Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kečup využijete do mnoha jídel.
Zdroj: Toprecepty

Keříky se prohýbají pod zrajícími rajčaty a připomínají nám, že sezona kečupu už je zase tady. Možná používáte svůj osvědčený recept, nebo ho teprve hledáte. Poradíme vám, po kterém koření sáhnout pro klasický, jemný i pikantní kečup a kdy ho přidat, aby si koření či bylinky uchovaly co nejlepší chuť a vůni.

Domácí kečup

Když si na zahradě vypěstujeme dostatek rajčat, po chvíli začneme přemýšlet, jak je mimo salátů, polévek, omáček nebo sušení zužitkovat. A pak přichází ke slovu domácí kečup. Oproti kupované verzi má tu výhodu, že si sami určíme nejen množství cukru a soli, ale také výslednou chuť. Správná kombinace bylinek a koření dokáže z rajčatové směsi vytvořit aromatický a vyvážený kečup, který se hodí k masu, k hranolkům i do různých pokrmů.

Jaké koření použít do domácího kečupu?

Tradiční kečup má jemně sladkokyselou chuť s lehce exotickým nádechem. Pokud se chceme držet osvědčené klasiky, je třeba zvolit základní koření pro toto klasické dochucovadlo.

  • Nové koření dodá lehce nasládlou, pikantní a kořeněnou chuť.
  • Hřebíček je velmi výrazný, proto stačí pár kusů, jinak přebije ostatní chutě.
  • Bobkový list zjemňuje kyselost rajčat a dotváří celkovou vůni.
  • Černý nebo bílý pepř poskytne mírnou pikantnost.
  • Sladká paprika dodá jemně nasládlou, lehce ovocnou a hřejivou chuť, která podpoří přirozenou sladkost rajčat.
  • Skořice v malém množství se postará o teplý, nasládlý tón, typický pro starší receptury.

Pro jemný, dětský kečup vynecháme ostré tóny a volíme spíše bylinky, jako je čerstvá nebo sušená bazalka a oregano, které navodí středomořský charakter. Zvolit můžeme i tymián, který poskytne lehce nasládlou, bylinkovou chuť. Čerstvá nebo sušená petrželka přidá na svěžesti.

Milovníci ostřejších chutí mohou přidat čerstvé či sušené chilli papričky podle požadované pálivosti. Ostrost zajistí i kajenský pepř. Jemnou štiplavost zase hořčičné semínko.

Pro sladší a aromatičtější verzi můžeme přidat fenykl, jehož nasládlá anýzová chuť překvapivě dobře ladí s rajčaty. Variantou pro exotický nádech jsou zase semínka koriandru. Zmiňovanou aromatičnost a jemnou štiplavost může kečupu poskytnout sušený nebo čerstvý zázvor.

Kdy přidat koření do kečupu

Koření přidáváme postupně podle jeho druhu. Tvrdší koření, jako je bobkový list, hřebíček, skořice či nové koření, vložíme do směsi hned na začátku, mleté koření a jemné bylinky až ke konci, aby neztratily vůni. Domácí kečup můžeme dochutit i kapkou octa nebo citronové šťávy – podpoří svěžest a prodlouží trvanlivost.

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Jak připravit domácí kečup

Na jednu dávku kečupu potřebujete: 2 kg rajčat, 250 g neloupaných jablek, 250 g cibule, 125 ml octa, 1 lžíci soli, 1 lžíci mleté sladké papriky, 1/2 lžičky mleté pálivé papriky (nebo 1 feferonku), 5 hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, 150 g cukru.

Jak na to? 

  1. Umytá rajčata, jablka a oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka a dejte vařit s octem, solí, oběma paprikami, hřebíčky, novým kořením a pepřem. Vařte 1,5 hodiny.
  2. Pak přidejte cukr, promíchejte a vařte bez pokličky ještě 15 minut (můžete vařit i déle), až kečup zhoustne.
  3. Po uvaření směs rozmixujte, přeceďte a nalijte do sklenic. Otřete jim hrdla a dobře je zavíčkujte.
  4. Pokud kečup doma používáte méně často, určitě si jej zavařte, aby vydržel déle a nezkazil se.

Náš tip: Z rajčátek si připravte podle následujícího videoreceptu výborný domácí kečup

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli