Krájené hranaté koláče z plechu. Nemusí se tvarovat a báječně chutnají k odpolední kávě i jako rychlá svačina dětem ve škole
2. 9. 2025 Vaření
Někdo je miluje s tvarohem, jiný s povidly a další s mákem. Bez těchto náplní se neobejdou žádné z tradičních českých kynutých koláčů. Ty klasické jsou kulaté, v krájené hranaté verzi se ovšem mnohem snáze připravují, chuť přitom zůstává úplně stejná.
Kynuté koláče světí posvícení
Kynuté koláče jsou pro českou i moravskou kuchyni typické a lze je bez přehánění považovat za naše národní dědictví. Odedávna doprovázely všechny sváteční příležitosti – od svateb přes křtiny až po pohřby. Nejvíc se však pojily s poutěmi a posvíceními, jejichž čas právě nastává.
Nejvíc posvícení se tradičně konalo na podzim, kdy se oslavovala sklizeň. Jídla bylo dostatek, práce na polích ubývalo, a tak nastával čas na oslavy, svatby, ale i změnu služby. Koláče byly považovány za symbol hojnosti, ale také radosti a pohostinnosti, neboť se běžně dávaly jako výslužka na svatbách, čeledínům po službě a také pocestným.
Mohlo by vás zajímat
Různé verze koláčů
Tradičně se koláče pekly z kynutého těsta a lišily se velikostí a tvarem. Dalo by se říct, že skoro každý kraj měl svou speciální verzi. Nejběžnější ale byly a jsou ty kulaté s náplní uprostřed. Právě náplně jsou na koláčích to nejlepší, navíc ve spojení s křupavou drobenkou na vrchu.
V létě a na podzim se plní různými druhy ovoce podle toho, které je zrovna v sezoně. Nejběžnější je ale tato trojice náplní – tvarohová, maková a povidlová, stejná jako se dává do dalšího tradičního českého moučníku, do buchet.
Koláče, které nemusíte tvarovat
Pokud máte zkušenosti s kynutým těstem, upéct z něj koláče není žádná věda. Asi nejsložitější je tak jejich tvarování, hlavně pokud byste chtěli upéct koláčky malinké.
Netrváte-li ovšem na kulatém tvaru, celý proces si můžete usnadnit tak, že kynuté těsto vyválíte na celou plochu plechu. Do něj pak vytlačíte důlky na náplň, naplníte je a upečete. Pak už jen hotový koláč nakrájíte na kousky a hned máte spoustu malých koláčků, které chutnají jako klasické, jen nejsou kulaté, ale hranaté.
Jak upéct krájené hranaté koláče?
Předností těchto speciálních kynutých koláčků je, že nemusíte těsto krájet na kousky a pak jednotlivě tvarovat koláče, ale máte je hotové všechny najednou. Použít do nich můžete všechny klasické náplně, případně můžete na jeden plech dát vedle sebe i víc náplní. Koláč pak trochu připomíná tradiční posvícenské koláče zvané kecané, které se pekly třeba v severních Čechách.
Koláčky se hodí nejen na oslavu, ale i jako pohoštění pro návštěvu. Snadno je také zabalíte dětem na svačinu do školy, kde je zajisté potěší. Upečte si tvarohové hranaté koláče s povidly podle našeho receptu.
Na plech o rozměrech cca 37 x 28 cm budete potřebovat: Na těsto: 200 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, nastrouhanou kůru z 1/2 bio citronu (nebo chemicky neošetřeného), špetku soli, 80 g moučkového cukru, 210 ml mléka, 70 g másla (nebo jiného tuku), 1 žloutek a 16–18 g čerstvého droždí. Na náplň si připravte: 250 g měkkého tvarohu v kostce, 50 g krupicového cukru (podle potřeby), 1 sáček vanilkového cukru, nastrouhanou kůru z 1/2 bio citronu (nebo chemicky neošetřeného), 1 lžíci rumu, 1 menší vejce, 70 g povidel, strouhaný perník na zahuštění povidel (pokud je třeba) nebo rum na zředění, moučkový cukr a vanilkový cukr na posypání.
- Odvažte si všechny sypké přísady a odměřte ty tekuté. Část mléka mírně ohřejte tak, aby bylo vlažné, nikoli horké, a rozmíchejte v ní lžíci cukru, všechno droždí a tolik mouky, aby vzniklo těstíčko. Hotový kvásek nechte vzejít. Trvá to asi 10–15 minut, podle okolní teploty.
- Kvásek dejte do větší mísy, přidejte ostatní suroviny a vařečkou nebo robotem vypracujte těsto. Hotové těsto mírně zaprašte moukou, mísu zakryjte utěrkou a nechte nakynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem, což trvá asi hodinu.
- Mezitím připravte náplň. Tvaroh smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, rumem, citronovou kůrou podle chuti a vejcem. Povidla rozmíchejte a případně je zřeďte troškou rumu nebo zahustěte strouhaným perníkem.
- Vykynuté těsto rozválejte na vále do obdélníkového tvaru o velikosti plechu. Ten vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem. Těsto přeneste na plech a ještě ho případně vyválejte pomocí válečku k okrajům. Plech s těstem přikryjte utěrkou a nechte vykynout zhruba 20 minut.
- Do vykynutého těsta vytlačte pomoučeným rovným dnem skleničky nebo pevnějším kelímkem o průměru 55 mm dvanáct prohlubní. Vždy silně zatlačte až dospodu a snažte se dělat důlky rovnoměrně v řadě, kvůli pozdějšímu krájení. Důlky ihned naplňte tvarohem, nejlépe to jde cukrářským sáčkem s rovnou špičkou. Doprostřed ještě dejte trošku povidel.
- Koláč vložte do předehřáté trouby na 175–180 °C a pečte asi 35 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Po vychladnutí pocukrujte a nakrájejte na porce.
Náš tip: Rychlý kynutý koláč na plech můžete upéct i podle našeho videoreceptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více