Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Topinka. Křupavá, česnekem vonící, lehce mastná klasika, která u nás patří ke stálicím v mnoha domácnostech. I díky směsím, které na topinku namažeme. Od tradičních masových pomazánek přes zeleninové varianty až po pikantní experimenty s tvarůžky. Jeden takový předvedl food influecer Ostravsky Gastrošef.

Masová klasika

Když se řekne topinka, mnozí si automaticky vybaví masovou směs. A právem. Mletá hovězí nebo kuřecí směs s cibulí, paprikou, rajčatovým protlakem a kořením je jistotou, která funguje dlouhá léta. Často připomíná směs na čínu nebo lehce upravené boloňské ragú, jen je sušší, aby topinka držela tvar.

Zeleninová volba

Když chceme, aby topinka byla alespoň trochu zdravější, zvolíme místo masa zeleninu. Populární je směs z cukety, česneku, cibule a vajec, někdy doplněná sýrem. Funguje jak teplá, tak studená. Navíc se do ní může schovat leccos, co máme v lednici.

Můžeme vytvořit také speciální lečo. Stačí podušená paprika, rajčata, cibule a trocha pepře a vznikne nám lehce pálivá směs. Vyzkoušet můžete i pomazánku z pečeného lilku a česneku.

Netradiční experimenty

Vzhledem k tomu, že „osmažený chleba“ je u nás skutečně velmi oblíbený, pouštíme se často i do experimentování. Proto se na topinkách stále častěji objevují netradiční chutě, třeba fazolová pomazánka s uzenou paprikou, pikantní hummus s jalapeños nebo mexická směs s kukuřicí, fazolemi a chilli. Oblíbené jsou i „pizza“ směsi, založené na rajčatovém základu s olivami, sušenými rajčaty a sýrem, který se zapeče přímo na topince

Tvarůžky pro otrlé

Tvarůžky a směsi, v nichž se nachází, jsou kapitola sama pro sebe. Ostravská, olomoucká i „co dům dal“ verze. Nejčastější je ta se smetanou, cibulí a paprikou, někdy zjemněná majonézou, jindy zostřená feferonkou. Populární Ostravsky Gastrošef se také do jedné „pustil“ a na Instagramu ukázal, jak jednoduché to je. Jak je jeho zvykem, jde o pálivé jídlo, kterému dodává štiplavost i česnek, který perfektně doplňuje právě výrazné tvarůžky.

Tvarůžková směs na topinky

Na přípravu netradiční směsi na topinku budete potřebovat: 100 g pancetty, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, nakládané papričky jalapeños (podle chuti), 5 krajíců chleba, 1 balení tvarůžků (125 g), cherry rajčata a křepelčí vajíčka.

Jak na to?

  1. Cibuli nakrájejte najemno, pancettu na slabé proužky, česnek na tenké plátky stejně jako jalapeños.
  2. Chleba opečte z jedné strany nasucho na pánvi, kterou můžete dát do trouby.
  3. Na pánev dejte pancettu s cibulí a nechte ji zezlátnout. Poté přidejte česnek.
  4. Tvarůžky nakrájejte na malé kousky, které přidejte do již vypnuté pánve a nechte lehce spojit se zbylými surovinami. 
  5. Směs dejte na krajíce chleba (na opečenou stranu) a do pánve vložte pečící papír. Na něj vložte topinky se směsí, posypte je papričkami jalapeño, rajčaty, rozříznutými napůl.
  6. Pánev vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte zhruba 10 minut.
  7. Poté navrch přidejte volská oka z křepelčích vajec a oblíbené bylinky. 

Jak si vedl Ostravsky Gastrošef v soutěži Prostřeno!, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Ostravsky Gastrošef v Prostřeno!

Ukázat 13 fotografií

Náš tip: Pokud máte raději na topinku zeleninovou směs, připravte si tu podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku