici nastavit zeleninou. Hodí se na plátky nakrájená cuketa nebo lilek, které ve smaženici ani nepoznáte. Stačí je jen podusit společně s houbami.
  5. Směs je dobré i nějak okořenit. Klasika je mletý kmín, který se k houbám výborně hodí. Dále nesmí chybět pepř (černý nebo bílý), můžete přidat i trochu mleté papriky nebo tymián, který zase smaženici dodá trochu jiný středomořský rozměr. Někteří smaženici dochucují i česnekem. Se solí šetřete, bude se přidávat ještě k vajíčkům.
  6. Přidání vajec je poslední krok k dokonalé smaženici. Vajíčka ovšem nerozklepávejte na pánev po jednom. Předem si je rozklepněte do misky a prošlehejte se solí. Pak je rovnou vlijte k houbám a promíchejte, aby se vajíčka dobře spojila s houbami. Sledujte hlavně teplotu, aby se vejce nesrazila a nevytvořila společně s houbami podivnou tuhou hmotu. Smažte jen tak dlouho, aby vejce trochu ztuhla, neměla by být ale úplně dodělaná. Právě to zajistí krémovitost smaženice. Nemusíte se bát, na horké pánvi vejce ještě dojdou, i když už je odstavíte z ohně.
  7. Do hotové smaženice je možné vmíchat i trochu strouhaného sýra (nejlépe parmazánu), který ji dosolí a zvýrazní chutě. Houbovou chuť lze podpořit pár kapkami lanýžového oleje. Před podáváním smaženici dozdobte najemno nakrájenou pažitkou nebo zelenou petrželkou.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více