Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

zelňačka
Zdroj: Toprecepty, krkovicka.x

Na štědrovečerním stole nemusí být jen rybí polévka. Může to být klidně vánoční zelňačka. A není to nic neobvyklého. Připravte si tuto sváteční polévku v trochu jiné podobě.

Jak vypadá sváteční zelňačka

Že zelná polévka patří na štědrovečerní stůl vědí dobře na Slovensku, protože tam je jejich kapustnica součástí tohoto slavnostního stolování. Na zelňačku existuje spousta variant. Liší se různými druhy masa, jiný dokonce přidává sušené švestky. Základem je ale ve všech případech výborné kysané zelí.

Jaké ingredience se hodí do zelňačky

Jak už jsme uvedli, hrát si můžete s masem, kořením, ale i dalšími inrediencemi. Z koření se do zelňačky hodí paprika. Většinou se používá sladká paprika. Milovníci ostrých jídel si nejspíš přidají pálivou papriku, případně feferonku. Kromě toho můžete sáhnout po kmínu, novém koření, pepři, bobkových listech, ale i po jalovci

Někdo dává do zelňačky kvalitní klobásku, jiný nepohrdne kousky uzeného masa. Kromě cibule se do této polévky někdy přidává i česnek podle chuti. Roli v polévce hraje také vývar. Může být zeleninový i masový. Pokud sáhnete po uzených žebrech, můžete kromě zbytků masa získat i vývar tím, že kosti necháte alespoň 2-3 hodiny vyvařit. 

Kysané zelí

Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…

Jak připravit vánoční zelňačku

Vytuněná varianta zelňačky se báječně hodí ke svátečnímu hodování. Co na ni budete potřebovat? 2 střední cibule, 2 klobásy, 1 lžíce másla, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička kmínu, 3 ks nového koření, 5 ks pepře, 3 bobkové listy, 3 střední brambory, 400 g bílého kysaného zelí, 1,3 l vývaru, 100 g nesířených sušených švestek, 150 ml smetany ke šlehání, med podle chuti, sůl a zakysaná smetana na podávání.

Jak na to? Nechte si okapat zelí, nálev nevylévejte. Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na plátky. Klobásy nakrájejte na kolečka. V hrnci se silnějším dnem nechte rozpustit máslo a přidejte cibuli, kterou mírně restujte. Nechte ji zezlátnout, pak přidejte klobásu a prudce ji opečte. Dobře míchejte, aby se netvořily připečeniny. Zasypte kmínem, paprikou, přidejte nové koření a pepř a rychle zarestujte. Pokud bude zelí příliš kyselé, tak ho propláchněte. Přidejte zelí a směs dobře promíchejte. Zalijte ji vývarem. Do hrnce vložte bobkový list, sůl a nechte mírně vařit. Švestky pokrájejte na polovinu. Po 20 minutách je přidejte k polévce. Brambory oloupejte, dvě a půl nakrájejte na menší kostky a také je přesuňte do polévky. Zbytek brambory nastrouhejte do polévky jako zahuštění. Vařte, dokud brambory nebudou měkké.

Polévku můžete zjemnit smetanou ke šlehání, dochuťte medem a solí, případně přilijte trochu nálevu ze zelí. Hotovou polévku ozdobte lžicí zakysané smetany.

Náš tip: Pokud máte rádi houby, báječně se hodí i do této polévky. Sušené houby namočte dostatečně dopředu a uvařte je zvlášť. Vyvařenou vodu využijte do polévky místo části vývaru. 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více