Znáte kotrč? Nádherně voní lesem a v této syté dršťkovce, která potěší hlavně vegetariány, báječně křupe
11. 9. 2025 Vaření
Milujete dršťkovou polévku a rádi byste ji ochutnali v moderním provedení? Nebo naopak dršťky nemůžete ani cítit, a proto se této syté a výživné polévce obloukem vyhýbáte? V obou případech vyzkoušejte dršťkovou polévku z kotrče. Od originálu ji téměř nepoznáte a žvýkavé dršťky v ní nahrazuje křupavá houba. Prozradíme vám i další druhy hub, které se do této „klasiky bez drštěk“ hodí.
Dršťková polévka
Jedni ji milují, druzí ji nemohou ani cítit, ale pravdou je, že dršťková polévka tvoří základ české kuchyně a zejména v hospodách se objevuje poměrně často. Patří do zlaté kolekce přesnídávkových polévek, které zasytí a dříve se podávaly už kolem desáté dopoledne v bufetech či závodních jídelnách.
Připravuje se z hovězích drštěk (předžaludků), které nejprve uvaříme doměkka a podáváme v lehce zahuštěném vývaru na paprikovém základu. Typická je sytá, kořeněná chuť, vůně majoránky, cibule a česneku a výrazná červenohnědá barva. Polévku zpravidla doplňuje čerstvé pečivo.
„Falešná dršťková“ zachovává chuť i koření tradiční polévky, ale dršťky nahrazujeme jinou surovinou – nejčastěji houbami. Důvody jsou různé: dostupnost a cena drštěk, osobní preference, ale i fakt, že dobře zvolené houby nabídnou podobnou texturu jako dršťky, ale bez charakteristického odéru, který je někdy provází (zvlášť, pokud nejsou dobře proprané a uvařené). Někomu zkrátka dršťky nechutnají, jiný je vegetarián.
Ze všech hub se do této role výborně hodí právě kotrč kadeřavý. Má jemnou vláknitou strukturu, která po nakrájení na proužky připomíná dršťky, zároveň je aromatický a polévku krásně provoní.
Mohlo by vás zajímat
Další vhodné houby
Když není po ruce kotrč, dobře fungují i jiné druhy hub s pevnější strukturou a vláknitou dužninou. Konkrétně můžeme sáhnout po václavkách, hlívě ústřičné, někdo ocení i penízovku sametonohou.
Vodnaté druhy nebývají ideální – polévku zbytečně zředí a texturou dršťky nenapodobí. Každá houba dodá polévce trochu jiný charakter – „masitější“ kousky, jemnou chuť, kořeněnou vůni.
U hub je však třeba dbát na bezpečnost. Vaříme pouze z hub, které spolehlivě poznáme a jsou v dobrém stavu. Vždy je důkladně tepelně upravíme. Pokud si nejsme jisti určením druhu hub, můžeme zkonzultovat nález s mykologickou poradnou.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak připravit dršťkovou polévku z kotrče
Na 4 porce budete potřebovat: 400 g kotrče (nebo hlívy), 2 lžíce sádla, 1 cibuli, 2 lžičky sladké mleté papriky, 1 špetku pálivé mleté papriky, 1,25 l vody, 1–2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 2–3 stroužky česneku a 1 lžíci majoránky.
Jak na to?
- Houbu důkladně očistěte a nakrájejte na větší nudličky. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno.
- Na sádle zpěňte cibuli, zasypejte oběma druhy papriky, orestujte zhruba 10 vteřin, až se rozvoní a přidejte houby. Pozor, ať se paprika nespálí, zhořkla by.
- Základ zalijte horkou vodou a houby duste doměkka, asi 30 minut.
- V rendlíku rozehřejte máslo, vsypte mouku a za stálého míchání orestujte na zlatavou jíšku. Zašlehejte ji ruční metličkou do polévky.
- Polévku dochuťte kořením, oloupaným a prolisovaným česnekem a podle potřeby dosolte.
- Podávejte ji s čerstvou houskou nebo chlebem.
Náš tip: Falešnou dršťkovou polévku můžete připravit i z jiné skvělé houby, z hlívy ústřičné. Třeba podle následujícího videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více