Velikonoční mazanec staročeský

Ivana41 Kuchařka: Ivana41

4 mazance Moučníky , Kynuté 15 názorů

Suroviny

500 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
180 g másla
120 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
2 žloutky
1 celé vejce
4 dkg droždí (1 kostka)
50 g rozinek
1/4 litru mléka
10 g soli
špetku mletého muškátového oříšku
špetku rozemletého anýzu
1 vejce na pomazání
100 g mandlí nebo ořechů
(nasekaných) na posypání
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Uděláme kvásek, máslo rozpustíme a vše smícháme pomocí robotu.

  2. Necháme kynout asi 2 hodiny.

  3. Uděláme 4 bochánky, potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Přikryjeme pečícím papírem a alobalem, pečící papír proto, aby se nepřichytl alobal na mazance

  4. Pečeme přikryté alobalem asi 35 minut, pak alobal a pečící papír sundáme a necháme péct asi 10 minut.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 32 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Velikonoční mazanec staročeský

  • KEliska KEliska

    Prosím ženy, na kolik a jak dlouho pečete?:-)

    Odpovědět

  • Ivana41 Ivana41(autorka receptu)

  • holubice holubice(neregistrovaný)

    Stačí kynout dvě hodiny? Taky mi to připadá dlouho tři hodiny ale jsou krásné.Jdu do toho taky.;-)

    Odpovědět

  • Ivana41 Ivana41(autorka receptu)

    jehlanka73: jenom blbá fotka

    Odpovědět

  • Ivana41 Ivana41(autorka receptu)

    jehlanka73: jenom blbá fotka

    Odpovědět

  • Ivana41 Ivana41(autorka receptu)

    Je to doba celkem, nejdříve je nechám kynout asi 2,5 hodiny a pak zformuji a nechám kynout asi půl hodiny. Alobalem zakrývám od začátku, aby nebyly moc hnědé, někdy ještě můžeš dát nejdříve na mazance pečící papír a pak na to alobal a máš jistotu, že se ti alobal nepřichytí a mazance jsou hezké, ještě jsem zapomněla, že když udělám mazance nahoře udělám nůžkami křížek, prostě rovnou stříhnu na povrchu do těsta, aby nepraskly tam kde nemají, ať se povedou:-K

    Odpovědět

  • jehlanka73 jehlanka73

    Pro mě moc upečené.....jinak to bude asi dobrý receptík...:yes:

    Odpovědět

  • Jenny Jenny

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Taky se na ně chystám, ale nejsou trošku přičmoudlé? ;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Jako malované ;-):yes:

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Vypadají hezky jeden jako druhý:-O:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Uch, majdo, toho jsem si nevšimla (mrkla jsem víceméně na gramáž a složení použitých surovin.)
    Takže se tě, Ivčo také zeptám - doba kynutí 3 hodiny a pak, jak zformuješ mazance, je už kynout nenecháváš? A zakrýváš je alobalem od začátku pečení? Alobal se nepřichytí? Já ho tak nikdy nepoužila, nemusela jsem, ale vím, že se radí zakrýt mazance (vánočku) alobalem až před dopečením, pokud tedy začne rychle hnědnout.
    Toto všechno by bylo dobré do receptu dopsat, rozvést to (místa je tu dost;-) ) - ne všichni, kdo odsud čerpají náměty na pečení, jsou v něm zběhlí, zkušení. Díky:yes:

    Odpovědět

  • majda 2 majda 2

    Hezké mazance:yes:doba kynutí je tak dlouhá?:-O

    Odpovědět

  • DuduD 7 DuduD 7

    Dělám mazance podle úplně stejného receptu , akorát část těch mandlí dávám přímo do těsta .:-p

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Vypadá velice dobře;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: velikonocni mazanec velikonoční mazanec top recepty recept na velikonoční mazanec recept velikonoční mazanec jak dlouho péct mazanec velikonoční mazanec recept staré recepty na velikonoce mazanec velikonoční mazanec z hladké mouky velikonocni mazance aby mazanec neprasknul velikonoční mazanec videorecept jak dlouho kyne mazanec pečení velikonocniho mazance mazanec velikonocni recept velikonočni mazanec recepty velikonoční staročeské recepty mazanec videorecept recepty na velikonoční mazance jak dlouho péct velikonoční mazanec

Zapomněl/a jsem heslo