Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušené švestky využijete do kaší, kompotů, zelňačky, pod maso, ke svačině i při zácpě. Usušit je je přitom snadné.
Zdroj: Toprecepty.cz

Letošní úroda švestek je obzvlášť bohatá. Pokud jste si už dostatečně užili švestkových knedlíků, kynutých koláčů, buchet na plech, pečení povidel a zavařování kompotů, přišel čas na sušené švestky. Ukážeme vám jednoduchý postup, podle kterého švestky spolehlivě usušíte, aby dlouho vydržely a nezplesnivěly. Jejich využití je totiž neuvěřitelně široké.

Pestré využití sušených švestek

Švestky patří k nejoblíbenějšímu podzimnímu ovoci. Sladké a šťavnaté plody chutnají skvěle čerstvě spadané i utržené ze stromu, samotné, zapečené v závinech, koláčích, rýžových nákypech i knedlících, svařené na klevelu na kaších nebo v jogurtu. Abychom si je mohli vychutnat i v chladném zimním období, chystáme z nich kompoty, povidla, ale také je můžeme uchovávat sušené. 

Sušené švestky se hodí do moučníků, sladkých jídel, omáček, masitých pokrmů i jako součást svačiny. Září ve vánoční zelňačce, v tomáškovém kompotu k vánočce i v kaprovi načerno. Sušené švestky zvyšují peristaltiku střev, čímž napomáhají trávení a zmírňují zácpu.

Nabízejí se hned tři možnosti, jak toto výborné ovoce usušit a přichystat si tak zásobu na zimu. 

Jaké švestky se hodí na sušení

Na sušení se nejlépe hodí plody plně vyzrálé, sladké a nepoškozené. Neměly by být přezrálé ani otlačené. Ideální jsou odrůdy s vyšším obsahem cukru, protože si lépe uchovají chuť a sušením získají příjemně karamelový tón.

Jak na to, aby švestky byly vláčné a vydržely dlouho?
  • Švestky omyjeme a osušíme.
  • Rozpůlíme je a vypeckujeme – usuší se rychleji a rovnoměrněji. Můžeme je ale nechat celé, jen je opatrně vypeckujeme (natrhneme nebo nařízneme je co nejméně a prstem vytáhneme pecku).
  • Chceme-li urychlit sušení, můžeme celé plody krátce blanšírovat (ponoříme je na 30 vteřin do horké vody a pak rychle ochladíme v míse s ledovou vodou). Tím se naruší slupka a vlhkost se bude lépe odpařovat.

Jak sušit švestky v troubě

Troubu předehřejeme na 50 °C. Švestky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a dáme je do trouby. Kdo má v troubě ventilátor, zapne program s ventilátorem. Kdo nemá, musí nechat mírně pootevřená dvířka, aby mohla vlhkost z ovoce odcházet. Po 4 hodinách sušení plech vyndáme, necháme švestky vychladnout a opět je vložíme sušit do trouby, tentokrát vyhřáté na 65 °C.

Po 3,5 hodinách horké švestky orosíme studenou vodou. Budou potom černé a pěkně lesklé. Necháme je ještě 1/2 hodiny dosušit. Sušení trvá podle velikosti plodů 8–12 hodin. Občas je otočíme.

Jak sušit švestky v sušičce 

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob sušení je v sušičce. Teplotu nastavíme podle návodu ke konkrétnímu přístroji a švestky necháme sušit přibližně 15–24 hodin.

Výhodou je rovnoměrná cirkulace vzduchu a možnost usušit i větší množství najednou.

Chceme-li sušení urychlit, pravidelně obměňujeme síta. To nejspodnější dáme nahoru a opakujeme tento postup každou hodinu.

Jak sušit švestky na slunci

Když jsou krásné teplé dny, můžeme zvolit i tradiční metodu sušení, tedy na slunci. Připravené švestky rozložíme na síta nebo mřížky a zakryjeme je jemnou síťovinou, čímž je chráníme před hmyzem. Tento způsob sušení trvá několik dní. Vyžaduje suché počasí a horké dny, ale výsledkem je velmi intenzivní chuť švestek. Na noc švestky uložíme dovnitř, aby venku nenavlhly ranní rosou. 

Správně usušené švestky jsou na dotek pružné, lehce gumové a nelepí se. Neměly by být ani tvrdé jako kámen, ani příliš mokré. Nesmí být přesušené, ztvrdlé nebo spálené.

Švestky

Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…

Jak skladovat sušené švestky

Usušené vychladlé švestky dáváme do zcela suchých a čistých nádob nebo plátěných sáčků. Dobře je uzavřeme a uložíme na chladné a tmavé místo, mimo dosah tepla a slunečního světla. 
Sušené švestky pravidelně kontrolujeme (zhruba jednou měsíčně), jestli se neobjevila plíseň nebo známky zkažení. Pokud ano, švestky okamžitě vyhodíme. 

Náš tip: Dostanete-li při vypeckovávání švestek chuť na něco sladkého, upečte si vynikající drobenkovou buchtu se švestkami podle našeho videoreceptu.

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli