Sedm nejlepších jablečných moučníků: Od tradičního závinu po moderní nepečený dort. Tyto snadné dezerty potěší každého
21. 9. 2025 Vaření
K babímu létu i nadcházejícímu podzimu neoddělitelně patří jablečné moučníky. Jsou sladké, voní kořením a dokážou zlepšit náladu i během podzimních plískanic. Vybrali jsme proto sedm nejlepších receptů, které vám zpříjemní chladné dny a krásně provoní domov vůní pečených jablek.
Jak využít jablka?
Jablka patří mezi nejčastěji pěstované české ovoce. Jejich sezona začíná již během léta a pokračuje až do pozdního podzimu. Byla nejběžnějším ovocem, jež využívali naši předkové, a navíc i jediným, které bylo v minulosti dostupné během zimy.
K dostání je spousta odrůd – některé jsou sladší, jiné kyselejší, další křupavější a jiné zase šťavnatější, je tedy z čeho vybírat. Jablka lze směle označit za ovoce, které je možné použít snad do každého moučníku, jaký vás napadne. Pokud přemýšlíte, co zrovna z jablek upéct, těchto sedm dezertů je sázkou na jistotu.
Mohlo by vás zajímat
1. Závin jako od babičky
Závin neboli štrúdl patří u nás k nejoblíbenějším jablečným moučníkům. Tradiční je listový s báječně máslovou chutí, dříve se často dělával i nadýchaný kynutý nebo tažený s tenkým křehkým těstem.
Půvab moučníku je ovšem založen hlavně na sladké a šťavnaté jablečné náplni, která by měla vonět skořicí a vanilkou, případně i rumem, měly by v ní křupat oříšky a její sladkost podtrhnout rozinky. To vše zabalené v těstě, činí tento moučník prostě neodolatelným.
Náš tip: Pokud se na přípravu domácího listového nebo taženého těsta necítíte, zkuste upéct tento jednoduchý závin z jogurtového těsta.
Mohlo by vás zajímat
2. Linecké řezy s jablky
Moučník ve formě řezů nakrájených na kostičky, známý rovněž pod názvem jablečné pité, si spousta lidí spojuje s dětstvím a babiččinou kuchyní. Vypadá jednoduše a jeho příprava je také snadná.
Stačí jen vyválet dva plátky křehkého lineckého těsta a ty spojit náplní z nastrouhaných jablek. Díky nim je po rozležení koláč krásně vláčný a chutná naprosto skvěle. A navíc přípravu lineckého těsta můžete brát třeba i jako generálku na Vánoce.
Náš tip: Jednoduché jablečné řezy můžete upéct podle našeho receptu.
3. Knedlíčky ze dvou ingrediencí
Jednodušší to už být nemůže – hledáte-li nějaký opravdu nenáročný sladký jablečný recept, zkuste třeba tyto lahodné jablečné knedlíčky. Stačí vám na něj jen dvě ingredience – tedy nastrouhaná jablka a hrubá mouka.
To vše pak spojíte do těsta, z něhož vyválíte malé kuličky, které uvaříte ve vodě, dokud nevyplavou. Hotové knedlíčky už jen stačí přelít máslem a posypat cukrem a máte hotovo. Vynikající jsou jako dezert i jako hlavní chod.
Náš tip: Jablečné knedlíčky můžete udělat podle receptu z našeho staršího článku.
4. Tarte Tatin aneb obrácený koláč
Tato francouzská klasika je čím dál tím oblíbenější i u nás. Tradiční je s jablky, postupně se ale prosadily i verze s hruškami, švestkami nebo dokonce s banány.
Půvab moučníku spočívá hlavně v tom, že se ovoce peče pod těstem. Ve formě se navíc posype cukrem a vypečená šťáva z něj krásně zkaramelizuje a spojí se s máslem, jímž je vymazaná forma. Tím vznikne šťavnatá karamelizovaná náplň, která se navíc báječně snoubí s křehkým či listovým těstem navrchu.
Náš tip: Slavný francouzský moučník můžete upéct podle tohoto návodu.
Mohlo by vás zajímat
5. Jablečný crumble
Nechce se vám do přípravy těsta, ale máte chuť na nějakou sladkou dobrotu s jablky? Tak těsto vynechejte a ve formě zapečte jen jablka a drobenku. Právě na těchto dvou komponentech je založen slavný moučník anglického původu zvaný crumble. Jde vlastně o jakýsi nákyp, který lze připravit z různých druhů ovoce.
Ten z jablek ale patří k nejlepším a křupavá drobenka vytváří krásný kontrast k teplým jablkům, jež je vhodné navíc dochutit skořicí. A pokud byste chtěli moučník ještě lepší, podávejte jej se šlehačkou, mascarpone nebo vanilkovou zmrzlinou.
Náš tip: Jablečný crumble snadno připravíte podle našeho receptu.
6. Nepečený jablečný dort
Tento snadný dort se stal hitem sociálních sítí. Báječné je na něm hlavně to, že se do něj nepoužívá žádná mouka, takže je přirozeně bezlepkový a vlastně i poměrně lehký a dietní. Potřebujete na něj jen rozmixovaná povařená nebo upečená jablka a rozpuštěnou hořkou čokoládu.
Když se pak tyto dvě ingredience spojí dohromady a nechají ztuhnout ve formě, vznikne lehounký krémový dort, který chutná trochu jako cheesecake. Pokud byste chtěli dosáhnout větší podobnosti se slavným dortem, můžete dospod vytvořit vrstvu z rozdrobených sušenek.
Náš tip: Tento jednoduchý dort snadno připravíte podle našeho článku.
7. Hraběnčiny řezy
Spojení křehkého těsta se šťavnatými jablíčky je už samo o sobě úžasné, když k tomu ale navíc přidáte ušlehaný sníh, jímž koláč nazdobíte, vznikne naprosto skvělý moučník známý jako hraběnčiny řezy.
Moučník se skládá ze tří vrstev – tu spodní tvoří křehké těsto, na něm je vrstva strouhaných jablek a vše zdobí již zmiňovaná vrstva sněhu, který se zapeče dozlatova, což dodává řezům luxusní nádech. Typickou jablečnou chuť ještě doplňují nasekané vlašské ořechy.
Náš tip: Slavný moučník hraběnčiny řezy si můžete upéct podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více