Před 17 lety otevřeli v Lošticích malý podnik. Dnes dělají s tvarůžky langoše, dortíky i větrníky a jezdí za nimi davy
12. 9. 2025 Rozhovory a reportáže
Původně měli jen malé lahůdky nedaleko Olomouce. K běžné nabídce Zdeňka se svou dcerou Blankou tehdy vymyslely koláček a šáteček s tvarůžky a tak začala vznikat unikátní tvarůžková cukrárna, do které se sjíždějí lidé nejen z Česka. Vyrazili jsme na místo taky, zjistit, jaká je nabídka i co Zdenku kdysi k zajímavému nápadu vedlo.
Slavná sýrová specialita
Olomoucké tvarůžky jsou jednou z našich nejslavnějších regionálních specialit a vlastně i takovou sýrovou perlou v rámci celé České republiky. Jejich specifická chuť a výrazná vůně mohou být pro někoho výzvou, přesto si právě díky nim získaly své věrné fanoušky nejen doma, ale i v zahraničí. Zařadily se mezi slavné evropské sýry a dokonce jsou chráněny značkou CHZO (chráněné zeměpisné označení).
Mohlo by vás zajímat
Tvarůžky z Loštic v jiné podobě
Ačkoli nesou název olomoucké, ve skutečnosti pocházejí z města Loštice ležícího v Olomouckém kraji. Jedním z místních lákadel kromě tvarůžkové prodejny a muzea je unikátní tvarůžková cukrárna, jejíž nabídka leckoho překvapí. Jejich zákusky byste totiž s přehledem zaměnili za ty klasické, ovšem jen do doby, než byste je ochutnali.
Všechny místní moučníky mají společnou jednu surovinu, a tou je právě nízkotučný zrající sýr s výraznou, pikantní chutí a typickou pronikavou vůni. Krémy a náplně v zákuscích totiž nevoní čokoládou či vanilkou, ale právě tvarůžky. Překvapivě ale nejsou sladké, jak se mnozí domnívají, ale slané. Klasické zákusky tak připomínají jen svým vzhledem, ale jejich chuť je slaná.
Koláček a šáteček s tvarůžky
S myšlenkou vytvořit nějaký tvarůžkový podnik přišla před 17 lety Zdeňka Poštulková. Setkali jsme se s ní přímo v Lošticích před tvarůžkovou cukrárnou, jejíž součástí je dnes i tvarůžkové bistro. V té době ještě v Lošticích nebyla ani podniková prodejna, takže lidé neměli moc možností kde nějaké tvarůžkové dobroty ochutnat. Poštulkovi tenkrát otevřeli lahůdky, v nichž nabízeli točenou zmrzlinu, párky v rohlíku a burgery, postupně začali přidávat jídla z tvarůžků.
Zdeňka společně se svou dcerou Blankou tehdy vymyslely první dva tvarůžkové moučníky, a to loštický koláček a šáteček. K tvarůžkové cukrárně v Lošticích později přibyla i cukrárna v Olomouci, kterou ale byli nuceni již zavřít.
Součástí cukrárny v Lošticích se před pár lety stalo již zmiňované bistro, kde si můžete objednat i tvarůžkovou klasiku – smažené tvarůžky nebo třeba langoše s tvarůžky.
Mohlo by vás zajímat
Originální tvarůžkový tatarák
Tvarůžková cukrárna a bistro jsou dodnes rodinným podnikem. Jejich velkou specialitou je tvarůžkový tatarák, s nímž přišli jako první a který je opravdu úžasný. „Dnes je tvarůžkový tatarák všude. Máme radost, když ho vidíme třeba na druhé straně republiky, i když si ho samozřejmě každý dělá trochu jinak,“ říká s úsměvem Zdeňka Poštulková.
V bistru ho nabízejí na chlebu, ale můžete si jej koupit i domů ve sklenici. Sezonně tu připravují rovněž nakládané tvarůžky, a dokonce si jen pro vlastní spotřebu vyrábějí domácí tvarůžky. „Tvarůžky necháváme chvíli v teple, aby se trochu rozjely, neboť na zákusky potřebujeme, aby byly dostatečně uzrálé,“ vypráví paní Zdeňka.
Jako opravdové zákusky
Nyní připravují tvarůžkové zákusky nejen pro svou cukrárnu, ale i na zakázku na různé oslavy nebo svatby, a to v mini variantách, které jinak běžně nenabízejí. K jejich nejoblíbenějším moučníkům patří podle Zdeňky Poštulkové šáteček a korunka. Tu dělají dokonce v několika verzích.
My jsme ochutnali speciální perníkovou korunku zdobenou brusinkami, v níž se krásně propojovaly sladké a slané chutě a brusinky v kombinaci s perníkem zjemňovaly pikantnost tvarůžků. „Celkem máme osm druhů těchto dortíků, ale vždy děláme tak tři nebo čtyři a střídáme to,“ říká Zdeňka.
Oblíbené jsou i větrníky, mezi nimiž nyní vede ten s medvědím česnekem. Populární je třeba koláček z listového těsta s tvarůžkem navrch zdobený jablečnými povidly, a samozřejmě také různé druhy závinů jak jinak než s tvarůžky.
Padesát kilo tvarůžků za týden
Nejúspěšnějším obdobím je pro bistro a cukrárnu léto, kdy do Loštic za tvarůžky míří nejvíc lidí. V tu dobu tu spotřebují 50 kilo tvarůžků během týdne. Silný je pro ně ale také duben, kdy se koná tvarůžkový festival, na který se dlouho připravují.
Na Vánoce zase sázejí na různé druhy slepovaných tvarůžkových sušenek, které si rovněž u nich můžete objednat domů. Na Silvestra zase frčí tvarůžkové pěny – ty si lidé kupují domů na chlebíčky. Pokud vás ale lákají samotné zákusky, určitě si na ně zajeďte přímo do Loštic, návštěva tvarůžkové cukrárny za to stojí.
Na fotografie tvarůžkových moučníků a vůbec celé cukrárny a bistra se můžete podívat v naší fotogalerii:
Náš tip: Máte-li rádi smažené tvarůžky, můžete si je připravit podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více