Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snad žádné jiné ovoce není u nás tak populární jako jablka. Však se jim tu také dobře daří a jabloňové sady najdete snad všude. V minulosti šlo navíc o jediné ovoce, které si naši předkové mohli užívat celou zimu. A hlavně – jablíček existuje spousta odrůd, takže je z čeho vybírat. Jaké se nejvíc pěstují u nás?

Sezóna jablek je tu

Pokud by měl člověk jmenovat typické ovoce spjaté s podzimem, jsou to určitě jablka. V mnoha sadech probíhají samosběry, konají se jablkobraní a moštování a další jablečné oslavy. Právě nyní si můžeme užívat ta nejlepší česká jablíčka utržená v českých sadech, přičemž možností, jak je využít, je spousta.

Jablka lze totiž bez nadsázky označit za univerzální ovoce. Hodí se do koláčů, buchet, závinů, dortů, různých pohárů, do masových jídel i na zavařování. Můžeme z nich udělat mošt, cider nebo pálenku. A hlavně jsou vynikajícím zdrojem vitaminů – ne nadarmo se přece říká „jedno jablíčko denně a nemusíte k lékaři“.

Nejběžnější české ovoce

Jablka jsou v České republice nejpěstovanějším ovocným druhem. Podle slov Martina Ludvíka, předsedy Ovocnářská unie České republiky, se „...v českých ovocných sadech ročně vypěstuje přes 100 000 tun jablek, a i tak se k nám ještě nějaká jablka dovážejí. Češi totiž v rámci Evropy patří k národům s nejvyšší spotřebou jablek na obyvatele a rok, i když v celkové spotřebě ovoce a zeleniny na osobu za řadou Evropských států zaostáváme.“

Nejoblíbenější odrůdy jablek

Nikoho asi nepřekvapí, že se u nás pěstuje i poměrně hodně odrůd, přičemž jednotlivé odrůdy mají různé vlastnosti. Každý si tak může vybrat, co mu nejvíc chutná. Někdo má raději odrůdy tužší, křupavější, jiný spíše odrůdy jemné, šťavnaté. Mezi nejčastější odrůdy v Česku patří Gala, Golden Delicious a odrůdy skupiny Jonagoldu (Jonagored, Red Jonaprince, apod.). Méně často v běžných obchodech narazíte na odrůdu Idared, jejíž předností je, že se dá dlouhodobě skladovat, odrůdu Braeburn, nebo ryze české odrůdy Šampion či Rubín

Specifickým vzhledem pak zaujmou odrůdy skupiny Red Delicious, které poznáte podle výrazného žebernatého vzhledu a temné až černé barvy slupky. „U menších pěstitelů se pak lze setkat i s širokou nabídkou tzv. rezistentů (odrůd s vyšší odolností proti strupovitosti), které jsou vhodné i pro pěstování doma na zahrádce (mezi nejčastěji pěstované odrůdy této skupiny patří např. Rubinola, Rajka, Topaz, Goldstar či Admiral),“ říká pro Toprecepty Martin Ludvík

Jak se jednotlivé odrůdy liší?

Jednotlivé odrůdy jablek se pak liší nejen chutí a vzhledem, ale i tím, jak je nejlépe využít. Co je tedy pro naše nejběžnější odrůdy typické?

Gala – jde o nejvíce vysazovanou odrůdou v Česku. Plody jsou sice menší, ale velmi sladké, šťavnaté a chutné. Ačkoliv jde o odrůdu, která dozrává již na podzim, je v profesionálních skladech velmi dobře skladovatelná a v obchodech se s ní setkáte po celý rok. V oblibě ji mají hlavně děti. 
Jonagold – tato jablka patří rovněž k těm nejchutnějším. Jak již napovídá název – spojily se zde vynikající chuťové vlastnosti odrůdy Golden Delicious a aromatické odrůdy Jonathan. Patří mezi zimní odrůdy.
Golden Delicious - jednou z nejlepších odrůd na pečení (např. pečená jablka) nebo na dětskou výživu je tato již více než 100 let stará odrůda. Její půvab spočívá především v konzistenci, neboť se při pečení nebo vaření příliš neroztéká, navíc má vyrovnaný poměr cukrů a kyselin. Tato odrůda se také výborně hodí na tradiční anglický dezert crumble. V Anglii se ovšem peče nejčastěji ze speciální odrůdy Bramley, která se však jinde v Evropě nepěstuje.

Rubín a Šampion – obě tyto české odrůdy se dnes pěstují již v menší míře, patří ale rovněž k velmi chutný jablkům. Předností odrůdy skupiny Rubín (Bohemia), s níž se setkáme v nabídce již v září, je to, že jablkům po nastrouhání nehnědne dužnina. Hodí se tedy skvěle na salát.
Česká odrůda Šampion se pak výborně hodí na štrúdl, obecně však platí, že tento moučník se dá upéct z jakékoliv odrůdy.
Martin Ludvík z Ovocnářské unie ČR na štrúdl rovněž doporučuje širokou plejádu tzv. rezistentních odrůd, které si, jak říká „...ve své chuti uchovaly tón kyselosti z divokých botanických druhů jabloní (zde je však třeba při pečení počítat s větším množstvím šťávy)“.
Braeburn – jde o jednu z nejpozdnějších odrůd jablek, které u nás lze pěstovat, patří mezi zimní odrůdy, sklízí se v říjnu. Tato jablka mají tuhou konzistenci, plnou chuť, ale zároveň i vyšší kyselinky. Jsou tedy vhodnou alternativou k výrazně kyselým odrůdám, jako bylo např. Zvonkové nebo jakým je např. odrůda Melodie, s níž se dnes setkáme již jen na některých ovocných farmách.

Jak se skladují jablka?

Předností jablek je, že jde o ovoce, které lze poměrně dobře skladovat. „Díky moderním technologiím, kdy se jablka skladují ve speciální atmosféře s velmi nízkým obsahem kyslíku za teplot do 3 stupňů Celsia, lze většinu výše uvedených odrůd skladovat prakticky celoročně s minimálním poklesem jakosti,“ říká pro Toprecepty Martin Ludvík a navíc dodává co, je pro skladování nezbytné: „Důležité je, aby odrůda byla tzv. v konzumní zralosti – tedy ani nezralá, ani příliš přezrálá, kdy se již konzistence jablka rozpadá.“

Náš tip: Pokud patří štrúdl k vašim oblíbeným moučníkům, můžete si upéct ten klasický tažený podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více