Nejlepší recept na rybí filé zapečené se sýrem: Záleží na druhu ryby i na pořadí přidání jednotlivých surovin
20. 9. 2025 Vaření
Rybí filé je v našich končinách stále velmi populárním způsobem, jak zkonzumovat alespoň trochu rybího masa, které je tak zdravé pro náš organismus. V českých domácnostech se většinou filé obalí a usmaží nebo jen s kmínem opeče na pánvi. Zkoušeli jste ho ovšem zapéct v troubě se sýrem?
Jak vybrat správný kousek ryby
Pro tento recept lze využít jak mražené, tak čerstvé filé. Nejčastěji se používá treska, pangasius nebo tilapie, avšak velmi chutná je i varianta z mořské štiky či ze sladkovodního candáta.
Důležité je, aby maso nebylo příliš vodnaté, což by mohlo ovlivnit výslednou konzistenci pokrmu. Při výběru mraženého filé se vyplatí dát pozor na obsah glazury a vybírat výrobky s co nejnižším podílem přidané vody. Při glazování se ryba krátce ponoří do vody a pak zmrazí. Na povrchu se vytvoří tenká vrstva ledu, která ji chrání před poškozením, nadměrným vysycháním a oxidací.
Mohlo by vás zajímat
Sýr jako klíčová složka
Důležitou roli v tomto pokrmu hraje sýr. Záleží především na typu, který zvolíte. Tvrdé sýry, jako je eidam či gouda, vytvoří na povrchu zlatavou a pevnou kůrku. Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete sáhnout po nivě, čedaru nebo parmezánu, které dodají pokrmu jemně pikantní nádech.
Naopak sýr typu mozzarella zajistí krémovou, vláčnou strukturu, která rybí maso příjemně obalí. Ideální je kombinace dvou druhů sýru – například eidam pro kůrku a mozzarella pro vláčnost.
Další ingredience
Pokud chcete připravit rychlý oběd nebo večeři, nemusíte už nic velkého vymýšlet. Rybí filé zapečené se sýrem chutná vždycky dobře. Jestli si však chcete s jídlem trochu pohrát, není problém. Před samotným zapečením lze filé lehce dochutit citronovou šťávou, solí, pepřem a případně bylinkami, jako je tymián nebo petržel.
Pro zjemnění pokrmu se často přidává smetana nebo bešamelová omáčka, která dodá celému jídlu krémovou konzistenci. Někdy se na dno zapékací mísy pokládá i vrstva zeleniny, například cuketa, pórek či špenát, které celou kombinaci zpestří.
Výživová stránka a přílohy
Výhodou tohoto jídla je nejen lahodná chuť, ale také nutriční hodnota. Rybí maso je zdrojem kvalitních bílkovin a obsahuje cenné minerální látky, především jód, fosfor a selen. Sýr přidává vápník a dodává energii, přesto však zůstává pokrm relativně lehký, zejména pokud se použije méně tučný sýr a ryba s nízkým obsahem tuku.
K rybímu filé zapečenému se sýrem se hodí celá řada příloh. Tradiční volbou jsou vařené brambory nebo bramborová kaše, které podtrhnou jemnost masa. Lehčí variantou je podávání s čerstvým zeleninovým salátem, rýží nebo kuskusem.
Pokud chcete pokrm servírovat třeba návštěvě, můžete k němu přidat gratinované brambory nebo zeleninové plátky pečené spolu s rybou. Krásně vypadá a velmi dobře chutná i restovaný špenát z čerstvých lístků.
Recept na rybí filé zapečené se sýrem
Jak na to?
- Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací misku vymažte máslem.
- Filé vložte do zapékací misky, osolte, okořeňte, pokapejte citronovou šťávou, obložte plátky másla a pečte v rozehřáté troubě přibližně 15–20 minut.
- Nivu nastrouhejte. Vejce v misce rozšlehejte a smíchejte s mlékem a nivou.
- Téměř hotové filé přelijte vaječnou směsí a krátce zapečte (cca 8 minut).
- Posypte nadrobno nasekanou petrželkou a zapečte 2 minuty.
- Podávejte třeba s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.
Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit filé se špenátem a rajčaty.
Zdroj informací: Sciencedirect.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak ohřívat knedlíky. Co s těmi zbylými? Jaké tradiční jídlo z nich můžeme připravit?
Co udělat s přebytkem knedlíků Pokud jsme knedlíků uvařili více, než hned spotřebujeme, jednoduše je zmrazíme. Po uvaření je nejprve nakrájíme na… Číst více
Jak nakrájet knedlíky, aby vypadaly co nejlépe? Můžeme použít kráječ i pevnou nit
Knedlíky vařené ve vodě a v páře Při vaření ve vodě bývají knedlíky na povrchu mírně oslizlé. To už k tomuto způsobu přípravy patří - někdo to má… Číst více
Jak uvařit hrnkové knedlíky. Nejrychlejší knedlíky, které hravě zvládne i začátečník
Knedlíky pro rychlé vaření Kdy se pustit do vaření hrnkových knedlíků? Když pospícháme, potřebujeme mít rychle uvařeno, stačí nám menší množství… Číst více
Do polévky patří Kaspressknödel: Připravte si obří sýrový rakouský knedlík jako na horské chatě!
V Rakousku si na velké knedlíky potrpí. Stačí si… Číst více
Domácí knedlík? Žádný problém! Osvědčené rady promění jeho přípravu ve snadný úkol
Domácí knedlík je vyšší dívčí; může se rozvařit,… Číst více
Českem s chutí: Region olomouckých tvarglí a vydatné syrnice. Na Hané si pochutnáte!
Slezsko v dalším díle seriálu Českem s chutí… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte na lančmít? I dnes se vyrábí podle norem z roku 1989. Víme, kde ho sehnat a kolik za něj zaplatíte
Za časů před revolucí byl lančmít oblíbenou… Číst více
Knedlíky k obědu: Zločin nebo tolerovatelný hřích? Odbornice zná odpověď!
Dát si knedlíky k obědu patří mezi oblíbené české… Číst více
Jak vytvarovat knedlík. Stačí správně použít fresh fólii
Vídeňský nebo karlovarský knedlík vyžadují nějakou formu, která mu dá tvar a podrží hmotu, aby byla kompaktní. Známe jednoduchou vychytávku, jak toho… Číst více
Brambory jsou nedílnou součástí české kuchyně - jsou velmi variabilní
Pěstování brambor se v našich zemích rozšířilo po třicetileté válce hlavně díky Marii Terezii, která nařízením brambory pěstovat a vařit zabránila… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více