Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně usušit jablka na křížaly? Dokonalému výsledku pomůže snadný trik s vodou a citronem
Zdroj: Pixabay, ulleo

Nevíte, jak využít jablka? Připravte si z nich křížaly. Skvělé mlsání pro děti i dospělé bývalo dříve velmi oblíbené a své místo na stole si určitě získá i dnes, a to třeba jako zdravá alternativa sladkých bonbónů a jiných pochutin.

Jablka vhodná na křížaly

Na podzim často kralují našemu jídelníčku jablka. Využíváme je ve slané i sladké kuchyni. A můžeme si z nich připravit i dobrotu na uzobávání. Už za našich babiček byly křížaly pochoutkou nejen pro děti. Tyto tenké usušené plátky jablek si snadno připravíme doma. Chce to ale znát několik pravidel.

Ne všechny druhy jablek se hodí na přípravu křížal. Jak mají vypadat jablka na sušení? Měla by být dostatečně zralá, ale ne přezrálá. Vynikající jsou jablka s vysokým obsahem cukru. Neměla by být nijak poškozená. Vadí nejen hniloba, ale třeba také místa po červech. Aby nebyly křížaly lámavé, neměli bychom na sušení sáhnout po moučných jablkách. Můžeme se poohlédnout po podzimních odrůdách, které se nehodí pro běžné skladování.

Jak má vlastně vypadat nejlepší křížala? Správně usušené jablko je pružné a zároveň se neláme. Při zmáčknutí nepouští vodu. Jejich barva by měla být hnědožlutá. Jestliže má křížala tmavší zbarvení, nejspíš je přesušená a tím i méně kvalitní.

Pečlivá příprava se vyplatí

Důležitá je čistota. Abychom na jablka nepřenesli nežádoucí mikroorganismy, což by mohlo vést ke zničení várky, vezmeme si jednorázové rukavice. Když máme domácí jablka, není třeba je loupat. Kupovaná bývají chemicky ošetřená, proto je v tomto případě lepší slupku oloupat.

Než ale budeme postupovat dál, je vhodné si vzít pomocníka. Odstraňovačem jádřinců vypíchněte střed jablka. Jablko postavte stopkou dolů a rukou ho přidržte. Druhou rukou dejte odstraňovač na střed „bubáku“, trochu zatlačte a otáčejte střídavě vpravo a zpět vlevo. Pomocník jablkem projede a vám zbyde jádřinec ve formě trubičky.

Jablka je třeba nakrájet na stejně silné plátky, budou se rovnoměrněji sušit. Na šťavnaté křížaly se hodí 3-4mm plátky. Komu vyhovují křupavější křížaly, nakrájí 2mm plátky. K hnědnutí jablek dochází nejen přesušením, ale způsobuje je i kontakt dužiny se vzduchem. Abychom jsme tomu zabránili, je třeba dát plátky po rozkrojení do misky s vodou a citronovou šťávou nebo kyselinou citronovou.

Možnosti sušení jablek

Kde sušit jablka? Jablka je možné sušit v sušičce na ovoce. Díky tomuto přístroji získáme už během několika hodin krásně vysušené ovoce. Postupujeme podle návodu k přístroji (jedna z variant: na stupeň 3 sušíme 4 hodiny, pak sušičku vypneme, plata rozložíme mimo přístroj, aby z ovoce vyšla pára). Před každým zapnutím sušičky je potřeba jablka lehce nadzvednout. Po třetím sušení snížíme výkon sušičky a přerovnáme křížaly podle toho, jak se seschly.

Další možností je elektrická trouba. Plátky dáme na plech s pečicím papírem a sušíme ovoce při teplotě 50–60 ºC. Je třeba mít pootevřenou troubu, aby unikala pára. Po mírném seschnutí můžeme zvýšit teplotu na 70 ºC. V té době také jablka obrátíme.

Sušení na radiátoru je velmi zdlouhavé a nehygienické, protože se na ovoce lepí prach a hoduje na něm hmyz.

Sušení jablek na křížaly

Plátky jablek dávejte na sušicí plát tak, aby se nepřekrývaly a mohly se dobře sušit. Při sušení je třeba pokrájená jablka hlídat. Zkontrolujte, jestli je křížala pružná a jestli se při rozříznutí neobjeví kapičky šťávy. Pokud ne, máme hotovo a můžeme  je nechat dobře vychladnout a doschnout na větraném místě bez prachu.

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Správné skladování křížal

Zcela vychladlé křížaly skladujte v dobře uzavíratelné nádobě v suchu, chladu a na tmavém místě. Vhodným prostorem je chladnější spíž s teplotou, která nepřesahuje 15 °C. Uskladněné nádoby s křížalami pravidelně kontrolujte. Při špatném usušení se může objevit plíseň. V tom případě je třeba vyhodit celou dávku.

Náš tip: Z jablek si můžete připravit vynikající dezerty. Připravte si podle tohoto videoreceptu obrácené jablečné řezy zase trochu jinak. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více