Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasika českých domácností i školních jídelen – zapečené rybí filé. Avšak v lahodném provedení.
Zdroj: Toprecepty

Rybí filé je v našich končinách stále velmi populárním způsobem, jak zkonzumovat alespoň trochu rybího masa, které je tak zdravé pro náš organismus. V českých domácnostech se většinou filé obalí a usmaží nebo jen s kmínem opeče na pánvi. Zkoušeli jste ho ovšem zapéct v troubě se sýrem?

Jak vybrat správný kousek ryby

Pro tento recept lze využít jak mražené, tak čerstvé filé. Nejčastěji se používá treska, pangasius nebo tilapie, avšak velmi chutná je i varianta z mořské štiky či ze sladkovodního candáta.

Důležité je, aby maso nebylo příliš vodnaté, což by mohlo ovlivnit výslednou konzistenci pokrmu. Při výběru mraženého filé se vyplatí dát pozor na obsah glazury a vybírat výrobky s co nejnižším podílem přidané vody. Při glazování se ryba krátce ponoří do vody a pak zmrazí. Na povrchu se vytvoří tenká vrstva ledu, která ji chrání před poškozením, nadměrným vysycháním a oxidací. 

Sýr jako klíčová složka

Důležitou roli v tomto pokrmu hraje sýr. Záleží především na typu, který zvolíte. Tvrdé sýry, jako je eidam či gouda, vytvoří na povrchu zlatavou a pevnou kůrku. Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete sáhnout po nivě, čedaru nebo parmezánu, které dodají pokrmu jemně pikantní nádech.

Naopak sýr typu mozzarella zajistí krémovou, vláčnou strukturu, která rybí maso příjemně obalí. Ideální je kombinace dvou druhů sýru – například eidam pro kůrku a mozzarella pro vláčnost.

Další ingredience

Pokud chcete připravit rychlý oběd nebo večeři, nemusíte už nic velkého vymýšlet. Rybí filé zapečené se sýrem chutná vždycky dobře. Jestli si však chcete s jídlem trochu pohrát, není problém. Před samotným zapečením lze filé lehce dochutit citronovou šťávou, solí, pepřem a případně bylinkami, jako je tymián nebo petržel.

Pro zjemnění pokrmu se často přidává smetana nebo bešamelová omáčka, která dodá celému jídlu krémovou konzistenci. Někdy se na dno zapékací mísy pokládá i vrstva zeleniny, například cuketa, pórek či špenát, které celou kombinaci zpestří.

Výživová stránka a přílohy

Výhodou tohoto jídla je nejen lahodná chuť, ale také nutriční hodnota. Rybí maso je zdrojem kvalitních bílkovin a obsahuje cenné minerální látky, především jód, fosfor a selen. Sýr přidává vápník a dodává energii, přesto však zůstává pokrm relativně lehký, zejména pokud se použije méně tučný sýr a ryba s nízkým obsahem tuku. 

K rybímu filé zapečenému se sýrem se hodí celá řada příloh. Tradiční volbou jsou vařené brambory nebo bramborová kaše, které podtrhnou jemnost masa. Lehčí variantou je podávání s čerstvým zeleninovým salátem, rýží nebo kuskusem.

Pokud chcete pokrm servírovat třeba návštěvě, můžete k němu přidat gratinované brambory nebo zeleninové plátky pečené spolu s rybou. Krásně vypadá a velmi dobře chutná i restovaný špenát z čerstvých lístků

Recept na rybí filé zapečené se sýrem

Jak na to?

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací misku vymažte máslem.
  2. Filé vložte do zapékací misky, osolte, okořeňte, pokapejte citronovou šťávou, obložte plátky másla a pečte v rozehřáté troubě přibližně 15–20 minut.
  3. Nivu nastrouhejte. Vejce v misce rozšlehejte a smíchejte s mlékem a nivou.
  4. Téměř hotové filé přelijte vaječnou směsí a krátce zapečte (cca 8 minut).
  5. Posypte nadrobno nasekanou petrželkou a zapečte 2 minuty. 
  6. Podávejte třeba s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit filé se špenátem a rajčaty.

Zdroj informací: Sciencedirect.com

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Naposledy jste si prohlédli