Nejlepší recept na rybí filé zapečené se sýrem: Záleží na druhu ryby i na pořadí přidání jednotlivých surovin
20. 9. 2025 Vaření
Rybí filé je v našich končinách stále velmi populárním způsobem, jak zkonzumovat alespoň trochu rybího masa, které je tak zdravé pro náš organismus. V českých domácnostech se většinou filé obalí a usmaží nebo jen s kmínem opeče na pánvi. Zkoušeli jste ho ovšem zapéct v troubě se sýrem?
Jak vybrat správný kousek ryby
Pro tento recept lze využít jak mražené, tak čerstvé filé. Nejčastěji se používá treska, pangasius nebo tilapie, avšak velmi chutná je i varianta z mořské štiky či ze sladkovodního candáta.
Důležité je, aby maso nebylo příliš vodnaté, což by mohlo ovlivnit výslednou konzistenci pokrmu. Při výběru mraženého filé se vyplatí dát pozor na obsah glazury a vybírat výrobky s co nejnižším podílem přidané vody. Při glazování se ryba krátce ponoří do vody a pak zmrazí. Na povrchu se vytvoří tenká vrstva ledu, která ji chrání před poškozením, nadměrným vysycháním a oxidací.
Mohlo by vás zajímat
Sýr jako klíčová složka
Důležitou roli v tomto pokrmu hraje sýr. Záleží především na typu, který zvolíte. Tvrdé sýry, jako je eidam či gouda, vytvoří na povrchu zlatavou a pevnou kůrku. Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete sáhnout po nivě, čedaru nebo parmezánu, které dodají pokrmu jemně pikantní nádech.
Naopak sýr typu mozzarella zajistí krémovou, vláčnou strukturu, která rybí maso příjemně obalí. Ideální je kombinace dvou druhů sýru – například eidam pro kůrku a mozzarella pro vláčnost.
Další ingredience
Pokud chcete připravit rychlý oběd nebo večeři, nemusíte už nic velkého vymýšlet. Rybí filé zapečené se sýrem chutná vždycky dobře. Jestli si však chcete s jídlem trochu pohrát, není problém. Před samotným zapečením lze filé lehce dochutit citronovou šťávou, solí, pepřem a případně bylinkami, jako je tymián nebo petržel.
Pro zjemnění pokrmu se často přidává smetana nebo bešamelová omáčka, která dodá celému jídlu krémovou konzistenci. Někdy se na dno zapékací mísy pokládá i vrstva zeleniny, například cuketa, pórek či špenát, které celou kombinaci zpestří.
Výživová stránka a přílohy
Výhodou tohoto jídla je nejen lahodná chuť, ale také nutriční hodnota. Rybí maso je zdrojem kvalitních bílkovin a obsahuje cenné minerální látky, především jód, fosfor a selen. Sýr přidává vápník a dodává energii, přesto však zůstává pokrm relativně lehký, zejména pokud se použije méně tučný sýr a ryba s nízkým obsahem tuku.
K rybímu filé zapečenému se sýrem se hodí celá řada příloh. Tradiční volbou jsou vařené brambory nebo bramborová kaše, které podtrhnou jemnost masa. Lehčí variantou je podávání s čerstvým zeleninovým salátem, rýží nebo kuskusem.
Pokud chcete pokrm servírovat třeba návštěvě, můžete k němu přidat gratinované brambory nebo zeleninové plátky pečené spolu s rybou. Krásně vypadá a velmi dobře chutná i restovaný špenát z čerstvých lístků.
Recept na rybí filé zapečené se sýrem
Jak na to?
- Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací misku vymažte máslem.
- Filé vložte do zapékací misky, osolte, okořeňte, pokapejte citronovou šťávou, obložte plátky másla a pečte v rozehřáté troubě přibližně 15–20 minut.
- Nivu nastrouhejte. Vejce v misce rozšlehejte a smíchejte s mlékem a nivou.
- Téměř hotové filé přelijte vaječnou směsí a krátce zapečte (cca 8 minut).
- Posypte nadrobno nasekanou petrželkou a zapečte 2 minuty.
- Podávejte třeba s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.
Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit filé se špenátem a rajčaty.
Zdroj informací: Sciencedirect.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Pivo je lék a Češi ho mají nejlepší na světě. Jak se "tekuté zlato" vlastně vaří?
Belgičané si s ním umí vyhrát, Angličané ho pijí… Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více